UNNGÅ KJØLESKAPSLIMBO: Julerestene holder seg i 2-3 dager hvis du behandler dem riktig.  Foto: MATPRAT.NO
UNNGÅ KJØLESKAPSLIMBO: Julerestene holder seg i 2-3 dager hvis du behandler dem riktig. Foto: MATPRAT.NOVis mer

Så lenge kan du ha julematen i kjøleskapet

Julen er tiden for restemat av ypperste slag. Men hvor lenge holder julematen seg i kjøleskapet?

For å unngå at kjøleskapet bare blir et trist mellomstadium før julerestene havner i søppelbøtta, er det bra å vite hvor lenge ulike typer julemat holder seg og hvilke faktorer som påvirker holdbarheten.

Ikke alt holder seg best i kjøleskapet: Dette bør oppbevares i romtemperatur

Ingen fasitsvar

Ifølge Elin Ytterdahl Tohje, informasjonssjef i kjøttprodusenten Nortura, finnes det ikke et fasitsvar på hvor lenge rester av ribbe, pinnekjøtt, kalkun og juleskinke holder seg i kjøleskapet.

Det er nemlig flere faktorer som kan påvirke, som oppbevaringstemperatur, oksygentilgang, hygiene og hvordan maten håndteres.

Tar du visse forholdsregler, skal kjøttrestene normalt holde to-tre dager i kjøleskap ifølge Tohje.

Ernæringsrådgiver Ingebjørg Moe i Norges Sjømatråd forteller at man vanligvis kan regne med fire-fem dagers holdbarhet på tilberedt fisk.

Med smarte nye kjøleskap og praktiske kjøkkenmaskiner kan maten holde seg opp til fem ganger så lenge.

Her er rådene du bør følge

  • Rask nedkjøling: Bakterier trives og formerer seg raskt i temperaturer mellom ti og 50 grader Celsius. Ifølge Norturas Elin Ytterdahl Tohje er det derfor viktig at rester av tilberedt kjøtt kjøles ned så fort som mulig hvis det skal spises senere.

    – Del eventuelt maten opp i mindre porsjoner, da går nedkjølingen raskere.

    Rundt juletider varer gjerne måltidene litt lenger enn den gjør på en vanlig hverdag:

    – Har maten stått lenge på bordet, er det ikke lenger like sikkert at den vil holde mange dager, selv i kjøleskap.

  • Når gårsdagens middag er dagens formiddagsmat: Slik holder du maten kald i skolesekken.

  • Ikke server alt samtidig på julefrokosten: Ingebjørg Moe foreslår å ha flere fat eller krukker med de ulike matrettene:

    – Sett fram ett om gangen, på den måten hindrer du at all maten står for lenge framme i varmen.

    Ingen dum idé når man ifølge Moe reduserer holdbarheten med én dag om maten har stått ute i over en time.

  • Kaldt kjøleskap: Matrester skal oppbevares i kjøleskap som bør holde 4°C eller lavere. I disse juletider kan imidlertid fulle kjøleskap være en utfordring, sier Tohje.

    – At det er trangt om plassen i hyllene kan hindre god luftsirkulasjon, som igjen kan være med på å øke temperaturen i kjøleskapet.

  • Unngå disse kjøleskapstabbene i julen

  • Egnet emballasje: Oppbevar julerestene i egnede beholdere eller på tallerkenen dekket med aluminiumsfolie, råder Tohje.
  • Smarte produkter alle burde ha i skapet: Slik holder maten seg lenger

  • God kjøkkenhygiene: Tohje minner også om at god kjøkkenhygiene gjelder som ellers når man håndterer mat, og håndvasken er like viktig.
  • Hold rå og tilberedt mat fra hverandre: I profesjonelle kjøkken har man gjerne egne kjøleskap til rå og egne kjøleskap til tilberedte matvarer, og man setter det i hvert fall ikke sammen eller ved siden av hverandre.

    Like nøye trenger man ikke være hjemme, men det er likevel viktig å sørge for at rå matvarer ikke kommer i kontakt med ferdig mat. Dette gjelder spesielt rått kjøtt, fjærkre, fisk og egg.

    – Bytt arbeidsredskap mellom de forskjellige råvarene, og mellom råvarer og ferdiglaget mat, eller vask redskapene godt mellom hver oppgave, er rådet fra Mattilsynet.

Bruk nesa hvis du er usikker

Informasjonssjef i Nortura, Elin Ytterdahl Tohje. Foto: Nortura.no Vis mer


Hvis du likevel er usikker på om maten er spiselig kan du ta luktesansen til hjelp.

- Bruk nesa og lukt på maten, oppfordrer Tohje. Hvis lukten er ok er det forholdsvis trygt å spise.

At vi kjenner maten vi spiser og lager, og vet hvordan den skal lukte, smake og se ut når den er fersk, er noe vi alle burde strebe etter, ifølge Anne Marie Schrøder, kommunikasjonsdirektør i Matvett.no.

– Man ser bare når man snakker med eldre mennesker, de har jo et helt annet måte å forholde seg til mat på.

De ser rett og slett på maten, kjenner på den, lukter på den, eventuelt smaker på den, i stedet for å se på en dato.

Tohje anbefaler også å varme opp restene til de blir gjennomvarme, helst med en temperatur over 60°C.

Nordmenn med datoskrekk kaster 300.000 tonn brukbar mat, fordi vi ikke kan forskjell på best før og siste forbruksdag.

Julepålegget

Vakuumpakket holder ferskt pålegg seg i inntil 21 dager, ifølge Matprat.no

I åpnet forpakning holder pålegg som lammerull, sylte og røykelaks seg generelt i inntil en uke i kjøleskap.

Også her er produktets eksakte holdbarhet imidlertid avhengig av flere forhold, som
oppbevaringstemperatur, oksygentilgang, hvor mange ganger det blir tatt ut av kjøleskapet, lysforhold, renhold i kjøleskap, samt renhold på fingrer og hender når man håndterer produktet. Påleggsgafler kan være smart, på julens mange koldtbord.

Lukter imidlertid pålegget surt etter sju dager, tyder det på at kvaliteten er forringet. Da bør du holde deg unna, advarer Elin Ytterdahl Tohje i Nortura.

Les også: Så lenge holder åpen juice seg i kjøleskapet