Store saltklumper finner veien like gjerne ned på benken som opp i saltkvernen, om vi heller på vanlig måte.  Foto: Elisabeth Dalseg
Store saltklumper finner veien like gjerne ned på benken som opp i saltkvernen, om vi heller på vanlig måte. Foto: Elisabeth DalsegVis mer

Slik unngår du søl når du skal fylle opp kvernen

Smart tips til deg som er lei av at like mye salt og pepper havner på benken som i kvernen.

Det å fylle salt og pepperkvernen er ingen stor heksekunst, men det blir gjerne et stort irritasjonsmoment i dagene etterpå. For en uforskammet stor andel av salt- og pepperkornene har en lei tendens til å havne på benken eller gulvet i stedet for i kvernen hjemme hos oss.

Bare føtter på hele salt- og pepperkorn på fliser er ingen god start på dagen. Eller ettermiddagen.

Les også: Ti ting du kan bruke salt til

Fant løsningen i kjøkkenskuffen

Vi har derfor prøvd litt ulike teknikker. Vi har prøvd å helle sakte. Vi har prøvd å helle fort (Dette var den desidert dårligste metoden). Vi har prøvd med teskje. Vi har prøvd å bøye stålstangen som står midt i kvernen til siden - men da blir det vanskelig å få på lokket etterpå. Vi har prøvd å holde hånden rundt som en slags trakt. Vi har prøvd en trakt, men det er ikke nok rom mellom stålstangen og trakten.

Løsningen fant vi i kjøkkenskuffen. Vi tok en helt vanlig plastpose og klippet et lite hull i enden. Så tredde vi den ned over stålstangen, men på innsiden av selve kvernen, og helte på salt. Verre var det ikke. Det var rett og slet så enkelt at det tok oss noen tiår å komme på.

Under kan du se bilder av hvordan vi gjorde det:

Klipp av et hjørne av plastposen, og så putter du den ned i kvernen. Foto: Elisabeth Dalseg
Sørg for at stålpinnen står så rett opp som mulig, gjerne midt i posen. Foto: Elisabeth Dalseg
Vi hadde bare store poser, så vi rullet den ned for bedre kontroll. Så er det bare å helle salt i. Foto: Elisabeth Dalseg
... og styre posen slik at saltet renner ned i kvernen. Foto: Elisabeth Dalseg
Foto: Elisabeth Dalseg


Andre varianter

Du kan selvfølgelig også bruke plastkremmerhus som man vanligvis bruker med tupper til å dekorere kaker og muffins, men disse er langt dyrere enn ordinære plastposer. Har du vaskbare flerbrukskremmerhus i stoff eller silikon kan imidlertid dette være et godt alternativ.

Les også om Norges beste amatørkokk, Helle Øder Valebrokk, som har kuttet ned kjøkkendingsene til et minimum, men likevel alltid har en minipepperkvern i vesken i tilfelle restauranten bare har pepperbøsse