<strong>STRAMMER INN REGLENE:</strong> Kjøkkenredskaper, skjærebrett og matbokser. Er dine trygge? Foto: Colourbox.com
STRAMMER INN REGLENE: Kjøkkenredskaper, skjærebrett og matbokser. Er dine trygge? Foto: Colourbox.comVis mer

Nå blir det tryggere å kjøpe plastredskaper

EU strammer inn på import av kjøkkenredskaper i plast fra Kina og Hong Kong.

Plastmaterialer er populære på kjøkkenet. Vi bruker bokser til restemat. Drikkeflasker til vann. Og sleiver og røreskjeer slik at vi kan røre i teflongryten uten å ødelegge den. Men noen plastmaterialer avgir giftige stoffer når de kommer i kontakt med mat.

EU har strammet inn på reglene over hvilke plasttyper som er tillatt, men dette har dessverre ikke vist seg å være nok. Problemet er særlig stort når det kommer til kjøkkenredskaper fra kinesiske produsenter. Til tross for påbud og strenge regler, sendes det gang på gang kjøkkenredskap til Europa som ikke tilfredsstiller EU-krav. Nå strammer EU inn reglene, melder det danske nettstedet forbrukerkemi.dk.

Les også: Advarer mot kjøkkenredskap i svart plast

Avgir kreftfremkallende stoffer

Det er plastmaterialet polyamid, også kalt nylon, og melamin som kan være problematisk. I utgangspunktet skal ikke disse være giftige, men stikkprøver viser at ikke alle er like sikre, spesielt når det kommer til import fra Kina og Hong Kong.

Melamin kan avgi for mye formaldehyd, mens polyamid kan frigi for mye primære aromatiske aminer. Dette kan være kreft- og allergifremkallende, og skade arveanleggene.

Fra 1. juli i år skal alle kjøkkenredskaper i disse materialene følges av en erklæring om at varene er produsert i henhold til EUs krav dersom de kommer fra Kina og Hong Kong. I tillegg skal relevante myndigheter varsles første gang varen sendes til Europa, slik at myndighetene kan sjekke dokumenter og ti prosent av varene, melder forbrukerkjemi.

Les også: Miljøgifter i fem av 12 tåteflasker

På den sikre siden

Dersom du ønsker å være ekstra forsiktig med plast på kjøkkenet, foreslår dansk forbrukerkjemi følgende forholdsregler:

  • Kun bruk redskaper som er tydelig merket at er beregnet på å brukes til mat
  • Kun bruk materialene til de typer mat som det er angitt på pakken at det er beregnet for
  • Sjekk om du kan bruke plasten i mikrobølgeovnen, fryser eller oppvaskmaskin - og følg anvisningene
  • Skift mellom plast, silikon, stål, glass og keramikk. Når du varierer hvilke materialer du bruker, varierer du også hvilke kjemiske stoffer du utsetter kroppen for
  • Vær ekstra påpasselig med hvilke produkter du bruker til varm mat, og de som er i kontakt med mat over lang tid, for eksempel oppbevaringsbokser eller flasker.
Les også om Mattilsynets test av kjøkkenredskap i plast: Tre av femti er farlig ved jevnlig bruk

Mattilsynet har følgende kjøpevettregler når du skal handle til kjøkkenet:

  • Må du ha svarte plastredskaper? Hva med å prøve hvite? Eller redskap i tre?
  • Når du kjøper svarte plastredskaper, spør forhandler om en garanti for at de er sikre.
Har du plastredskaper liggende i skuffen?
  • Sjekk med forhandler om de kan garantere at produktene ikke inneholder for høye verdier av de giftige stoffene.
  • Inneholder produktene høyere grenseverdier enn tillatt - lever dem tilbake i butikken. Vil du heller kaste dem - sørg for at du håndterer avfallet korrekt.
  • Er du usikker? Da bør du behandle dem som om de skulle være farlige - det vil si: Lever dem tilbake, eller kast dem.

Merking? Glass- og gaffelsymbolet er et av merkene du kan se etter