<B>KJØTT-HODER:</B> Norturas produktutvikler og grillekspert Steve Westerby og fagsjef Anne Marthe Løken.  Foto: THOMAS STRZELECKI
KJØTT-HODER: Norturas produktutvikler og grillekspert Steve Westerby og fagsjef Anne Marthe Løken. Foto: THOMAS STRZELECKIVis mer

Oppskriften på en perfekt hamburger

Riktig fettprosent, riktig kjøtt og riktig steketid er essensielt.

80 prosent av alle nordmenn griller om sommeren, og hamburger, og da spesielt gourmet-varianten, seiler opp som et stadig mer populært valg.

Hvorfor?
Fordi det er godt, og ikke minst mye mer spennende enn industri-røkte sommerkoteletter eller de kjedelige, små frossenburgerne man kjøper i store kvanta.

Hver sin favoritt

Så, er dette den eneste oppskriften som gjelder? Selvsagt ikke. Alle har sin favorittoppskrift de bruker, men tar du dette som et utgangspunkt og varierer med smaker, krydder og tilbehør som du liker, har du et svært godt utgangspunkt.

For det er få ting som slår det å imponere sin bedre halvdel med en utsøkt hamburger. Eller barna, for den saks skyld.

Hva er din foretrukne oppskrift? Kom gjerne med innspill i kommentarfeltet!

Les: Så stor er verdens største burger

Kjøtteksperter

DinSide dro til hovedkvarteret til Nortura på Løren i Oslo øst, hvor Gilde og Prior (Nortura er resultatet av fusjonen dem i mellom) har sitt testkjøkken. Her lager og prøver de ut nye produkter som muligens vil havne i mathyllene.

Vi er her for å lære å lage den perfekte burger, og våre medhjelpere for dagen er den karismatiske produktutvikleren Steve Westerby og hans medhjelper, fagsjef Anne Marthe Løken. Førstnevnte er forøvrig deltager på TV 2-programmet «Norges Grillmester».

De kan sitt kjøtt, kan du trygt si. Her er hva vi lærte:

Hva slags kjøtt skal du velge?

Velg vanlig kjøttdeig av storfe med 14 prosent fett, den har god bindeevne og er saftig på grunn av fettet, sier Steve.

Det bør ikke være for mye fett, ei heller for lite fett. Noen mener man ikke bør gå under 10 prosent fett, men heller ikke overstige 20 prosent fett. For lite fett kan bety tørt kjøtt, for mye kan gjøre kjøttdeigen vanskelig å håndtere.

Les også: Søplemat er tryggere enn du tror

HVA SKAL DU VELGE? Noen tror at kvernet indrefilet blir til det beste burgerkjøttet, men det er feil. Det har ikke nok fett i seg. Foto: THOMAS STRZELECKI Vis mer


Hvor MYE kjøtt trenger du?

Kjøper du to vanlige 400 grams-pakker med kjøttdeig kan du servere fire feite og fine 200-gramsburgere til fire voksne. Av erfaring blir 200 gram altfor mye for barn, her holder det med å lage 100-gramsburgere.

BURGERMASKIN: Sikkert gøy å ha hjemme, men du klarer fint å forme de selv. Foto: THOMAS STRZELECKI Vis mer


Hva skal du ha I kjøttdeigen?

Gjør det enkelt: Ha i det mest nødvendige av krydder - havsalt, grovkornet pepper og kanskje en steak-krydder som denne eller denne, og så varier med smaker du selv liker, som for eksempel cayenne eller et egg. Bland alt sammen godt inn i kjøttdeigen med en tresleiv.

Vår favoritt er å blande inn grovkornet sennep inn i kjøttdeigen.

Visste du? Burgeren kan gi astma

MEDIUM RARE? Du ser at dette er saftig og godt. Foto: THOMAS STRZELECKI Vis mer


Hvordan former du burgeren?

Etter å ha blandet krydderet inn i kjøttdeigen, fukter du en slakterblokk eller skjærefjøl med vann og former to runde klumper ut av 400-gramsblandingen din.

Klem de flate og lag et lite nedsunket hull i midten. Når du så steker/griller den, vil fettet trekke seg sammen og du får burger som er flat og fin.

Hvor lenge skal du steke burgeren?

Det er enklere enn mange tror: På en stekepanne på maks varme: Cirka ett og et halvt til maks to minutter på hver side hvis de er av normal størrelse. Er de veldig tykke, kan du steke litt mer.

grill: Her skal du steke burgeren til det pipler kjøttsaft ut av den, da det på tide å snu den. Og du skal bare snu den én gang!

STEKETID: Rundt to minutter på hver side, heller kortere steketid enn lenger. Husk at kjøttet fortsetter å steke seg selv når det hviler. Foto: THOMAS STRZELECKI Vis mer


Les også: Slik renser du grillen på enkleste og mest effektive vis

Hvorfor må kjøttet hvile?

Fordi da får den tid til å absorbere til seg fuktighet igjen, og dermed blir den mer smakfull. Dette er viktig!

Hva skal du gjøre med burgerbrødet?

Stek burgerbrødet med riktig side ned i en tørr panne for å karamelisere brødet, eller for å gjøre det «vanntett», som Steve forteller oss.

Da renner det ikke så mye dressing inn i brødet - og heller ikke over deg.

Nå skal det grilles: Her er årets matnyheter

KARAMELISER: Stek brødene kort i en tørr panne for å hindre at dressingen siver inn i brødet. Foto: THOMAS STRZELECKI Vis mer


Hva skal du ha burgeren?

Det klassiske er en dressing underst - Steve anbefaler tzatziki, så salat, burger, tomat, rødløk, ost og bacon, men har kan du variere i det uendelige. Hva med chilli relish, rød chili, jalapeños, salsa, paprika eller - også Steves favoritt: en pikant ost?

- Mitt spesialtriks er å bruke sprøstekt løk, da får du flere sensasjoner i munnen på én gang, røper Steve - og gliser.

TILBEHØR: Grill- og kjøttekspert Steve anbefaler å bruke pikant ost og sprøstekt løk som tilbehør. Foto: THOMAS STRZELECKI Vis mer


Bon appétit!

NAM! Alle liker en god hamburger ... Foto: THOMAS STRZELECKI Vis mer


Alt om grill og kjøtt