Blander du kjøtt og grønnsaker med ulik steketid, risikerer du at grønnsakene blir helt forkullet før kjøttet er ordentlig gjennomstekt. Foto: PantherMedia / Nikolina Petolas
Blander du kjøtt og grønnsaker med ulik steketid, risikerer du at grønnsakene blir helt forkullet før kjøttet er ordentlig gjennomstekt. Foto: PantherMedia / Nikolina PetolasVis mer

Slik lykkes du med grillspyd

Grill kjøtt og grønnsaker hver for seg, er ekspertens tips.

Sist oppdatert 27.7.2016

– Grill alltid kjøtt og grønnsaker hver for seg, så får alt perfekt steketid på grillen, sier Ragnhild Kolvereid i Matprats sommertrikspatrulje til DinSide.

Se hennes kollega vise et smart triks når du skal kutte cherrytomater.

Sorter etter steketid

Det er noe med grillspyd. I teorien er det en fin idé; kjøtt og grønnsaker kan få smak fra hverandre, og man får hele middagen på en pinne. I praksis får man ihjelstekte eller tildels forkullete grønnsaker, og kjøttet er fortsatt rått i midten.

Ragnhild Kolvereid har flere triks på lager, som du blant annet kan se på Matprats nettsider. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Løsningen er enkel: Kjøtt, fisk og grønnsaker hver for seg. Det ser kanskje ikke like pent ut, men resultatet blir mye bedre.

Det kan også lønne seg å sortere grønnsakene etter steketid. Noen grønnsaker har det best om de bare lukter litt på grillen, mens andre blir bedre jo lenger de ligger på.

Har du kjøtt eller fisk som ikke må gjennomstekes, kan det selvfølgelig fungere å blande det du putter på spydene. Poenget er steketiden: Det som er på samme spyd får lik steketid.

Grillkokkens beste tips: Slik blir grillbiffen perfekt hver gang

Legg grillspydene i vann

Bruker du grillspyd i tre, er det én ting til du bør passe på:

– Grillspyd i tre kan ta fyr på grillen, men det unngår du om du sørger for at de er våte før du legger dem på grillen, sier Kolvereid.

La dem ligge i vann til de er gjennomfuktet, gjerne 10-15 minutter.

Grillspyd i metall kan du selvsagt legge rett på grillen. Mens grillrister og -utstyr i teflon vil vi ikke anbefale å bruke, da teflon smelter ved rundt 300 grader, og grillen kan fort bli varmere enn det.

Smart triks for grillspyd med kylling

Dårlig tid? I videoen under viser Kolvereid hvordan du raskt lager fire grillspyd med kylling: