<b>LIKE INGREDIENSER</b>, litt forskjellig fremgangsmåte, to helt forskjellige sauser.  Foto: ELISABETH DALSEG
LIKE INGREDIENSER, litt forskjellig fremgangsmåte, to helt forskjellige sauser. Foto: ELISABETH DALSEGVis mer

Riv tomatene - ikke kutt

Genialt triks når du skal lage tomatsaus, og tomatene ikke er heeelt på topp.

Få ting er bedre enn gode, hjemmelagete tomatsauser, enten det er til pizza, pasta, eller en sterk rakker av en salsa til fredagstacoen.

Det vanlige er å hakke tomatene. Med, eller uten skall.

River du dem i stedet, får du perfekt konsistens med én gang, også om du ønsker en rå tomatsaus, eller salsa, om du vil. Det å rive tomatene er ekstra smart om tomatene er litt melne, tørre, eller rett og slett ikke helt modne.

På bildet over har vi laget salsa til fredagstacoen av akkurat de samme ingrediensene. I bollen til venstre har vi revet tomaten, i bollen til høyre har vi hakket den.

Se også: Slik lager du ketsjupen selv

Slik gjør du:

Alt du trenger for å lage en god salsa er tomater, chili, løk, hvitløk, lime, fersk koriander og salt.

Salsaen blir best om du lager den et par timer, eller en dag, før du skal spise den, da får smakene satt seg skikkelig.

Del en tomat i to, og riv den med snittflaten mot rivjernet. Foto: ELISABETH DALSEG
Press på midten, slik at skallet sprekker, og du får revet opp alt fruktkjøttet, uten at skallet blir med. Foto: ELISABETH DALSEG
Slik ser den ferdigrevne tomatmassen ut. Perfekt base for tomatsaus til pizza, pasta - eller til en fyrig hjemmelaget tomatsalsa til tacoen. Foto: ELISABETH DALSEG
SALSA-INGREDIENSER: alt du trenger for å lage klassisk tacosaus. Foto: ELISABETH DALSEG
Her har vi blandet 1/4 hakket løk, et hvitløksfedd, litt fersk koriander, chili, samt salt og en skvis lime med en revet tomat. Foto: ELISABETH DALSEG
Du må ikke rive, for en fastere saus, hakker du alle ingrediensene. Foto: ELISABETH DALSEG
Alt blandes i en liten skål, ha i salt og en skvis lime. Foto: ELISABETH DALSEG
LIKE INGREDIENSER, litt forskjellig fremgangsmåte, to helt forskjellige sauser. Foto: ELISABETH DALSEG


Om du ikke har et rivjern med bunn, som på bildene under, anbefaler vi å sette en bolle eller dyp tallerken under rivjernet, slik at du får med all tomatjuicen.

Smart triks: Slik deler du cherrytomater

Riv tomaten på skiven

Når spanjolene bruker opp gammelt brød, blir det fest. Pan con tomate (brød med tomat) eller Pan a la Catalana (katalansk brød) som det også kalles, er en enkel, billig, og deilig forrett.

I stedet for å rive tomater på rivjern, rives tomatene på ristet brød. Sammen med hvitløk, olivenolje, salt og pepper, blir det en overraskende smaksrik munnfull.

Slik gjør du:

DU TRENGER: En gammel baguette eller annet brød, et fedd hvitløk, en halv tomat, olivenolje, samt salt og pepper.Skjær brødet i skiver og rist i ovnen. Foto: ELISABETH DALSEG
Del et hvitløksfedd i to på langs. Gni snittflaten mot det ristete brødet. Foto: ELISABETH DALSEG
Gni en halv tomat over der du har gnidd hvitløken. Foto: ELISABETH DALSEG
Legg på fat, drypp over litt olivenolje og kvern på litt salt og pepper. Du kan gjerne ha på litt ost, skinke eller en god pølse, men de er overraskende gode, selv uten noe mer fiksfakserier. Foto: ELISABETH DALSEG


Se all den gode maten du kan lage med gammelt brød