<B>LURT AV UTSIDA:</B> Det trange, smale huset ser overraskende romslig ut på innsiden - selv om det naturligvis hjelper å kutte ut sofaen ... Foto: Hiroshi Tanigawa
LURT AV UTSIDA: Det trange, smale huset ser overraskende romslig ut på innsiden - selv om det naturligvis hjelper å kutte ut sofaen ... Foto: Hiroshi TanigawaVis mer

Så smalt og smart kan et hus bli

Trange steder krever trange hus. Eller gjør de egentlig det?

Japanerne er flinkere enn de fleste til å utnytte plassen rundt seg. Det er ikke tilfeldig at det er nettopp de som har gitt oss knøttsmå kapsel-hotellrom som så vidt rommer én person, og det er antakeligvis heller ikke tilfeldig at de har klart å presse inn 13.2 millioner innbyggere i hovedstaden Tokyo, fordelt på snaue 2.200 kvadratkilometer.

Dette lille, smale huset ligger i Suginami, én av Tokyos 23 bydeler. Den har en befolkningstetthet på nesten 16.000 personer per kvadratkilometer, og da gjelder det å utnytte hver eneste lille centimeter. Det er akkurat det arkitektene hos Mizuishi Architect Atelier har gjort, og resultatet er strålende.

Beskjeden tomt - beskjeden bolig

Huset på to etasjer er bygget på en trekanta(!) tomt, som ikke måler mer enn 52.14 kvadratmeter. Huset er enda mer beskjedent, og er oppført på en flate som måler utrolige 29.07 kvadratmeter (viktig å få med de siste 0.07 kvadratene).

SMAL PARKERING: Husets eiere kan parkere bilen like under karnappet på den østvendte delen av bygningen. Foto: Hiroshi Tanigawa Vis mer


Tomta ligger i enden av en blindvei, hvis eneste fluktrute (vi liker det dramatisk) er en liten gangbro. Den krysser kanalen som renner parallelt med husets langvegger, og som helt sikkert gir de tre beboerne - et ektepar og deres lille datter - en viss dramatikk ved kraftige regnskyll.

Vannet former huset

En av arkitektene hos det japanske arkitektbyrået, Kota Mizuishi, skriver i en epost til DinSide.no at den trange blindveien blant annet medførte at de måtte søke om en spesiell byggetillatelse for å gjennomføre prosjektet. Mizuishi nevner også at kanalen på sørsida og blindveien på sitt vis har formet husets struktur, ikke minst på grunn av innsnevringen som tvinger fram trekantformen, men også fordi høyden på trehuset begrenses også av den lovregulerte avstanden til kanalen.

- Husets begrensede omfang gir nesten en følelse av at det smyger seg inntil elva, og jeg tror jeg lyktes med å lage ulike rom som en kan oppholde seg i samtidig som det oppleves som en av ens favorittsteder å være, skriver Kota Mizuishi i e-posten til DinSide.no.

Interiøret er i høy grad preget av minimalismen en finner på utsiden. Første etasjen består i hovedsak av et enkelt soverom og et minst like enkelt bad (som likevel har fått plass til badekar), mens en finner stue, kjøkken og en stor hems midt i rommet i andre etasje. Et stort vindu fyller hemsen, som i dag fungerer som lekerom for husets datter, med sollys.

Bikker millionen

På toppen av det hele har arkitektene fått plass til et svært beskjedent ekstrarom på ene siden av hemsen, som i dag inneholder noen bokhyller og adgang til hemsen via en bratt trapp.

Byggekostnadene endte ifølge arkitekt Kota Mizuishi på 15.500.000 japanske yen (rundt 1.13 millioner norske kroner med dagens kurs), og ble bygget i løpet av en ettårsperiode fra 2010 til april i år.

Se flere bilder av den oppsiktsvekkende miniboligen her:

Foto: Hiroshi Tanigawa
Foto: Hiroshi Tanigawa
SMAL PARKERING: Husets eiere kan parkere bilen like under karnappet på den østvendte delen av bygningen. Foto: Hiroshi Tanigawa
Foto: Hiroshi Tanigawa
Foto: Hiroshi Tanigawa
Foto: Hiroshi Tanigawa
Foto: Hiroshi Tanigawa
Foto: Hiroshi Tanigawa
LURT AV UTSIDA: Det trange, smale huset ser overraskende romslig ut på innsiden - selv om det naturligvis hjelper å kutte ut sofaen ... Foto: Hiroshi Tanigawa
Foto: Hiroshi Tanigawa
Foto: Hiroshi Tanigawa
Foto: Hiroshi Tanigawa
Foto: Hiroshi Tanigawa
Foto: Hiroshi Tanigawa
Foto: Hiroshi Tanigawa
Foto: Hiroshi Tanigawa
Foto: Hiroshi Tanigawa
Foto: Hiroshi Tanigawa