Vaskevaffelen består av mel, vann og salt. Den er ikke giftig å spise, men smaker nok ganske salt ... du bør nok satse på en ordentlig vaffel. Foto: Kristin Sørdal
Vaskevaffelen består av mel, vann og salt. Den er ikke giftig å spise, men smaker nok ganske salt ... du bør nok satse på en ordentlig vaffel. Foto: Kristin SørdalVis mer

Prøv en vaskevaffel!

En vaskevaffel gjør susen - men du bør ikke spise den!

Vaffelfredag, vaffelfrokost og vaffelkos. Vaffel med ost, vaffel med syltetøy og vaffel med salami. Grove vafler, fine vafler, hverdagsvafler, festvafler, ostevafler og rømmevafler ...

Vi tipper at det finnes (minst) ett vaffeljern i de aller fleste hjem, og at dette er i jevnlig bruk.

Men når renset du vaffeljernet ditt sist?

Kan det reddes?

Vi har et gammelt vaffeljern som har gjort jobben sin i mange år, og som egentlig er blitt erstattet av et nytt. Men det sitter litt langt inne å kaste velfungerende materiell, selv om det strengt tatt ikke var så velfungerende lenger - og dette var nok også grunnen til at et erstatningsobjekt var kommet i hus.

Likevel: Vi gjør en siste innsats for å redde det gamle jernet fra dynga. Vi tester det klassiske rådet om å lage en vaskevaffel.

Se også hvordan vi fikk det ripete porselensserviset hvitt og rent som nytt!

Utfordringen

Utfordringen med vårt gamle vaffeljern var at vaflene rett og slett satte seg fast i vaffeljernet. Svinnet ble etterhvert ganske stort, ettersom vi måtte regne med å kaste mange vafler som endte opp som en ball i søppelposen (akkompagnert av innbitte gloser). Vaflene satt rett og slett fast i jernet, selv om vi smurte det med olje eller fett. Vi vil teste om dette kan la seg rette på.

Les også vår test av silikonformer til belgiske vafler

Vaskevaffelen består av 0,5 dl. vann, 1 dl. mel og 2 spiseskjeer salt. Røres sammen til en litt tykk røre. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Kan ikke forveksles: Vaskevaffelen (nederst) blir mye lysere og stiv som et spett. Kan ikke forveksles med en vanlig vaffel (øverst). Foto: Kristin Sørdal Vis mer



Dette er en vaskevaffel

En vaskevaffel består av mel, salt og vann. Du tar 0,5 deciliter vann, 1 deciliter mel og 2 spiseskjeer salt, og rører sammen til en litt tykk, seig deig.

Denne røren helles i jernet, fordeles utover og stekes på vanlig måte. Vi har termostat på vaffeljernet vårt, som varsler når vaffelen er ferdig ut i fra ønsket brunhetsgrad. Vaskevaffelen måtte steke ganske mye lenger enn en vanlig vaffel, før termostaten slo ut, og det må du nok også regne med.

Det som skjer når du steker en vaskevaffel, er at saltet i vaffelen trekker ut smak og urenheter fra jernet.

Er jernet ditt veldig skittent, kan du også ta en fuktig oppvaskkost og skrubbe jernet litt først - dette bør du gjøre før du setter på jernet og det er varmt, og før du steker vaskevaffelen.

Salt kan også brukes til å rengjøre andre ting

Resultatet

Etter at vi renset vaffeljernet med vaskevaffelen, opplevde vi at vaflene både smakte mye bedre og at de ble mye sprøere enn hva som var tilfellet tidligere. Vaflene henger fremdeles litt igjen i jernet under steking. Vi tror dette skyldes at antislipp-belegget inne i vaffeljernet har fått hard medfart og er slitt bort i taggene.

Heretter skal i alle fall vi pleie det nye vaffeljernet med en vaskevaffel fra tid til annen, for å få best muig smak og sprøhet i vaflene.

LES OGSÅ: Den store vaffeljerntesten 2016

(Artikkelen ble sist oppdatert påsken 2016)