<b>TA TEMPEN:</b> Hvert øl kommer til sin rett ved ulik serveringstemperatur.  Foto: ENDRE VELLENE
TA TEMPEN: Hvert øl kommer til sin rett ved ulik serveringstemperatur. Foto: ENDRE VELLENEVis mer

Så kald skal ølen være

Serverer du ølen for kald, risikerer du å drepe smaken.

Det er sikkert ikke politisk korrekt å si, men få ting er mer forfriskende enn en iskald øl i sommervarmen. Og få ting er mer skuffende enn å få et glass tam, lunken øl, når vi forventer oss en kald og frisk en.

Men i iveren etter å få en god og kald øl, er det mange som drar strikken litt for langt. Det går mye bra smak tapt i kulden. Det er viktig at spesielt de smakssterke øltypene serveres ved riktig temperatur.

- Serveres de for kaldt, virker ølet flatt og mye av smaken og aromaen blir borte, ifølge Jørn Tore Persen, innehaver av Ølakademiet

Serveres ølet for varmt vil det skumme og mye av friskheten og kullsyren forsvinner. Pilsner som tørsteslukker serveres selvfølgelig kaldt.

Se også vår test av sommerøl

Persen har tidligere vist hvordan vi smaker på øl, hvilket glass du bør velge , og hvordan du skjenker ulike øltyper.

I dag forteller han mer om hvilken serveringstemperatur som passer best for de vanligste øltypene.

 



Videoen er produsert av DBtv for Dinside.

Fikk du ikke sett videoen? Lyst øl som pilsner og alkoholfritt øl, anbefales servert rundt 6-8 grader. Pale ale og India Pale Ale kan fint nytes på 8 til 10 grader. Bayer og ulike typer mørk ale bør ha 10 til 12 grader som serveringstemperatur, mens sterkt juleøl, bokkøl og ulike typer stout og porter bør serveres fra 12-14 grader.

STOR TEST: Her er Norges beste IPA-øl

Takk til Øltorget på Mathallen for lån av lokale