<b>STEK MED OLJE:</b> Du kan fint steke med extra virgin olivenolje om pannen ikke er varmere enn 200 grader, men pass på at oljen er ekte. Foto: StockFood
STEK MED OLJE: Du kan fint steke med extra virgin olivenolje om pannen ikke er varmere enn 200 grader, men pass på at oljen er ekte. Foto: StockFoodVis mer

Slik sjekker du om noen har jukset med olivenoljen din

- Blir det fyrverkeri på kjøkkenet, har du fått et blandingsprodukt.

Ikke alle olivenoljer er det de utgir seg for å være. Tester avdekker jevnlig juks, men det kan være vanskelig å vite om det som står på etiketten faktisk stemmer.

En av tre olivenoljer strøk på test

Olivier Pean, butikksjef ved Oliviers&Cos avdeling på Grünerløkka, anbefaler å bruke sansene når du kjøper olivenolje: Lukt og smak på oljen. Du kjenner fort om oljen ikke er god.

- Olivenolje kan variere veldig i både lukt og smak, fra gress og frukt til pepper. Smak deg frem til du finner en du liker, sier Pean til Dinside.

Det er imidlertid ikke mulig å smake i alle butikker. Ikke alle ønsker å bruke den dyre, fine olivenoljen til å steke i, til tross for at du kun bør steke i extra virgin.

FYRVERKERI: - Blandingsoljer i stekepannen blir fyrverkeri i stekepannen, sier Olivier Pean. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Dette vel og merke dersom du vil steke i olivenolje. Se hvilken olje ekspertene anbefaler til steking.

Ta pannetesten

Så hvordan vet du at den halvspesifiserte olivenoljen fra dagligvarebutikken er ekte vare?

Pean har et smart tips på lur:

- Varm opp olje i en panne. Har du fått en blandingsolje, vil du få fyrverkeri på kjøkkenet.

Årsaken er de ulike stoffene som er tilsatt for å binde de ulike oljetypene sammen.

Det er heller ikke likegyldig hvor du oppbevarer oljen: Ikke sett oljen ved siden av komfyren.

Ikke stek i ufiltrert olje

Olje kan fort bli veldig varm uten at du merker det før det begynner å ryke av den. For helsens skyld, bør ikke olivenolje varmes opp mer enn til 180 grader.

En god regel er derfor å varme opp pannen før du tar i oljen. Slik sjekker du om pannen er varm før du heller i olje.

Høykvalitets extra virgin olivenolje tåler hakket mer, og har et røykepunkt på 220 grader.

Det er imidlertid én type oliveolje du bør holde unna stekepannen, selv om den er extra virgin:

- Har du ufiltrert olje, hender det at det følger med små steinbiter. Disse kan brenne og svi seg, det er ikke bra.

For å være på den sikre siden, bør du kun bruke ufiltrert olivenolje i kalde dressinger og sauser.

Er du sikker på at du vet hva du spiser? Slik lurer produsentene deg.