<B>SJOKK OG VANTRO: </B>Ikke alt faller i smak når folk fra hele verden smaker norsk mat for første gang.  Foto: YOUTUBE / OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SJOKK OG VANTRO: Ikke alt faller i smak når folk fra hele verden smaker norsk mat for første gang. Foto: YOUTUBE / OLE PETTER BAUGERØD STOKKEVis mer

- Norge har verdens beste helsevesen, og så spiser dere dette!?

Slik går det når utlendinger smaker norsk mat for første gang.

- Du har ikke noe valg, du pakke dine egne poser! sa amerikaneren Patrick Van Dyke i vår artikkel om 10 ting som sjokkerer amerikaneren i norske matbutikker.

- Hva er dette!? spurte en sjokkert Brendon Whatley fra Canada da han smakte hockeypulver, i artikkelen vår om utlendinger som prøvde norsk godteri.

Denne gangen har vi funnet fram smakstester av tradisjonell norsk mat – alt fra lutefisk til Grandiosa.

For det du kanskje spiser hver eneste uke, er for andre i beste fall eksotisk, i verste fall motbydelig. Se selv.

FÅ MED DEG: Se 10 utlendinger smake norsk godteri for aller første gang

#1: Lutefisk

- Gelé! er den første, mest forutsigbare, reaksjonen når gigantiske Buzzfeed serverer lutefisk til en gjeng amerikanere.

De videre reaksjonene er, heller ikke overraskende, sterke: Det hevdes at det lukter underliv, og en av deltakerne holder på å kaste opp.

- Jeg hater hvordan dette kjennes i munnen min, sier en, og ei annen skyter inn:

- Dere har det beste helsevesenet i verden, og så spiser dere dette!?

#2: Brunost

- Jeg hater ost, men dette skal være ostens vakre, yngre søster, sier den britiske kokebokforfatteren Barry Lewis, og begynner å lukte på en pakke Gudbrandsdalsost.

Lukta faller i god jord. Men når han tar en skive i munnen, skjærer det seg.

- Jeg prøver å holde det inne i munnen, mumler han, før han gir opp og spytter den brune klumpen ut i vasken.

- Jeg beklager å rapportere at dette er ganske motbydelig, oppsummerer Lewis, som synes karamellukta til brunost er sterkt misvisende.

LES OGSÅ: Dette sjokkerer i norske matbutikker – «De prater ikke i kassa, og du må skjære brødet og pakke posen selv!»

#3: Makrell i tomat

- Jeg håper det er sardiner, for jeg elsker sardiner, begynner Youtube-duoen WheresMyChallange fra England.

Dagens utfordring er å spise en haug norsk mat, blant annet Stabbur-Makrell.

- Det ser ut som grus, mener gutta, før de smaker.

- Veldig bra! Jeg vet ikke hva jeg skal sammenlikne det med. Alt jeg kan si, er: Pizzafisk.

#4: Italiensk salat

- I Italia ville jeg kalt dette russisk salat. Men i Norge kaller de russisk salat italiensk salat, forteller italieneren Franscesca Bonollo.

Hun har aldri smakt det før, og etter premieren synes italieneren det smaker mest majones. Ikke så rart om man ser på ingrediensene i slike norske salater.

- Jeg vil vite hvorfor de i Norge kaller russisk salat italiensk salat! krever Bonollo.

Hun lurer dessuten på hvorfor «italiensk salat med reker» er det som kalles russisk salat, da hennes russiske venner hevder at reker er en sjeldenhet i Russland.

LES OGSÅ: Er det noen vits i å kjøpe brusevann og juice, i stedet for å lage det selv?

#5: Pizza Grandiosa

- Når du spiser i Norge, selv pizza, må du bruke kniv og gaffel, forteller vår gamle venn Patrick Van Dyke fra Los Angeles.

Etter to år i Norge har han derfor tatt dette til seg, og setter denne gangen gaffelen i Grandiosas «hjemmelagde» variant, i videoen kalt «Norway's most popular pizza».

- Vet du hva? Overraskende nok for en frossenpizza, er dette ganske godt. Jeg er faktisk imponert, sier van Dyke, før han setter i gang med å forklare norsk pizzakultur.

- De går hele uka uten å få hverken godteri, potetgull eller pizza. Men på lørdager går de berserk!

#6: Fiskeboller

- Dette burde spises med kokte poteter, men jeg har ingen, begynner amerikanske Emmymade in Japan.

Fiskebollene lukter «ganske fiskete», har en myk tekstur og skal være «veldig salte».

- Ikke mye å bite i, veldig myke, sterk fiskete smak, men ikke ubehagelig. Ikke verst! oppsummerer amerikaneren, som også har hørt at hun burde hatt en «slags hvit kremsaus».

LES OGSÅ: Stor mattest – «Ja, dette er akkurat sånn jeg husker fiskeboller!»

Har du noen andre Youtube-favoritter, hvor norsk mat får gjennomgå? Del dem gjerne med deg under artikkelen!

Artikkelen har blitt publisert på Dinside også tidligere/i>