<strong>GJØR SUSEN:</strong> Legg bær og frukt i en bolle med vann tilsatt eddik.  Foto: ELISABETH DALSEG
GJØR SUSEN: Legg bær og frukt i en bolle med vann tilsatt eddik. Foto: ELISABETH DALSEGVis mer

Slik rengjør du frukt og bær

Alt kan vaskes i vann, og må det sterkere lut til, er det frem med eddikflasken.

Frukt og grønt gir kroppen din næring, men det er viktig at du behandler råvarene riktig. Det aller viktigste du gjør, er å sørge for at de er skikkelig rene før du spiser dem, spesielt om du spiser dem rå.

– Best resultat får du om du skyller i friskt, kaldt vann, sier Jens Strøm, kvalitetsdirektør i Bama, til DinSide.

Men ikke all frukt og bær er like lett å skylle eller vaske, uten å ødelegge. Skjørere bær, som bringebær og multer, kan bli skadet av vannstrålene. Og er vann egentlig nok til å fjerne bakterier?

Tilbakekaller haugevis med produkter hvert år: Har du noen av disse i skapet?

Ikke nok med vann?

SIKRER KVALITETEN: Jens Strøm i Bama. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Strøm presiserer at Bama har jobbet mye for å sikre god hygiene på innhøstingstidspunktet, slik at bærene i utgangspunktet skal være så rene at det holder å skylle dem. Og styr for all del unna såpe:

– Ikke bruk såpe, eller andre kjemiske produkter. Bær og enkelte frukttyper med tynt skall tar fort smak, sier Strøm.

I stedet for anbefaler han å bruke eddik om du ønsker litt ekstra hjelp.

– Ha litt eddik i skyllevannet. Den surheten tar livet av det meste.

I utgangspunktet kan du bruke alle typer eddik, men vi anbefaler at du velger den du har som smaker minst, eventuelt en eddik med frukt- eller bærsmak:

Fyll en bolle med vann, og ha i eddik. Vi har her valgt en riseddik, fordi den smaker minst av de vi hadde tilgjengelig. Foto: ELISABETH DALSEG
Legg bærene i vann og skyll dem godt. Foto: ELISABETH DALSEG
Sil av vannet og gjenta, slik at du blir kvitt all smuss og skylt av all eddik. Foto: ELISABETH DALSEG
Hell over på et kjøkkenhåndkle eller tørkepapir, og klapp forsiktig av vannet, slik at bærene blir så tørre osm mulig. Foto: ELISABETH DALSEG
Sitrusfrukten legger vi raskt i en gryte med kokende vann. Foto: ELISABETH DALSEG


Når bærene er skylt, bør du spise dem så fort som mulig. Når det er sagt: velger du en litt sterkere eddikløsning, skal det kunne bidra til at bærene holder seg lenger enn om du ikke vasker dem, ifølge Lifehacker.

Se også: Slik renser du blåbær med støvsuger og kompressor

Kok sitrusfrukt

BLANCHER: Vask først over sitrusfrukten for å fjerne evt skitt som sitter fast, før du gir dem et raskt bad i kokende vann. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


I utgangspunktet er det lett å sørge for at man kun får i seg godsakene når man spiser sitrusfrukt, fordi vi skreller av skallet og spiser fruktkjøttet.

Det er egentlig litt dumt. For selv om skallet ikke smaker spesielt godt om du hiver innpå, sitter mye av den gode smaken og aromaen i sitrusskallet. Du får aromaen, men mindre syre og væske.

Skal du bruke det, må frukten vaskes. Vi anbefaler også at du velger økologisk, om butikken din fører det.

Problemet med sitrusfrukt er at de ligger løse i butikken, og sjansen er stor for at noen har vært før deg i køen for å kjenne om de er modne.

Du kan vaske disse enkelt i lunket vann, eller legge i eddikoppløsning. Et annet tips er å blanchere dem i kokende vann med litt eddik, for å være helt sikker på at du dreper bakterier fra butikk.

Les mer om hvordan du oppbevarer sitrusfrukten
og generelt om hvordan du best oppbevarer frukt, bær og grønnsaker