<b>FOR MODEN FOR DEG?</b> Da bør du lage iskrem. Banansmaken blir ikke like intens når den har vært frosset ned, så selv om du ikke er verdens største bananfan, er det verdt å teste ut.  Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX
FOR MODEN FOR DEG? Da bør du lage iskrem. Banansmaken blir ikke like intens når den har vært frosset ned, så selv om du ikke er verdens største bananfan, er det verdt å teste ut. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIXVis mer

Overmodne bananer? Lag iskrem!

Slik lager du is på 1-2-3.

Sommeren nærmer seg, og hva er vel ikke bedre enn å kjøle ned kroppen med litt is i varmen.

Istedenfor å bruke mye penger på is du kjøper i butikken, kan det være like enkelt, og ikke minst godt, å lage isen hjemme.

Sunt er det og, du kan spise denne isen med god samvittighet. Du trenger heller ikke mye fint og fancy utstyr.

Alt du trenger, er en moden, fryst banan og en stavmikser.

For at isen skal bli god og søt, er det viktig at bananen er ordentlig overmoden. Ikke bare er bananer naturlig søte, de gir i tillegg en veldig god konsistens på isen.

PINNEIS: Du kan også fryse ned ferdigmoste bananer, med eller uten andre smakstilsetninger i ispinneformer. Foto: JOHNER RM / NTB SCANPIX Vis mer


Når utstyret teller: Se våre tester av iskremmaskiner.

Slik gjør du:

1. Del bananen opp i biter, og frys den ned.

2. La bananbitene ligge 3-4 timer i fryseren. Ta dem ut en 15 -30 min før du skal lage isen.

2. Ha i 1 ss vann per banan, og mos.

Det enkleste er å knuse bananbitene med en stavmikser, da trenger du heller ikke la dem ligge på benken noe særlig mer enn et kvarter.

Lar du bananene ligge en halvtimes tid kan du mose dem med en gaffel.

FRYS I BITER: Del bananen i mindre biter før du fryser den ned. Foto: MARTINE GRORUD
MOS: Etter en litt tid på benken, kan du mose bananene. Best resultat får du med stavmikser, men etter en halvtimes tid holder det med gaffel. Foto: MARTINE GRORUD
FERDIG BANANIS: Det smaker heldigvis mye bedre enn det ser ut. Foto: MARTINE GRORUD
BANANSJOKOLADEIS: Smaken kan varieres i det uendelige, men banan og sjokolade er aldri feil. Foto: MARTINE GRORUD

Se bilder, trinn for trinn:

Her kan du også lese hvordan du lager kjempegode ispinner - med banan og sjokolade.

Serveringsforslag

Bananisen smaker godt som den er, men isen kan også lages i flere ulike varianter.

Tilsett kakao for en klassisk versjon med sjokoladesmak.

For friskere variant kan du tilsette bær.

For en mer kremete og tropisk vri, kan du tilsette kokosmelk isteden for vann.

Et annet godt tips for en ekstra tropisk vri er å riste kokos over middels varme i en tørr stekepanne, til det blir gyllent. Dette gir ekstra mye kokossmak.

YOGHURTIS: Mos frosne bær eller fruktbiter med kjøleskapskald yoghurt for sunn og enkel iskrem. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Du kan også bruke kesam i isen. Da får du en protein- og fiberrik is som både er søt, sunn og metter godt.

Du kan også fryse ned vaniljekesam i fryseren, røre rundt innimellom, og etter et par timer har du en slags vaniljeis. Du kan også fryse ned favorittsmoothien i isformer.

Har du prøvd vår superenkle yoghurtis som ligger i grenselandet mellom sorbet og softis? Frys bær eller frukt i små biter, og bland de frosne bærene med yoghurt med stavmikser.

TIPS: Isen kan nytes med en gang, eller settes i fryseren for en fastere konsistens.

Lager du en stor porsjon, for så å fryse ned ferdig is i porsjonsformer, har du en sunn og god dessert tilgengelig når du får lyst på noe godt.

Tenk før du kaster

IKKE KAST: Det er ingen grunn til å kaste overmodne bananer, ifølge Toril Gulbrandsen i frukt.no. Foto: ALF BØRJESSON / FRUKT.NO Vis mer


Matkonsulent i opplysningskontoret for frukt og grønt, Toril Gulbrandsen, forteller at de beste og enkleste tipsene for overmodne bananer er å skrelle og skjære dem i biter, og så fryse de ned.

De fryste bananbitene egner seg blant annet i smoothies senere.

– Overmodne bananer kan også moses og brukes i vafler. Det er altså ingen grunn til å kaste overmodne bananer, sier Gulbrandsen til Dinside.

Den beste lagringstemperaturen for bananer er mellom 12-14 grader. Bananer skal ikke ligge i kjøleskapet da de blir grå og mister smaken.

Det er ikke ødelagt før det er dårlig: Vi lager verdens beste tomatsaus laget av i overkant modne tomater.

Av Martine Grorud