<b>SKJE:</b> En skje er et nyttig redskap når du skal få ut godsakene av flere typer frukt og grønnsaker. For eksempel når du skal rense ingefæren. Foto: PER ERVLAND
SKJE: En skje er et nyttig redskap når du skal få ut godsakene av flere typer frukt og grønnsaker. For eksempel når du skal rense ingefæren. Foto: PER ERVLANDVis mer

Så lett kutter og renser du de vanskelige frukt- og grønnsakene

Slik kan du angripe appelsin, ingefær, hvitløk, granateple og avokado på nye måter.

Søl, plunder og fare for kuttskader. Slik renser du enkelt noen av de vanskelige eller grisete frukt- og grønnsakene.

#1 Godt, men grisete - nye måter å skrelle appelsinen på

Dinside har fruktordning på jobben, men appelsiner måtte vi droppe. De ble liggende. Ingen orket grisete skrelling ved tastaturet. For selv om appelsiner er både sunne og gode, er det ikke tvil om at det blir litt søl.

Søl kan det nok bli med disse skrelletriksene også, men bruker for eksempel en skje, er det langt ryddigere enn det du får til med bare fingrene. Kanskje noe å prøve på de i overkant av 5.000 tonn med appelsiner som nordmenn setter til livs i løpet av påsken?

Fire måter å skrelle appelsiner på, som du bør prøve.

#2 Smaksrik, men litt uhåndterlig - slik tar du skallet av ingefær

Den smaker godt i både te og diverse middagsretter, men ingefær kan være litt plundrete å skrelle uten å miste mye av det smakfulle kjøttet på innsiden av det tørre skallet.

Så derfor tyr vi igjen til en skje, som vi rett og slett bruker til å skrape av skallet. Se også bildet øverst i saken.

Slik fjerner du effektivt skallet, uten å ta for mye av selve ingefærroten.

Og legger du merke til blålilla flekker eller ringer i ingefæren? Frykt ikke, det er bare et tegn på at den er ekstra god.

#3 Plundrete og tørt hvitløksskall

AV MED SKALLET: Skal du ha flere kløfter med hvitløk, kan du rett og slett riste av skallet i en bolle eller gryte med lokk. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer


Fersk hvitløk kan være plundrete å skrelle om du skal ha mer enn bare en liten kløft. Men også her finnes smarte triks. Vi har nemlig prøvd Matprats ristetriks, og det fungerer overraskende godt.

Alt du trenger er en beholder med lokk, for eksempel en gryte, og hvitløk med litt tørt skall.

Her ser du hvor effektivt det tar hvitløksskallet

Men obs - skal du knuse hvitløken i en hvitløkspresse, bør du heller la kløftene beholde skallet, da er det lettere å fjerne restene fra pressen etterpå. Om du ikke går for en av disse metodene.

#4 Unngå «blodbad» med granateplet

VANSKELIG FRUKT: Granateplet kan medføre uante mengder søl. Vår anbefaling er å rense den under vann. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


Granateplet er det mange som prøver seg på med uhell, men frukten kan rett og slett sørge for saftfargekaos på kjøkkenet. Her er knepene som gir deg tilgang til frøene, uten at det blir for mye søl.

Vårt tips er at du renser frukten under vann.

Ta en stor skål med så kaldt vann du orker å ha hendene i. Deler du opp skallet og bryter opp eplet for å få ut frøene under vann. Da blir det ikke saftsøl, og de hvite hinnene flyter opp så de blir enkle å fjerne.

Mer detaljert bruksanvisning for rensing av granateple finner du her.

#5 Unngå ekte blodbad - tryggere rens av avokado

SKADEFRI: Tro det eller ei, men mange skader seg faktisk under skjæring av avokado. Vi har lært oss å sette pris på denne spesialkniven, men har også gode tips til deg som bruker vanlig kniv. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Mange «smarte» kjøkkenredskaper blir bare liggende innerst i en skuff, men vi har overrasket oss selv med å bruke denne avokado-kniven langt hyppigere enn forventet.

Og det er kanskje ikke dumt, for landets legevakter har rapportert om hyppige kuttskader etter avokado-rensing.

Her er flere avokado-triks

Avokadoen er fet, og kan fort bli sleip å holde i. Dessuten overvurderer mange egne evner, og bommer når de skal kakke den sylskarpe kjøkkenkniven i steinen for å vri den ut. For selv om skallet er tykt og godt er det lett å skjære igjennom og kutte seg, om du holder avokadoen i hånden når du skiver den.

Har du ikke spesialredskap, bør du alltid legge avokado-halvdelen på fjøla før du kakker kniven i steinen.

Eventuelt kan du igjen finne frem en skje, og grave ut steinen med den istedet.

Sjekk også redskapene som kutter og hakker i en fei.