Smør må man ha, til julegrøten.  Foto: Per Ervland
Smør må man ha, til julegrøten. Foto: Per ErvlandVis mer

Slik lager du smør

Er butikken din rensket for smør? Lag ditt eget, da vel!

Tine har feilberegnet smørproduksjonen - i år igjen. Men det er ingen grunn til panikk for julebakst og julemat. Smøret lager du enkelt selv, og vi våger å påstå at det er minst like godt - om ikke bedre - enn det du får kjøpt i butikken.

Alt du trenger er et beger rømme eller en kartong fløte, samt en elektrisk mikser; fortrinnsvis med stativ. Stativ er ikke nødvendig, men vi anbefaler det siden prosessen tar litt tid. Så mens miksmasteren eller kjøkkenmaskinen din gjør jobben, kan du gjøre noe helt annet. Smake på årets juleøl, for eksempel.

Ny kjøkkenhjelper til julebaksten? Se hvilken kjøkkenmaskin du bør velge

Slik gjør du:

Nå rømmen ser ut som pisket eggerøre i melk, er det på tide å sile av. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Ha ønsket mengde fløte eller rømme i en bolle. Du bør beregne to-tre ganger så stort volum, som du ønsker å sitte igjen med av smør. Pisk til det skiller seg, og får en konsistens vi best kan beskrive som eggerøre i melk. Med KitchenAid tok dette rundt et kvarter. Har du en litt kraftigere, som for eksempel Kenwoods maskin, kan det nok gå litt fortere. Bruker du en håndmikser bør du beregne noe lenger tid.

Sil av væsken, og pisk litt til. Bytt eventuelt fra visp til krok på maskinen, om du hører at den sliter. Gjenta til smørmassen slutter å avgi væske.

Til slutt er det på tide å ta smøret i egen hånd: Bearbeid det med hendene, kna og knip ut de siste væskerestene. Dette er klissete! Bruk gjerne engangshansker, eller ha smøret i en stor bolle med kaldt vann. Det er også her du bør tilsette litt salt.

Når du er ferdig, er smøret klart til å brukes - eller til å settes i kjøleskapet.

Alt du trenger for å lage smør er fløte - eller rømme - og en kraftig visp. Det er også en fordel at denne kan stå på et stativ slik at du slipper å holde, for dette tar tid. Foto: Elisabeth Dalseg
Oppi med rømmen, og sett på. Foto: Elisabeth Dalseg
Etter ett minutts tid ser det ut omtrent som pisket kremfløte. Foto: Elisabeth Dalseg
Det blir langsomt litt gyllent i fargen, men har fortsatt kremet konsistens, cirka ti minutter senere. Foto: Elisabeth Dalseg
Her har det begynt å skille seg. Men du kan godt piske enda et par minutter. Foto: Elisabeth Dalseg
Etter litt mer enn et kvarter så det slik ut. Vi helte over i et dørslag og lot væsken renne av. Foto: Elisabeth Dalseg
Det kan også lønne seg å hjelpe til med en sleiv eller slikkepott. Foto: Elisabeth Dalseg
Så ga vi smørmassen en liten omgang til i maskinen. Foto: Elisabeth Dalseg
Vi helte av litt mer væske, og når det sluttet å sprute, så det ut som, vel: Smør. I litt klumpete variant. Foto: Elisabeth Dalseg
Til slutt kniper du ut siste rest av væsken ut av smørklumpen. Er det veldig klissete, kan det lønne seg å holde den i en skål med iskaldt vann mens du kniper. Foto: Elisabeth Dalseg
Åtte potter rømme, fire merker smør? Nå strides de lærde om hvor mye smør fire merker egentlig er, men så mye smør fikk vi ut av et beger seterrømme. (Mellom en tredjedel og halvparten så mye - regnet i volum) Foto: Elisabeth Dalseg

Se bilder, trinn for trinn

I videoen under kan du se litt tydeligere hvordan rømmen endrer karakter når den blir pisket:


Frister det å jukse litt med julebaksten? Vær klar over at nesten alle ferdigpepperkaker og ferdigpepperkakedeig inneholder usunn palmeolje.

Les også vår test av kakemennmiks fra Idun.

Deler av artikkelen er tidligere publisert på DinSide.