Pinnekjøtt i helgen? Sliter du med å få riktig kremete konsistens på rotmosen: Prøv potetmospulver. Kan kokkene, kan du! Foto: ELISABETH DALSEG
Pinnekjøtt i helgen? Sliter du med å få riktig kremete konsistens på rotmosen: Prøv potetmospulver. Kan kokkene, kan du! Foto: ELISABETH DALSEGVis mer

Potetmosposetrikset som redder middagen

Min bestemor laget posesuppe én gang. Bestefar kalte henne pulverheks, og så styrte hun unna Toro-posene resten av livet. Jeg skulle ønske hun kunne lest dette.

Økt fokus på råvarer og matlaging kan gi selv den mest likegyldige prestasjonsangst en gang iblant. Til og med tacokrydderet skal vi lage selv, og både ferdigmat og halvfabrikata er fy-fy. Ihvertfall når vi inviterer til middag og fest.

Men selv de beste gourmetkokker jukser og tyr til halvfabrikata en gang iblant, om enn ikke slik du tror.

Julemiddagen kan du lage de mest usannsynlige steder, bare du vet hvordan: Slik lager du ribbe i mikroen og kalkun i oppvaskmaskinen

Det er greit å jukse litt

Litt potetmospulver redder mye, skal vi tro kokk ved Kulinarisk Akademi Espen Vesterdal Larsen. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


– Potetmospulver har reddet meg mange ganger, sier kokk ved Kulinarisk Akademi i Oslo, Espen Vesterdal Larsen.

Han er i ferd med å tilberede en treretters julemiddag for oss. Ribbe, pinnekjøtt og riskrem - og nysgjerrige matjournalister spør villig vekk om triksene som gjør ribben så sprø, og om man skal eller ikke skal bruke fårefett/sjy fra pinnekjøtt i kålrabistappen. (Svar: Henholdsvis: "Damp eller stek i vannbad" og "Ikke. Server heller sjyen ved siden av, så kan man forsyne seg selv om man vil.")

En liten pose potetmos i skuffen kan redde mang en middag, skal vi tro proffkokken. Foto: Produsenten Vis mer


Så kommer den. Innrømmelsen. Og du hører skuldrene senke seg som julefreden i stuen. For i tillegg til fløte og en gulrot (for fargens skyld) har Vesterdal Larsen et lite triks i ermet, til dem som noen ganger opplever at mosen ikke riktig får den nærmest kremete konsistensen den skal ha: Potetmospulver.

– Litt potetmospulver er supert å bruke i stappen for å få riktig konsistens. Potetmosposer er generelt noe jeg alltid har på kjøkkenet. Det er supert å bruke for å jevne sauser, supper eller annet som ikke tykner like fort som du ønsker, sier Vesterdal Larsen.

Les også: Slik lager du kaviar av eplejuice

Har du et smart matlagingstriks som redder dagen, når sausen skiller seg eller bare ikke vil bli tykk nok? Del gjerne med andre i debatten