En helt grei vin til rundt hundrelappen blir mye bedre etter en halvtime i en vinkaraffel, ifølge Pål Ingebrigtsen. Foto: Per Ervland
En helt grei vin til rundt hundrelappen blir mye bedre etter en halvtime i en vinkaraffel, ifølge Pål Ingebrigtsen. Foto: Per ErvlandVis mer

Slik redder du billigvinen

Hell den over på en karaffel, og la den stå en halvtime, så får du mye mer smak for pengene.

– Det å lufte vinen er det enkleste trikset for å få mest mulig ut av en ung vin, sier Pål Ingebrigtsen fra Hjemmekokklauget til DinSide.

Unge viner til rundt hundrelappen smaker mye bedre om man får luftet dem ordentlig. Men det holder ikke bare å skru opp korken. Poenget er å få en størst mulig overflate på vinen, og la den stå i minst en halvtime.

– Tar du av korken, er det bare en ørliten overflate som vil være i kontakt med luften. Heller du den over på en karaffel, vil den få en mye større overflate, og ta til seg masse luft.

En helt grei vin til rundt hundrelappen blir mye bedre etter en halvtime i en vinkaraffel, ifølge Pål Ingebrigtsen. Foto: Per Ervland Vis mer


Og om du skal ha selskap er kartongvin praktisk, men ikke veldig hyggelig å sette på bordet. Hell den i stedet over på noen hyggelige karafler - så får du i tillegg bonusen av en litt mer interessant vin.

Vi har testet en litt spesiell vinkaraffel: New Norm Wine Breather fra Menu

Det er imidlertid ikke all vin som bør luftes.

Ikke med den fineste vinen

Luft er med på å utvikle vinen, så en god ferdiglagret vin av gammel årgang kan bli ødelagt om den får for mye luft. Er du usikker, så hør med de ansatte på Vinmonopolet. Eller la den stå i flasken.

Under er et knippe ulike karafler - og skal vi tro Ingebrigtsen er det de videste som egner seg best til de unge vinene. Har du noen smale karafler stående, egner det seg bedre til å servere vann fra, eventuelt brennevin eller likører.

Fire av fem serverer rødvinen for varm

Litt mer rustikk i formen - vinkaraffel fra Eva Solo med dryppefri tut til 349 kroner. Foto: Eva Solo
Dekanter fra Iittala til 450 kroner. Foto: Iittala
Hämta karaffel i munnblåst glass med dryppefri tut fra Ikea til 79 kroner. Foto: Ikea
Krystallkaraffel fra britiske Waterford, cirka 450 kroner. Foto: Waterford
Denne dekanteren fra WMF har en buet bunn, som gjør det lett å få tak når du skal holde den. Pris: cirka 450 kroner. Foto: WMF
Har du arvet noen fine gamle karafler? De egner seg ikke nødvendigvis til vin, men er fine til vann, eventuelt sprit eller likør for dem som liker det. Denne er derimot splitter ny, fra Åhlens til 99 kroner. Foto: Åhlens


Synes du det er styrete å få vasket karaffelen? Flaskeballer fikser saken.

Overflate viktig i glasset også

Akkurat som at størst mulig overflate er viktig når du skal lufte vinen - er det et poeng når du skal servere vinen. Dette er produsentene klar over, så gode vinglass er designet slik at du får størst mulig overflate når det er cirka 120 cl vin i glasset.

Så når du synes du får et stusselig halvtomt glass vin, så er det ikke det. Det er ikke en gang halvfullt. Det er fullt.

Nye vinglass? Pris og design kan være irrelevant. Se vinglassguru Riedels beste kjøpetips