<b>IKKE BARE BITTER:</b> Lime gir tacoen det lille ekstra. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
IKKE BARE BITTER: Lime gir tacoen det lille ekstra. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKEVis mer

Prøv lime på tacoen i kveld

Den lille, grønne, sure frukten gjør tacoen så mye bedre.

Lager du tacoen helt selv, eller kjøper du hjelp i butikken? Vi dømmer ingen for å kjøpe matlagingshjelp, men dette enkle trikset kan hjelpe deg å løfte halvfabrikatatacoen til nye høyder: Bruk lime.

Det er ikke bare chili og annet sterk krydder som gir maten det lille ekstra sparket: En skvis lime over kjøttet eller salsaen, og tacoen henger med ett mer sammen.

Vi er forøvrig også avhengig av lime i guacamolen vår, så enten du lager selv eller kjøper: smak til med lime. Det gjør hele forskjellen.

Sjekk denne smarte dingsen som gjør limen til en sprayflaske.

Få mer ut av limen

PRESS OG RULL: Så blir det mye lettere å få ut saften av limen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Når man skviser sitron synes spruten å gå i alle retninger, men limen er noen ganger litt mer tricky.

Det er forskjell fra lime til lime hvor saftig den er, men med mindre den er uttørket, er det en enkel sak å få saftene til å flomme. Trikset er at du må gjøre det før du begynner å kutte i den.

Legg limen på kjøkkenbenken eller bordet, legg hånden på den og rull den mot benken mens du presser lett.

VELDIG HARD? Bruk begge hendene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


På denne måten blir det mye lettere å skvise limen, enten du velger å dele den i to og ferdigbitre maten før du serverer, eller skjære båter slik at alle kan tilsette lime etter eget behov.

Føles limen veldig hard, legg gjerne begge håndflatene oppå den og press godt ned med strake armer når du ruller. Se for deg at du skal ta hjertekompresjoner. Det ser kanskje litt dumt ut, men det er effektivt.

Smart triks: Når du vil skvise sitron over maten, uten å sprute eller få med steiner.

Slik oppbevarer du den:

FREDAGSTACOEN: blir bedre med enn liten skvis lime på. Vi lover. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Lime er en sitrusfrukt, og det kan være lett å tenke at all sitrusfrukt skal oppbevares likt. Slik er det derimot ikke.

Tommelfingerregelen er enkel: De søte inviterer vi inn (i kjøleskapet med 0-4 grader) mens de sure må være igjen ute, eventuelt kaste dem i kjelleren (12 grader).

Den bitre limen havner et sted midt imellom: 8-10 grader. Har du et kjøleskap med forskjellige temperatursoner kan det passe perfekt, ellers kan du som har gamle og trekkfulle vinduer legge limen i vinduskarmen.

I videoen under kan du se Henrik Svees, sjef for ferskvareavdelingen til Ultra Bryn, vise hvordan du kan kjenne på de ulike sitrustypene i butikken for å kjenne om de er modne:


Lime er også essensielt om du ønsker å prøve deg på vår vilt gode jordbærsalsa. Perfekt tilbehør til tortilla med chili- og hvitløksmarinert biff og salat.