<b>SMØREMYKT:</b> Hva med litt peanøttsmør til helgefrokosten? Du lager det enkelt selv. Foto: ELISABETH DALSEG
SMØREMYKT: Hva med litt peanøttsmør til helgefrokosten? Du lager det enkelt selv. Foto: ELISABETH DALSEGVis mer

Slik lager du peanøttsmør

Så enkelt at alle kan klare det.

Det er enkelt å ta med seg et glass peanøttsmør fra butikken, men har du ingrediensene hjemme er det minst like enkelt å lage det selv. Og det er mye, mye bedre, om vi så skal si det selv.

Det eneste du trenger er peanøtter og litt salt, smakstilsetninger om du ønsker det, en blender eller food processor, slikkepott, samt tilgang på en ovn.

Oppskriften på å lykkes er tålmodighet.

Når du tror du er ferdig, lar du blenderen eller food processoren kjøre litt til. Og etter det lar du den gå to minutter til.

Holde igjen på melet eller vannet? Slik lykkes du med gjærdeigen

Du trenger:

BLENDER: Ha peanøttene i en blender eller en food processor. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Peanøtter (helst usaltede, så kan du kontrollere saltmengden selv)
Salt (om du ikke har saltede peanøtter)

Eventuelt smakstilsetninger:
Kokesjokolade
Kakao
Honning
Karamellisert sukker
Kakao
Chili
Frysetørkede bringebær
Kanel eller annet krydder

Eventuelt peanøttolje eller nøytral olje om du ønsker en flytende peanøttsaus.

Er ikke peanøtter din greie, er kanskje andre nøtter og sjokolade mer fristende? Hjemmelaget Nugatti-pålegg er rett og slett fantastisk godt

Slik gjør du:

MOS: Kjør nøttene i blenderen til du har en myk masse, og du ser oljen begynner å separeres ut fra nøttene. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Dersom du kjøper peanøtter med skall, eller får fatt i rå peanøtter, anbefaler vi å steke eller bake dem for å få frem smaken. Skrell dem, og rist dem på en plate i ovnen eller i en tørr stekepanne. De skal bli gylne på farge, men ikke brent.

Vi fikk fatt i ferdigristede peanøtter, og kunne derfor hoppe over trinn én.

Så har du dem i blenderen, og moser dem på høy fart.

Etter et minutts tid har du pent pulveriserte peanøtter. Det kan da være fristende å finne frem peanøttolje, men vær tålmodig. Det er det verdt. Etter et par minutter til, vil du se at peanøttene begynner å skille ut olje, og blandingen glinser lett.

Det er lett å tro at du er ferdig, men vær tålmodig. Det er her vi får forskjellen på greit peanøttsmør og gyllent smøremykt penanøttsmør som smelter på tungen.

Skrap ned peanøttmassen fra sidene, tilsett en klype eller to med godt salt, og kjør blandingen to minutter til.

Smak til med eventuelt mer salt, eller andre tilsetninger, rør om, og servér.

TIPS: Ønsker du et litt grovere peanøttsmør stopper du blenderen etter et halvt minutt til et minutt, og tar litt til siden, som du kan tilsette til slutt.


Under halv pris

Lager du peanøttsmøret selv, har du full kontroll på ingrediensene. Vårt klassiske peanøttsmør inneholder nesten hundre prosent peanøtter, samt en klype salt. Mills peanut butter inneholder 74 prosent peanøtter, solsikkeolje, druesukker, fullherdet vegetabilsk fett og salt.

Som en liten bonus er det også langt rimeligere enn å kjøpe ferdig. En boks 350 gram Mills peanut butter koster cirka 35 kroner, mens en pose 350 gram peanøtter koster 16 kroner; altså under halv pris.

Bak brødene selv, spar 5.600 kroner i året