<b>MYE TIL OVERS?</b> Hamstret godteri på tilbud eller mye til overs? Her er tipsene til hvordan du bør oppbevare godteriet. Foto: KRISTIN SØRDAL
MYE TIL OVERS? Hamstret godteri på tilbud eller mye til overs? Her er tipsene til hvordan du bør oppbevare godteriet. Foto: KRISTIN SØRDALVis mer

Slik bør du oppbevare godteriet

Kjøpt godteri på tilbud? Slik bør du oppbevare det om du vil gjemme det til påske.

Du har sikkert fått med deg priskrigen på godteri, og kanskje har du også vært i butikken og hamstret?

Dersom du har kjøpt mer enn du har tenkt å spise til helga, bør du i alle fall ikke oppbevare det i papirposen fra godtedisken.

- Hvis du har tenkt å ha det i en lengre periode, og ikke spise det i helga, ville jeg lagt det i en plastpose med zipper, da bevarer fuktigheten i godteriet seg i posen, sier Nils Olav Jørgensen, produkt- og leverandørutviklingssjef i Brynild Gruppen til Dinside.

- Luft-tett emballasje eller beholder vil bevare holdbarheten og ferskheten, og det er spesielt seigt godteri som bør oppbevares luft-tett, ellers kan det bli både tørt og miste smak og farge, bekrefter Celin Huseby, nordisk kommunikasjonsdirektør for Mondelez og Freia.

LES OGSÅ: Pass på: Det er ikke alt godteri som er billigere på taxfree - mye er faktisk billigere på butikken!

Forskjell på type godteri!

Jørgensen understreker at det er forskjell på ulike typer godteri og hvordan de best bør oppbevares, men at hovedregelen er klar:

Alt godteri holder seg best i 15-20 grader, og i forseglet pose.

- Men det er forskjell på type godteri. Sjokolade holder seg veldig greit hvis de oppbevares i en jevn temperatur på 15-20 grader, i pakket emballasje, sier Jørgensen.

Ifølge Huseby er idealtemperatur for Freia sjokolade 10-20 grader. Nøkkelen er imidlertid jevn temperatur.

Når det gjelder gelegodteri, skum og så videre, er det avhengig av hvilken type råvare produktet er basert på. Det kan være både gelatin, pektin eller stivelse som bygger geleen.

- I geléprodukter er det generelt endel vann, som gjør at de er myke og gode, og ved lagring utenfor forseglet pose, vil dette vannet fordampe etter hvert - og da vil de bli hardere enn hva de skal være, sier Jørgensen.

Han understreker at det da kun er snakk om spiseopplevelsen som blir annerledes om godteriet blir hardt - og at det ikke er snakk om forringelse av matsikkerheten.

KAST POSEN! Kast papirposen, og hell godteriet over på en lufttett pose eller boks. Hold temperaturen jevnt kjølig, og vil du unngå at ulikt godteri tar smak av annet godteri, så bør du separere de ulike typene i hver sin beholder. Og ja, du kan godt ha det i kjøleskapet - det gjelder bare å holde temperaturen jevn! Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer



De beste tipsene er disse:

  • Tøm eventuell løsgodis over i en plastpose med forsegling, alternativt en luft-tett boks: Kast papirposen; den vil trekke til seg fuktigheten fra godteriet - og det vil du ikke, du vil at det myke godteriet skal bevare fuktigheten.

  • Smak og konsistens «smitter»: Alt godteri tar opp smak og fuktighet fra annet godteri det ligger sammen med. Tørrere godteri tar opp fuktighet fra fuktigere godteri - og får dermed feil konsistens. Smak vandrer mellom godteri i samme beholder, og spesielt sjokolade tar lett opp smak fra naboer. For best bevaring av smak og konsistens, bør du spre godteri av ulik type i forskjellige tette beholdere.

  • Hold det jevnt kjølig: Alt godteri trives best i jevn og kjølig temperatur. 15-20 grader er idealtemperatur, så det betyr soverommet for de fleste av oss! Jevn temperatur er i alle fall alfa og omega, om du ikke har lyst til å ligge med godteriposen på nattbordet!

  • Forseglet bedre enn løst: Ifølge produsentene holder godteri du kjøper i ferdigpakket pose seg bedre enn løsgodis, fordi det ligger i en ferdigpakket pose fra butikken. Du vet ikke hvor lenge løsgodis har ligget åpnet i butikken.
  • LES OGSÅ: Se utlendinger smake norsk godteri for første gang ...

    Sjokolade er spesielt mottakelig

    Din mening

    Hvordan liker du best sjokoladen? Kald eller romtemperert? (Avsluttet)
    Kald, fra kjøleskap eller fryser(53%) 1465
    Romtemperert(39%) 1086
    Ingen preferanser, sjokolade er godt uansett!(8%) 225
    Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


    Jørgensen påpeker at alt godteri tar til seg smak fra omgivelsene, som annet godteri den deler pose med, men at sjokolade er det som tar til seg mest smak fra omgivelsene.

    - Alt påvirker hverandre, men sjokolade det som trekker til seg mest andre smaker. Hvis du er veldig glad i ren sjokoladesmak, er det dumt på blande det med masse gummigodteri, sier Jørgensen.

    - Kakaosmøret tar gjerne opp andre smaker i miljøet rundt. Om den ligger ved siden av noe som smaker bringebær, vil også sjokoladen begynne å smake bringebær, sier Jørgensen til Dinside.

    Liker du helst å spise kald sjokolade? Da er du ikke alene. Og det er heller ingenting i veien for å oppbevare sjokoladen i kjøleskapet - bare du ikke tar den inn og ut hele tiden.

    - Mange liker kald sjokolade, og det ikke noe problem å oppbevare sjokoladen i kjøleskapet, den holder seg bra der - så lenge du ikke tar den frem og tilbake, ut av kjøleskapet og på benken. Da kan den fort bli grå, av store temperaturvariasjoner, sier Jørgensen.

    - Generelt holder sjokolade seg best i forseglet emballasje, sier han.

    - Nøkkelen her er jevn temperatur, det vil si at man ikke veksler mellom kaldt og varmt – for eksempel fra romtemperatur, deretter til kjøleskap og kanskje deretter ut i solen, bekrefter Huseby, når det kommer til Freia sjokolade.

    Hold emballasjen lukket

    Både Jørgensen i Brynild og Huseby i Mondelez og Freia, i er enige om at lukket emballasje og forseglet pose er det beste når det kommer til oppbevaring av alle typer godteri.

    Dette gjelder både om du har kjøpt løsvektgodis eller om du kjøper ferdigpakket.

    - Porsjonspakninger vil holde seg bedre enn løsgodteri, da luft-tett emballasje bevarer holdbarheten og ferskheten, sier Huseby.

    - Skal du ha det beste produktet, bør du kjøpe ferdigpakket fra produsenten, da har det ligget i en forseglet pose hele tiden. Når du kjøper løsvekt, vet du jo ikke hvor lenge det har ligget åpent i butikken - selv om det i disse tider antakelig ikke har ligget så veldig lenge, sier Jørgensen med henvisning til den pågående priskampen på løsgodis i dagligvarebutikkene.

    - Men kjøper du løsvekt, blander du også masse forskjellig i samme pose; du kan blande tørrere godteri med de med mer fuktighet, og de vil påvirke hverandre. Spiser du det relativt fort, vil du ikke merke forskjell, men kjøper for å lagre det over tid, vil de påvirke hverandre, sier han.