<b>GROVT:</b> En form for baking kommer i to utgaver. Vi har testet 100% Grovt brød. Foto: ELISABETH DALSEG
GROVT: En form for baking kommer i to utgaver. Vi har testet 100% Grovt brød. Foto: ELISABETH DALSEGVis mer

Møllerens En form for baking

Kan det bli enklere enn eltefritt brød? Ja, det kan det.

Eltefritt brød har ridd bake- og bakebloggverden med storm.

Det blir ikke særlig mye enklere enn det: Mål opp ingredienser, ha alt i en form, rør rundt, og sett deigen i kjøleskapet til sakte heving i 12-20 timer.

Når deigen er ferdig hevet, setter du bare brødet inn i ovnen et voilà: fiks ferdig brød med minimalt med arbeid.

Vi har også testet Lekués bread maker, et produkt der du gjør alt i én bolle.

Møllerens nye brødmiks, En form for baking, er rett og slett akkurat det den sier: En aluminiumsform med brødmiks i. Alt du trenger for å bake ditt eget brød. Det eneste du trenger er vann, noe å røre med, og aller helst et desilitermål.

Har du ikke desilitermål? Du trenger 2,7 til 3 dl vann, litt mindre enn et fullt beger rømme. Sjekk jukselappen når du ikke har desilitermål tilgjengelig

Slik gjorde vi

KLART: En form for baking lover at vi skal kunne røre, heve og steke i samme form. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


INNI PAKKEN Når vi tar av papiremballasjen sitter vi igjen med brødformen, og brødmiksen som er dekket av et tynt lag med plast. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


LETT: Det er lett å fjerne all plast, noe som er ekstra viktig fordi formen skal i stekeovnen. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


SLIK GJØR DU: Fremgangsmåten er enkelt forklart i tekst og bilder. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


VÆSKE: Vi har ikke så lang erfaring med eltefrie brød, så vi tilsatte 2,85 dl vann - som lå midt i intervallet som Møllerens anbefalte. Det skulle vise seg å være litt i overkant. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


RØR: Eltefrie brød er lette å røre sammen, du trenger ikke hjelp av sleiv eller kjøkkenmaskin, vi brukte rett og slett en gaffel. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


DEKK: Det ble anbefalt å dekke deigen med plast, men dette er ikke nødvendig. Du kan også legge et lokk over, om du ikke har med deg plastfolie på hytten. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


HEV: Deigen skal heve i 45 minutter til en time på et lunt sted. Har du skikkelig god tid, kan du langtidsheve den over natten i kjøleskap. Vi gikk for en time på varmekablene på badet, med godt resultat. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


KLISSETE: Deigen er klissete, og hang seg fast i plasten. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


KLAR FOR OVN: Overflaten er ikke tett, slik vi er vant med når vi baker vanlige brød, men vi satt brødet slik det var rett i ovnen. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


GODT STEKT: Vi hadde et ark bakepapir over brødet siste halvtimen, men det ble likevel i overkant godt stekt. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


LITE SVINN: Brødet løsnet lett fra formen. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


SAFTIG: Til tross for at skorpen ble noe mørk, var den ikke ubehagelig tykk. Og brødet var både godt og saftig. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


HJEMMEBAKT: Få ting er bedre enn hjemmebakt brød med brunost på; men det var ikke så verst med hjemmelaget skagenrøre heller. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Plast eller papirpose? Slik bør du oppbevare brødet ditt

Slik gikk det

Prosessen med å bake brød var omtrent like enkel som det vi viste over. Det aller meste gikk på skinner, men neste gang vil vi gjøre et par ting litt annerledes.

Det éne skyldes nok ovnen vår, som nok er moden for utskiftning, og til tross for at vi dobbeltsjekket gradene i ovnen med et steketermometer, ble anbefalt grader litt i overkant mye for brødet.

Etter 20 minutter i ovnen så brødet mer enn ferdig ut, men siden det fortsatt var cirka 40 minutters steketid igjen, sjekket vi ikke - men la bare over et bakeark, for at den ikke skulle bli enda mørkere på farge.

Etter anbefalt steketid tok vi brødet ut av ovnen, og det hørtes ferdig ut når vi banket på toppen - men fra bunnen fikk brødet en litt annen lyd. Når vi fikk det ut av formen etter de anbefalte ti minutters hviletid var det rett og slett ganske fuktig.

Det løste vi enkelt ved å snu brødet på hodet, og sette det opp ned på rist i varm ovn i fem minutter til.

Neste gang vil vi bare ha litt lavere steketemperatur - og bruke litt mindre vann i deigen. Her er det bare å prøve seg frem, akkurat slik vi gjør når vi baker andre oppskrifter.

Dette er imidlertid detaljer. Alt i alt var det bare enkelt og greit å lage brødet.

Og det viktigste kanskje? Det smakte godt! Brødet var fint og luftig, noe som kan være vanskelig når brød er grove (dette har 100% på grovhetsskalaen til butikkene), inneholder hele korn og frø, og i tillegg var det godt og saftig, uten å bli for deigete.

Se også vår test av halvstekte brød.

Konklusjon:

Det er enkelt, det er praktisk og det smaker godt. Da får det heller være at det er noe dyrt. Og at det tok litt lenger tid i ovnen enn det sto på pakken.

Økonomisk sett er det ikke en god løsning for familiene som spiser myey brød, eller har lyst til å bake hver eneste dag. Da kan du i hvert fall se langt etter den innsparingen det faktisk er å bake selv.

Du kan spare 5.600 kroner i året på å bake brødet selv.

Det er imidlertid en genial løsning for deg som sjelden baker, og ikke har ulike mel- og kornsorter tilgjengelig hjemme.

Vi kommer nok ikke til å bruke dette i det daglige, men neste gang vi skal på hyttetur, til et sted vi ikke kan sette igjen rester av ingredienser, eller vi ikke vet om det er brødformer eller kjøkkenmaskiner tilgjengelig, kommer vi til å plukke med oss en av Møllerens En form for baking-mikser fra butikken.

Det anbefaler vi at du også gjør.