<B>PÅ 'AN IGJEN:</B> Søndag 31. mars stilles klokka for nok en gang å gjøre klar til sommertid. Foto: COLOURBOX
PÅ 'AN IGJEN: Søndag 31. mars stilles klokka for nok en gang å gjøre klar til sommertid. Foto: COLOURBOXVis mer

Nå skal du igjen stille klokka

Men husker du hvilken vei?

Sommertid er den dagen i året hvor småbarnsforeldre gleder seg over at klokka stilles, men de gruer seg til vintertida igjen er et faktum i oktober.

På søndag er det med andre ord nok en gang tid for glade småbarnsforeldre, av den enkle grunn at vi igjen har nådd sommertid og klokka skrues en time fram.

Det finnes like mange huskeregler for når en stiller klokka fram og når en stiller tilbake som det finnes sandkorn på jordkloden, men vår favoritt er fortsatt den med hagemøblene: En finner fram hagemøblene idet en nærmer seg sommeren, mens en setter dem tilbake igjen til høsten.

Les også: slik gjør du hagemøblene klar for sesongen

Følger EU-rytmen

I Norge har vi fulgt EUs rytme for justering av klokka siden 1996, hvilket betyr at det alltid er siste søndagen i mars som introduserer sommertid, mens vintertiden sparkes i gang siste søndagen i oktober.

Er du tilhenger av sommertid? (Avsluttet)
Nei, behold normaltid hele tida(41%) 699
Ja - men jeg vil ha sommertid hele året(34%) 584
Ja, alt som gjør sommeren lysere er bra(25%) 428
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Formelt sett skjer overgangen til sommertid klokka 02:00 natt til søndag 31. mars, men med smartmobiler som automatisk justerer klokka er det knapt vits å løfte en ekstra finger idet søndagen innfinner seg.

Ifølge en av Norges mest nøyaktige direktorat - Justervesenet - har Norge hatt dagens sommer- og vintertidsordning helt siden 1980, uten at det betyr at den er ukontroversiell.

Les også: Glidelåsproblemer? Slik fikser du!

Russisk avvikling

Det har den heller ikke vært i Russland, der president Dmitirij Medvedev i 2011 like godt bestemte seg for å avvikle hele ordningen. Det er ikke ofte vi siterer russiske presidenter på dinside.no, så la oss for en gang skyld benytte anledningen til å gjøre nettopp det:

– Alle hater det og alle blir irriterte på at vi stiller klokka. Enten så forsover folk seg eller så våkner folk opp én time for tidlig uten å ane hva de skal bruke den ekstra timen på, sa Medvedev i 2011 ifølge VG.

Noen vil helt sikkert være enig, ikke minst de av oss som til høsten må stå opp klokka 0500, mens klokka egentlig skulle vært 0600.

Les også hvorfor tidligere journalist i DinSide, Jon Erland Madsen, synes vi burde ha sommertid hele året