<b>FERSK PASTA:</b> Vi har testet fersk pasta fra dagligvareforretningene.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FERSK PASTA: Vi har testet fersk pasta fra dagligvareforretningene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKEVis mer

Slik blir pastaen best

Den ser så lik ut der den ligger i kjøledisken, men etter en tur i gryten er vi ikke i tvil om hvilken du bør velge.

Vi har testet tre forskjellige varianter av fersk pasta uten fyll; det vil si tagliatelle og spagetti, i både fine og grove varianter.

Hvorfor fersk pasta?

TØRR ELLER FERSK: Mariangela Di Fiore er norsk forfatter med italienske røtter. Hun er aktuell med kokeboken Min italienske bestemors kjøkken. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
BEST I TEST: Fersk & Ferdig Tagliatelle var klart den beste pastaen vi smakte på. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Ferdigkjøpt fersk pasta er stort sett et norsk eller nordeuropeisk fenomen, ifølge Mariangela Di Fiore.

Selv spiser hun stort sett tørket pasta, slik hun er vant til fra sin andre hjemby Napoli.

- Fersk pasta er pesante - tungt. Det brukes ofte til tyngre fløte- eller ostebaserte sauser, sier Di Fiore til Dinside.

Til tomatbaserte sauser og sauser med sjømat, er det vanligere å bruke tørket pasta.

Di Fiore peker også på at det ikke er alle typer pasta man lager fersk. Det egner seg best til pasta med fyll, som ravioli og tortellini, og bred pasta, som tagliatelle, fettuchine, lasagne og pappardelle.

- Fersk spagetti tror jeg knapt jeg har sett i Italia, med unntak av toskansk pici som er laget av mel og vann.

Fersk pasta er vanligvis laget av egg og vann, og er svært enkelt å lage selv, ifølge Di Fiore.

Den ferske spagettien vi smakte på var dessuten firkantet (!).

Alt i én gryte: Slik har du ikke laget pasta før

Fullkorn fungerer ikke

Fullkornspastaen falt heller ikke nevneverdig i smak hos noen av testerne.

- Tyggemotstand er fint, men man skal ikke sitte igjen med fiber i tennene etter å ha spist pasta. Det blir bare feil!

Er du opptatt av å ikke spise så mye hvitt mel, anbefaler hun heller å spise pasta litt sjeldnere, men spise ordentlig god pasta når du først gjør det.

Forskjellen blir heller ikke så stor om du velger tørr fullkornsspagetti.

Hvor mye skal du lage?

For de aller fleste familier er det aktuelt å bruke én eller to pakker. De fleste pakkene oppgir at 250 gram er nok til to personer. Den italienske produsenten oppgir at 250 gram er nok til tre personer.

- Jeg beregner ca 70 gram pasta per person om det er primi (se faktaboks) og man også har secondi. Skal jeg bare servere pasta, vil jeg beregne 100-150 gram pasta per person, litt avhengig av tilbehør.

(Merk at det er vanlig å bruke langt mindre saus på pastaen i Italia enn vi nordmenn er vant til.)

En parade i saus og dvaske grønnsaker: Se vår test av høstens nye ferdigmat

Vanskelig å dele opp

Skal du lage pasta til én, slik at du ikke trenger å bruke en full pose, er det verdt å merke seg at det er ikke like lett å dele opp all pastaen uten å ødelegge den før du koker den.

Både tagliatellen og spagettien fra Fersk & Ferdig var vanskelig å dele opp. Det samme med Coop Änglamark fettuchine, som satt veldig sammenklistret.

Jippi fullkornsspagetti var vaskeligst å dele, den ble fragmentert, og vi endte opp med mye småbiter. Den er dog beregnet på barn, så det kan forsåvidt være praktisk.

Under kan du se bilder fra testen, og her er alle testresultatene.

BLINDTEST: På kjøkkenet ble pastaen kokt etter anvisningen på pakken. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
BLINDTEST: Ti pastatyper, tre personer, mange tallerkner. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
NÆRMERE ØYESYN: Også utseendet teller. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
EKSTRA FIBER: Det er sunnere enn vanlig pasta, men det er ikke godt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
KNUDRETE: Den italienske ferdigmatprodusenten Giovanni Ranas Tagliatelle har en veldig knudrete struktur. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE