<b>NORGES NASJONALRETT:</b> Fårikål er noe av det enkleste du kan lage, og perfekt å invitere gjester på. Foto: MATPRAT.NO
NORGES NASJONALRETT: Fårikål er noe av det enkleste du kan lage, og perfekt å invitere gjester på. Foto: MATPRAT.NOVis mer

Lakris gjør fårikål til et gourmet-måltid

Små grep er alt som skal til.

Det norske kjøkkenet er kanskje ikke raffinert som det franske eller like raust som det italienske, men tradisjonsmaten er ærlig i all sin enkelhet.

Kjøtt eller fisk, poteter, og en grønnsak. Kanskje litt saus om vi er heldig.

Kanskje ikke så rart at fårikålen har fått en egen plass i våre hjerter?

Siden 1970-tallet har fårikålen hatt tittelen Norges nasjonalrett, og rett før årtusenskiftet fikk den tradisjonsrike retten en egen dag.

I dag, den fjerde torsdagen i september feires fårikålens dag. Og du kan velge å lage den med en vri.

Synes du huset lukter ille når du lager fårikål? Slik får du mest ut av kjøkkenviften din

Fårikålens dag

KLASSISK FÅRIKÅL: Servert med poteter eller flatbrød. Foto: MATPRAT.NO Vis mer


Du kan mene hva du vil om at ulike matretter får egne dager, men én ting er klart: Det er nå det norske lammet er i sesong, så skal du lage fårikål, er det nå det blir best.

Fjordland har en ferdigvariant av fårikål, som kan være praktisk om du bare skal lage til én, og sliter med å få spist opp et helt kålhode. Den er ikke vond, men da Dinside testet den mot hjemmelaget et par år tilbake var konklusjonen klar:

Samtlige av smakstesterne foretrakk hjemmlaget fårikål.

Heldigvis er det ingen heksekunst å lage, det er faktisk noe av det aller enkleste å få til på kjøkkenet.

Det finnes flere lokale variasjoner over retten fårikål, men følger du den enkleste fremgangsmåten, trenger du bare fårikålkjøtt, kål, salt, hele pepperkorn og vann.

Nok til 4.

Du trenger:
1,5 kg fårikålkjøtt
1,5 kg hodekål
4 ts hel pepper
2 ts salt
3 dl vann

Slik gjør du:
1. Finn frem alle ingrediensene. Skjær kålen i båter.

2. Legg ingrediensene lagvis i en gryte.

3. Hell på vann og kok opp.

4. Når det koker, skrur du ned varmen, og lar det småkoke i 2,5-3 timer.

5. Serveres med kokte poteter.

Blir det rester? Hurra! Det er mange som synes fårikålen er best dagen derpå.

TIPS: Synes du fårikålkjøttet blir litt fett? Fett er viktig for smaken på sausen - men du kan fint bytte ut noen av stykkene med renere kjøttstykker, som lammebog, men helt fettfri bør de ikke være. Spør gjerne slakter eller butikkansatte.

Fårikål med lakris

Andrea Talavera Essenwanger, matblogger på Twofoodieseating, ble i sommer utfordret til å tenke nytt rundt nasjonalretten for TV2-programmet #KulTour på TV2 i sommer.

Resultatet? Dekonstruert fårikål med lakris.

DECONSTRUCTED FÅRIKÅL: Med lakris og etterstekt kjøttt, kålpuré og potetmos. Foto: TWOFOODIESEATING.COM Vis mer


Hvorfor lakris?

- Jeg leste meg opp på ulike varianter av fårikål, og fant ut at i noen områder ble det brukt et øl med smak av lakris. Jeg ønsket å lage uten øl, så da prøvde jeg meg frem med lakrispulver, sier Talavera til Dinside.

I tillegg til å tilsette litt ekstra smak, ble fårikålmiddagen et gourmetmåltid med små grep i presentasjonen.

Du trenger:
4 stykker lam
1 kålhode
Poteter
1 ss smør
Lakrispulver
Hel og malt sort pepper
Salt
Frisk rosmarin, mynte eller granateple til garnityr
1 ss olje og smør til steking

Slik gjør du:
1. Følg ordinær fremgangsmåte. Legg kjøtt, kål, salt og pepper lagvis i en gryte, hell på vann og kok i 2,5-3 timer.

2. Kok poteter.

Så kan dekonstrueringen begynne!

3. Fjern de største kålbladene og legg dem til side. Bruk en rund form (for eksempel en pepperkakeform, kjeksutstikker eller et glass) til å kutte kålen i små, runde biter. Legg disse i en bolle med litt av fårikålsausen så de holder seg varme.

4. Mos potetene og tilsett smør og salt.

5. Bruk lakrispulveret og gni inn lammet. Dette skal gi ølsmak - uten å tilsette øl.

6. Mos resten av kålen med en stavmikser eller food processor til du får en fin puré. Tilsett gjerne mer malt pepper og saus til du får en kremet puré.

7. Stek lammestykkene i smør og olje til de er gylne på fargen.

8. Mens lammet steker kan du legge opp resten av retten: Ha et par spiseskjeer potetmos i halvkuleform, og dekk med kålsirklene. Kålpuréen får plass ved siden av, og på toppen plasserer du lammet.

9. Pynt med frisk rosmarin, mynte (bildet) eller granateplefrø.

Se Essenwanger lage den dekonstruerte fårikålen på TV2.no