Foto: Se.no
Foto: Se.noVis mer

Slik griller du som proffene

Nei, du vil ikke ha full tenning.

Når Nykvist griller, deler han inn grillen i to soner. En varm og en kald. Og han bruker alltid lokk.

- Det er i den kalde sone det perfekte skjer, har Nykvist tidligere sagt til Dagbladet.no.

Griller han på kull, skyver han kullene over på den ene siden av grillen. På gassgrillen tenner han bare noen av blussene. På denne måten kan han bedre kontrollere maten. Den skal bli perfekt gjennomstekt, uten å bli forkullet utenpå.

Et lokk er også obligatorisk.

TILBEHØR: Fem smarte dingser til grillen

På med lokket

MED LOKK: Du trenger ingen fancy grill for å mestre direkte og indirekte grilling, men du trenger et lokk. Foto: Se.no Vis mer


- Å grille uten lokk er som å steke i en stekovn uten dør. Du mister all varmen, og du får et dårlig resultat, sier Nykvist.

Når maten grilles på den varme sonen, for å få den fine skorpen, er lokket selvsagt av, men når du flytter det over i den kalde sonen, den uten tent gassbluss eller glødende kull under, skal lokket på.

Det er dette som kalles indirekte grilling. Du utnytter varmen i kull eller gassbluss, samtidig som du unngår at maten blir helt forkullet utenpå før den er gjennomstekt.

Hvilken grill skal du velge? Her er ekspertenes beste tips.

Grillmester

Kokken Jan Ivar Nykvist er fire ganger norgesmester i grilling, og har et sølv i EM og et sølv i VM i grilling. Han er lagleder for grillaget Team BarbieQ og er nok mest kjent for sin deltagelse i Norges Grillmester i fjor sommer, der han kom på andre plass.

I vår lanserte han grillboken Glød.

I sommer deler han sine beste grilltips med Dagbladets lesere i en videoserie produsert i samarbeid med Se.no.