<b>BØNNER OG AVOCADO:</b> Sunn og ikke minst god sjokoladekake som alle kan spise. Foto: JARTRUD HØSTMÆLINGEN
BØNNER OG AVOCADO: Sunn og ikke minst god sjokoladekake som alle kan spise. Foto: JARTRUD HØSTMÆLINGENVis mer

Sjokoladekaken «alle» kan spise

Og den er nesten så sunn at du kan spise den til middag.

I løpet av de siste årene har vi blitt neddynket av informasjon om trender som skal gjøre litt av hvert for helsen.

Og er ikke noen av middagsgjestene allergiske, kan man nesten sette penger på at minst én er intolerant eller på diett.

Utfordringen er uansett den samme, enten dine venner tilhører den éne, andre eller tredje gruppen, eller at du rett og slett ikke vet. Men det fins gode kaker, som «alle» kan spise; her er én av dem.

Ny kjøkkenmaskin? Se hvilken visp du bør bruke når

Sjokoladekaken alle kan spise

SMUGSUNN? Her er det helse i hver bit, men vi lar oss gjerne lure. Foto: JARTRUD HØSTMÆLINGEN Vis mer


Dette er sjokoladekaken for deg som ønsker å være på den sikre siden. Den har ikke noen av de store allergenene, nærmere bestemt egg, laktose, gluten og nøtter (med unntak av kokosnøtter).

I tillegg inneholder den både søtpoteter, rødbeter, bønner og avocado.

Hadde det ikke vært for sirup og kakaopulver, kunne man nesten laget salat av ingrediensene. Vi håper denne vil falle bedre i smak til kaffen.

Du trenger:
Kakebunn:
300 gram bakt og skrelt søtpotet (= ca 500 gram rå)
340 gram svarte bønner (= 2 bokser ferdig kokte og rensede)
150 gram revet rødbete
2 dl kokosmelk
2 ts vaniljepulver
2 ts bakepulver
1,5 ss fiberhusk
4 ss kakaopulver (smak til)
5 ss lønnesirup (smak til)
1,5 dl plantemelk (f.eks. havremelk, kokosmelk)
1 dl rapsolje

Glasur:
2 små avokadoer (eller 1 stor)
2 store bananer
4 ss kakaopulver
4 ss lønnesirup (smak til)

Slik gjør du:

AVOKADO TIL OVERS? Med litt sitron på snittflaten unngår du at den blir brun. Flere smarte avokadotriks Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


1. Start med søtpotetene: Ovnsbakes på 220 grader til mør – det tar cirka en time. Grav ut innholdet med en skje.

2. Ha alle ingrediensene til kakebunnen i en food processor og kjør til jevn og glatt deig. Sjekk at den er passe søt – kanskje du vil ha i mer lønnesirup eller kakaopulver.

3. Kle en springform med bakepapir og ha i deigen. 
Stek på 180 grader i 50 – 60 minutter. 
Sjekk midt i kaken med en kakepinne at det ikke henger igjen deig før du tar den ut.
La den kjølne i formen.

4. Lag glasuren ved å mikse alle ingrediensene med stavmikser eller i en food processor. Sjekk at den er passe søt, og smak til med lønnesirup eller kakaopulver.

5. Sett den avkjølte kaken på et kakefat og dekk med glasur.

Kilde: Basiskmat.com

Surkål, øl og majones: Tre overraskende ingredienser som gjør sjokoladekaken mye bedre.

Rå ostekake med blåbær og appelsin

Rå ostekake: Denne er frisk og god på en varm sommerdag Foto: THOMAS OLSEN Vis mer


Inneholder nøtter. Passer til gjengjeld for dem som er på raw food-diett

Du trenger:
Kakebunn:
5 dl rå nøtter (veganmannen brukte 1/3 cashew, 1/3 mandler og 1/3 valnøtter. Velg selv)
2,5 dl dadler
Litt salt

Til fyllet:
7,5 dl rå cashewnøtter
1,8 dl ferskpresset appelsinjuice
1,25 dl agavenektar eller lønnesirup
1,25 dl smeltet cocosa (den grønne)
Juice fra en sitron (ca. 0,5 dl)
Litt salt
Raspet appelsinskall

Til toppen:
5 dl frosne blåbær (250 gram)
1 dl av blandingen fra midten av kaken

Fremgangsmåte:

1. Fjern steinene fra dadlene. Kvern nøttene i en foodprosessor og tilsett så dadlene og salt. Blend sammen til en fast masse.

2. Press massen ut i bunnen på en kakeform. Sett så denne i kjøleskapet.

3. Bland sammen alle ingrediensene til midten bortsett fra appelsinskallet i en blender. Rør inn skallet med en skje til slutt.

4. Legg 1 dl av massen som skal i midten til side, og hell resten over kakebunnen og sett i fryseren.

5. Bland sammen blåbærene og 1 dl av blandingen fra midten med en stavmikser. Hvis det blir litt vanskelig å få blandet sammen, kan man tilsette bittelitt juice eller vann. Hell så over toppen av kaken, og sett den tilbake i fryseren.

6. Pynt med for eksempel appelsinskiver og friske bær. Oppbevar kaken i fryseren til du skal spise den, men ta den ut en halvtime-time før du skal spise den, slik at den ikke er frossen.

Kilde: Veganmannen.no

Kul kakespade, som sørger for at du garantert blir gift

Erstatt med andre matvarer

Thomas Olsen som blogger under navnet Veganmannen, forklarer til DinSide at om man legger om til et vegansk kosthold, kan matvarer som grønnsaker, linser, bønner, soya og tofu dekke inn de fleste ernæringsmessige behovene kroppen har.

– Det finnes mange gode erstatningsprodukter; blant annet kan man kjøpe planteversjoner av både melk, fløte krem, smør, rømme og ost.



Olsen forklarer at bakst ofte er forbundet med egg, men at man kan erstatte det med både frø, banan, soya og andre ting. 



Når det gjelder å utelate meieri- og kornprodukter, trenger ikke dette å være farlig for kroppen, ifølge Mette Svendsen, klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo Universitetssykehus, så lenge man erstatter de med andre matvarer som gir de samme næringsstoffene.

MERK: Denne saken er levert av Kristine Bruerberg Karlsen, student ved NKH.