<b>SOFTISMIKS:</b> Vi har testet Piano softismiks fra Tine, med litt varierende resultat.  Foto: ELISABETH DALSEG
SOFTISMIKS: Vi har testet Piano softismiks fra Tine, med litt varierende resultat. Foto: ELISABETH DALSEGVis mer

Pianos nye softismiks

Slik gikk det da vi testet Pianos nye softis.

Få ting er bedre enn kald softis på en varm sommerdag. Og nå kan du lage den selv, uten avansert utstyr.

Blant vårens dagligvarenyheter er Piano softis, en ferdig fløtebase som «bare skal piskes, stå i fryseren og så piskes igjen - og gi en konsistens lik softisen du får kjøpt».

Enkelt, ikke sant?

Dessverre gikk det ikke helt slik da Dinside testet den nye ismiksen. Men smaken var det ingen ting å si på.

LES OGSÅ: Slik lager du din egen yoghurtis

Slik testet vi

Vi har testet Piano Softis med jordbærsmak og vaniljesmak, og fulgt fremgangsmåten på pakken.

Du kan bruke to forskjellige fremgangsmåter, litt avhengig av hvilket utstyr du har tilgjengelig. Du kan lage den med miksmaster eller med ismaskin. Vi har fulgt den enkleste fremgangsmåten med det utstyret vi regner med flest har i kjøkkenskapet, nemlig miksmaster.

Fremgangsmåte - trinn for trinn

1: Kjøleskapskald ismiks helles i en bolle og piskes med miksmaster. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


2: Pisk godt med luft inn i massen. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


3. Tre-fire minutter senere er konsistensen som litt tyntflytende krem. (Om du synes denne ser litt rosa ut, er det fordi bildet er av jordbærmiksen). Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


4. Softismiksen tar omtrent dobbelt så stor plass når du pisker den opp. En kartong på fem dl fyller en litersboks. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


5. Sett ismiksen i fryseren i den bollen du har pisket den i, i 3,5 timer. Foto: MIA KVEEN Vis mer


6: Løsne den frosne ismiksen fra kantene i bollen. Foto: MIA KVEEN Vis mer


7 Pisk til du har en glatt og jevn masse. Foto: MIA KVEEN Vis mer


8 Ha ismassen i en bolle med skje - eller bruk en sprøytepose som her. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


9: Du bør være rask på labben, for softisen smelter fort! Foto: MIA KVEEN Vis mer


Vi fulgte instruksjonene bak på pakkene, med unntak av at vi måtte bytte boller begge ganger mellom pisking av praktiske årsaker. Det er fint med stor bolle når man pisker, så unngår man søl, men det kan være vanskelig å få plass til i små fryseskuffer.

Du kan også lage isen i en egen iskremmaskin, da er fremgangsmåten litt annerledes, og mye raskere:

  1. Hell den kjøleskapskalde isbasen i en bolle på ca. 2 liter og pisk den luftig
  2. Frys i ismaskin i 25-30 min til den blir glatt

Se Dinsides tester av iskremmaskiner

Resultat

Vi fulgte fremgangsmåten til punkt og prikke, men resultatet ble ikke helt som forventet.

SOFTIS ELLER SOFTSUPPE? Det er kaldt, det er søtt, og det er godt. Men neste gang lar vi den ligge en time lenger i fryseren. Foto: MIA KVEEN Vis mer


Problemet oppsto da vi skulle piske isen for andre gang. Isen var fryst rundt kanten cirka tre kvart centimeter, og resten var delvis flytende. Etter pisking ble isen glatt, men en anelse kornete.

Etter dette tok vi isen i en sprøytepose og forsøkte å lage en skikkelig softis-topp! Det så nesten perfekt ut akurrat i det vi sprøytet ut, men softisen hadde rent ut før vi rakk å servere den. Ikke mange minuttene senere var det rene suppa!

Smaken på isen var god, selv om vaniljen smakte mest vaniljesaus, og jordbærisen smakte en anelse kunstig. Alikevel er dette en vinner hos barna, som har tendenser til å like slike smaker, og den med redaksjonens største søthang spiste fornøyd opp all den kalde jordbærsuppen (som det ble relativt fort).

Sommerens enkleste? Slik lager du bananis

Konklusjon

SOFTISSNURREN: Vår hjemmelaget yoghurtis oppfører seg mer som softis enn den vi laget med miksen fra Piano. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Alt i alt, var isen god, og ble faktisk is, om enn ikke så veldig lenge. Den smakte søtt, og akkurat slik softis skal smake.

Den passer perfekt som dessert eller et usunt mellommåltid når du har lyst på noe søtt, og du kan pynte med sjokolade, bær og godteri, eller hva med å prøve hjemmelaget dulce de leche med litt flaksalt?

Dersom du ikke er avhengig av at isen skal være softissøt, vil vi imidlertid anbefale å lage din egen yoghurtis i stedet. Friskere, sunnere - og ikke minst raskere, dersom du sørger for å ha frosne bær i fryseren.

Men er det softissmaken du har lyst på, er dette det beste alternativet vi har smakt.

PS: Isbasen kjøpes i vanlige dagligvarebutikker.

Denne artikkelen er laget av Mia Kveen fra Reinsvoll ungdomsskole, arbeidsuken 2015.