<b>RASKT OG GODT:</b> Det er ikke mange minuttene på gryten med litt krydder og hvitvin før tomatbitene blir til en fin og jevn saus.  Foto: COLOURBOX.COM
RASKT OG GODT: Det er ikke mange minuttene på gryten med litt krydder og hvitvin før tomatbitene blir til en fin og jevn saus. Foto: COLOURBOX.COMVis mer

Slik lager du verdens beste tomatsaus

Når tomatene har blitt akkurat litt for modne, blir smaksløkene våre lykkelige.

Hva skal vi ha til middag i dag? Noen stiller seg spørsmålet daglig, andre, mer organiserte, når dagen ikke blir helt som planlagt.

Da er det fint å ha jukset litt, og ha noe på lur i skap eller fryser. Vår mest populære nødløsning er en tomatsaus, som egner seg perfekt alene til pasta, eller som base for mer kompliserte sauser, gryteretter, taco eller pizza.

Det beste av alt? Den blir aller best om vi har tomater som nesten er modne for søppelet.

Visste du at vi kaster 190.000 brød hver dag? Se alt det gode du kan lage av tørre brødrester.

Ikke kast overmodne tomater

Det er noe med tomater. I de fleste dagligvarebutikker må du velge mellom de litt smakløse som selges i løsvekt, eller større kvanta smakfulle tomater, pakket inn i plast.

Problemet om du bor alene, spiser lite hjemme, eller ikke får planlagt middager fremover, slik at du ikke får brukt opp akkurat én pakke tomater mens de fortsatt er på topp, er at de lett blir i overkant modne.

Tomatene har et mellomstadium, etter de er sprettferske og så faste i fisken at vi har lyst til å spise dem rå i salater eller på skiven, men før de har mugnet og må kastes.

Så når de ligger der på benken, og er akkurat så slappe at de ikke frister, da lager vi tomatsaus.

Oppskriften har vi lært av vår toskanske bonusfamilie, med lange tradisjoner for å utnytte alle råvarer. Og som har lært oss at all mat kan tilberedes til helt nydelige måltider, bare man vet hvordan.

Kaster du reke- eller skalldyrskallet i søppelet? Vi lager festmat. Slik lager du skalldyrkraft

Klassisk tomatsaus

KOK INN: Jo lenger du koker, jo tykkere blir sausen. Fem minutter er fint til pasta, etter femten har du pizzasaus. Foto: BON APPETIT/NTB SCANPIX Vis mer


Metoden er ganske lik den vi bruker når vi lager ketsjup, men med litt andre ingredienser. Vi bruker hvitvin i stedet for eddik, dropper sukker, og tilsetter litt mer smak i form av krydderurter, chili og hvitløk.

Det er heller ingen krise om vi ikke har alle ingrediensene tilgjengelig. Det er best å ha dem i fra begynnelsen, men du kan også variere etter hva du har tilgjengelig. Ingen krise om ikke sausen er lik hver gang, men på måten vi har beskrevet den under blir den best, synes vi.

Smart tips: Derfor bør du flatpakke maten i fryseren

Du trenger

(4 porsjoner pasta)
4 store tomater, gjerne godt modne
1 lite stykke chili (0,5 cm)
1 fedd hvitløk
Et par persillekvaster
0,5 dl hvitvin
olivenolje
salt
pepper

Slik gjør du

BORT MED SKALLET: Snitt et kryss på toppen av tomaten, ha i en gryte med kokende vann i et knapt minutt, og så over i en bolle med iskaldt vann - så blir skallet langt enklere å fjerne. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Hakk tomatene. Du kan skålde dem og fjerne skallet først, men det er ikke nødvendig. Du kan også rive tomatene, for en enda finere saus, eller passata, men til klassisk tomatsaus foretrekker vi å hakke dem i biter.

Finhakk chili, hvitløk og persille, og surr det på middels til sterk varme i en liten gryte.

Du skal ha langt mindre chili enn du kanskje tror, det er ikke for å gjøre retten sterk, den skal ikke gi fra seg mye smak, bare en undertone som hever sausen fra kjedelig til spennende.

Når hvitløken begynner å bli gyllen på farge, har du over hvitvinen, og skrur opp varmen.

La det koke opp og koke i et par minutter, så du får ut alkoholsmaken. Ha i tomatene, og la det koke i fem til ti minutter, til du har en jevn saus.

Oppskriften over holder til cirka fire porsjoner pasta, eller til en liten pizza.

Du trenger bare to ingredienser: Slik lager du pastaen selv

Serveringsforslag

SPIS SOM ITALIENERNE: Tomatsausen skal dekke pastaen i et tynt lag, ikke lesses på toppen. (Men du har lov til å gå litt amok med parmesan.) Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Skal du servere til pasta, sparer du på litt av kokevannet. Ha tomatsausen over ferdigkokt pasta og rør rundt, og spe med litt av kokevannet til pastasausen har fordelt seg jevnt.

Mange vil nok synes at porsjonen er litt knapp, men det er slik den serveres på den toskanske landsbygden.

Dersom du vil ha nordeuropeisk sausemengde på pastaen beregner du omtrent dobbelt så mye saus per person. I tillegg til eventuelt kjøtt, fisk eller skalldyr.

Oppskriften er en super base for en litt lettere variant av spaghetti bolognaise (med finhakket kalvekjøtt, gulrøtter, selleri og løk som du surrer i litt olivenolje); og i kombinasjon med skjell eller skalldyr.

Vi bruker også sausen for latmannspizza, sprer over en hvetetortilla eller lignende, har på det vi måtte ha av godsaker fra kjøleskapet (skinke, løk, god ost) og steker kjapt i ovnen.

Har du prøvd å koke pasta og saus i samme gryte? Enklere pastaoppskrift finner du ikke, og godt er det også.