Ser du forskjellen? Det gjør ikke vi ... For ordens skyld: Bolle MED "luftigere bakst" til høyre, bolle bakt uten "luftigere bakst" til venstre. Foto: Kristin Sørdal
Ser du forskjellen? Det gjør ikke vi ... For ordens skyld: Bolle MED "luftigere bakst" til høyre, bolle bakt uten "luftigere bakst" til venstre. Foto: Kristin SørdalVis mer

Ser du forskjellen?

Det gjør ikke vi ...

Idun lover deg luftigere bakst ved hjelp av det ganske ferske produktet av samme navn.

Etter flere runder med bollebakst, er vi imidlertid ganske skuffet over resultatet. Det er ikke mulig å se noen forskjell på bollene med, og bollene uten dette bakehjelpemiddelet.

Tvert imot ser det ut til at bollene uten luftigere bakst hever ørlite grann bedre enn bollene med hjelpemiddelet luftigere bakst.

Vi har testet produktet både med tørrgjær og med fersk gjær, og ser ingen forskjell på bollene i noen av kombinasjonene. Det vi imidlertid kan se, er at bollene med fersk gjær blir mye større og luftigere enn de med tørrgjær.

Så det er egentlig det beste tipset, og som vi vil gå for heretter: Invester i fersk gjær, heller enn i luftigere bakst.

Se forskjellen: Boller med fersk gjær til venstre og boller med tørrgjær til høyre. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


Slik har vi testet

Vi har testet luftigere bakst i to omganger:

En runde med fersk gjær med og uten "luftigere bakst" og en runde med tørrgjær med og uten "luftigere bakst".

Les også: Tørr eller fersk gjær er forskjellen - vi har testet

I begge tilfellene har vi bakt hveteboller og brukt den røde gjæren, som er for bakst med søte deiger. Og vi har tilsatt "luftigere bakst" etter anvisning på pakken: En toppet spiseskje for hver pakke med gjær.

Vi har laget identiske deiger som er veid og målt, slik at forholdene er mest mulig identiske for deigene med og uten bakehjelpemiddelet. Deigene er eltet med lik hastighet i kjøkkenmaskin, og har både forhevet og etterhevet like lenge. Vi har veid hver bolle ved utbaking, slik at alle bollene i utgangspunktet skal være like.

Til slutt har vi stekt boller med og uten bakehjelpemiddelet på samme stekebrett, halvt om halvt.

Deigen med bakehjelpemiddelet "luftigere bakst" så ut til å heve litt mindre enn deigen uten. (for ordens skyld: Deigen uten "luftigere bakst" til venstre.) Foto: Kristin Sørdal Vis mer


Ingen forskjell

Vi bakte først boller med fersk gjær, med og uten "luftigere bakst".

Bortsett fra at deigen vi satte med dette bakehjelpemiddelet så ut til å heve litt dårligere enn deigen uten, var det ingen forskjell å se på sluttresultatet - hverken når det kom til størrelse eller konsistens på bollene:

Boller bakt med fersk gjær, med og uten "luftigere bakst". Bollene MED bakehjelpemiddelet er de to rekkene til høyre. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


For å etterprøve at det faktisk var slik at det ikke var noen forskjell på bollene med og uten luftigere bakst, tok vi en ny runde med dobbel bolledeig - men denne gangen testet vi med tørrgjær, for å ta høyde for eventuelle ulike påvirkninger tørr- eller fersk gjær kunne ha.

Foto: Kristin Sørdal Vis mer


Her var det også en ørliten, knapt merkbar forskjell mellom heveresultatene - men som du også kan se så har ikke bolledeigen med tørrgjær hevet på langt nær like mye som deigene med fersk gjær som er avbildet ovenfor.

Etter forheving, utbaking og etterheving er det heller ikke her nevneverdig forskjell på bollene:

Boller med tørrgjær og med og uten "luftigere bakst". Boller MED bakehjelpemiddelet er de to rekkene til høyre. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


Konklusjon:

Vi har testet produktet "luftigere bakst" på bolledeig, sammen med tørrgjær og fersk gjær for søte deiger. Vi kan ikke verken se, kjenne eller smake at dette produktet gjør noen forskjell. Etter vår erfaring er dette dermed 30 kroner (29,40 på Rema 1000) du kan spare deg.

Bruk heller pengene på å kjøpe fersk gjær - det er også billigere.

Vi kan ikke hverken se eller smake forskjell. Bolle med "luftigere bakst" til høyre. Foto: Kristin Sørdal Vis mer