<b>SMART TRIKS:</b> Muffinsen til høyre har blåbær som har fått seg et lag mel før vi hadde dem i røren. Foto: ELISABETH DALSEG
SMART TRIKS: Muffinsen til høyre har blåbær som har fått seg et lag mel før vi hadde dem i røren. Foto: ELISABETH DALSEGVis mer

Slik blir blåbærmuffinsene best

Tar du mel på bærene skal de spre seg fint i baksten, men hvilken type blåbær du velger er minst like viktig for resultatet.

Blåbærmuffins er noe av det beste vi vet, og i påvente av at blåbærsesongen skal sette inn, jukser vi med butikkbær.

Den perfekte blåbærmuffinsen har jevnt fordelte, saftige bær, men de litt store, amerikanske butikkbærene har en tendens til å legge seg på bunn.

Det er ikke farlig, det smaker ikke vondt, men det blir fort litt klissete, og det blir blåbærsøl på klær og møbler.

Vi har testet hvor godt kjerringrådene virker når du har fått blåbær på klærne

Et tips for å unngå at bærene synker til bunns, enten du baker kaker eller muffins, skal være å ha mel på dem før man har dem i kakedeigen.

SMART TRIKS: Vend blåbærene i mel før du har dem i kakerøren, så unngår du at alle synker til bunns. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Vi har testet hvor godt det virker, både med hageblåbær fra ferskvareavdelingen og ville blåbær fra frysedisken.

Slik gjør du

Lag muffins- eller kakedeig på vanlig måte - men hold igjen et par spiseskjeer mel til å dekke blåbærene med.

Strø mel over blåbærene og rør godt rundt til de er jevnt dekket med mel.

Ha blåbærene i deigen og vend dem forsiktig inn. Ha over i form(er) og stek på vanlig måte.

Natron, bakepulver og hornsalt: Se hvordan de ulike hevemidlene virker, og hvilket du bør bruke når

Slik gikk det - med hageblåbær

EN MED EN UTEN: Vi laget to porsjoner med blåbærmuffins med de store hageblåbærene fra butikken, en med - en uten - mel på blåbærene. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


SPREDNING: Muffinsen med bær vi hadde dekket med mel hadde bedre spredning av bærene, men de store blåbærene synker likevel litt mot bunnen. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Visste du at syrnet melk gir saftigere bakst? Har du ikke surmelk tilgjengelig, kan du lage surmelken selv.

Slik gikk det - med frosne blåbær

Etter å ha prøvd oss frem med hageblåbær bestemte vi oss for å prøve med frosne. Men er det best å ta dem dem rett fra fryseren eller bør vi la dem tine først?

Vi bakte en porsjon til med frosne blåbær. Denne gangen bestemte vi oss for å ha mel på både de tinte og de frosne, siden det ga best resultat da vi bakte med hagebærene.

Vi tok ut halvparten av blåbærene fra fryseren, og lot dem tine i en sil over en bolle, slik at litt av vannet og saften fikk rent av.

Den blåbærsaften som rant ut er perfekt å ha i en juice eller smoothie. Du kan også ha den i røren, men da bør du holde litt igjen på væsken, for å unngå ubalanse i oppskriften.

FROSEN ELLER TINT? Tinte blåbær til venstre, rett fra fryseren til høyre. Begge porsjoner har blitt lett rørt rundt med en og en halv spiseskje mel. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Da deigen var ferdig, rørte vi i blåbærene, fylte formene, og satt muffinsene i ovnen.

TINT OG FROSSEN: Frosne bær til venstre, tinte til høyre. De tinte bærene hadde begynt å "blø" litt, og ser kanskje saftigere ut, men bærene beholdt mer av sødmen og saftigheten når vi bakte med frosne bær. Det ser også hakket mer presentabelt ut, og blir mindre søl når du spiser. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Konklusjon:

Det skal mye til for at blåbærmuffins ikke smaker godt!

Det aller beste er jo om vi får fatt i ferske norske ville blåbær, men har du ikke tilgang på disse, vil vi anbefale frosne blåbær, som har fått seg et par minutter på benken, men ikke lang nok tid til å tine helt.

Det ser bedre ut, det smaker bedre, og det blir mindre søl når du spiser.

SE FORSKJELLEN: (Fra venstre:) Hageblåbær med og uten mel på bærene, så frosne bær rett fra fryseren - og som har tint på benken. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer