Nei, det er ikke alltid så enkelt. Sist gang vi håndterte et granateple så det ut som om vi hadde drept Barbie på kjøkkenet.  Foto: ALL OVER PRESS
Nei, det er ikke alltid så enkelt. Sist gang vi håndterte et granateple så det ut som om vi hadde drept Barbie på kjøkkenet. Foto: ALL OVER PRESSVis mer

Slik får du ut juicen av et granateple

Med disse smarte triksene får du skrelt - eller juicet - den vanskelige frukten.

Granateple er en fantastisk frukt. Ikke bare smaker den godt, den er også proppfull av antioksidanter, bare nyper og valnøtter inneholder mer, ifølge Opplysningskontoret for Frukt og Grønt. Sesongen er også lang, den varer fra august til mars-april, men mange vegrer for å gå løs på frukten, rett og slett fordi den er så vanskelig å få has på, uten å søle ned halve kjøkkenet og hele deg.

Har du prøvd å rense ut et granateple, har du kanskje opplevd hva som skjer om du popper den lille boblen med fruktjuice som hver eneste lille stein er innkapslet i: Det spruter, og det lager stygge flekker. Heldigvis finnes det noen smarte triks.

Les også: Slik lager du kaviar av juice!

Slik juicer du den:

Klem på skallet med tommelfingerne. Foto: Per Ervland Vis mer


Å lage juice av et granateple kan være litt komplisert, rett og slett fordi det er så mye steiner. Bruker du en presse blir det mer som grøt, og du får finmalte fruksteiner i juicen - og bruker du en sentrifuge, må du først dele den opp. (Se smarte triks til hvordan du gjør det uten å søle lenger ned.)

Vår fotograf har prøvet og feilet seg frem til denne teknikken:


Her er en kjapp oppsummering:

  • Vask frukten utenpå
  • Klem på frukten med tomlene til du hører og føler at det sprekker inni. Pass på at du ikke bruker neglene, for da kan skallet sprekke.
  • Fortsett til hele frukten blir myk, og det slutter å "poppe" når du klemmer på den.
  • Skjær forsiktig et lite hull i frukten.
  • Hold granateplet med hullet over et glass eller en bolle, og klem ut juicen
  • Du kan også bite, og suge ut saften, men vær klar over at det kan bli litt sølete
Spør betjeningen om du lurer, men du kan også kjenne selv: Slik kjenner du om frukten er moden

Slik renser du granatepler

Er det ikke juice du er ute etter, men du vil ha ut selve steinene, må du gå for en litt annen fremgangsmåte. Det finnes flere teknikker, og vi kan anbefale to av dem:

I en bolle med vann
Et råd er å rense frukten under vann. Fyll en stor bolle med vann. Det bør helst være kaldt, men du kan ha lett lunk på det, om du ikke orker å ha hendene i iskaldt vann.

Trinn for trinn:

  • Skjær av toppen av eplet, slik at du kan se frøene
  • Skjær hull i skallet fra åpningen til bunnen, som om du skal skjære det i en fem-seks båter, uten å skjære helt inn til frøene.
  • Legg granateplet med snittflaten ned i en bolle med vann, og la det ligge i fire-fem minutter
  • Bryt opp eplet under vann, og rens steinene fra skallet og den hvite hinnen
  • Mesteparten av de hvite hinnene vil flyte opp til overflaten når det er ferdigrenset, slik at det er enkelt å fjerne
  • Hell av vannet, eller hent ut granateplefrøene med en fiskespade eller liten sil

I videoen under kan du se Nicki Sizemore vise denne metoden:

Slå med en tresleiv eller stor skje
Den andre metoden er noe enklere, men det blir noe søl, helt til å begynne med. Du deler rett og slett frukten i to; og slår ut frøene i en bolle, ved å banke på frukten med en tresleiv, eller en stor skje. Se bare her:


Amerikas førstehusmor Martha Stewart sverger også til denne metoden, men hun deler eplet i fire, ikke to.