<b>FOOD TRUCK:</b> Terje Ness og Kim Spangholt serverer smakebiter fra denne gatekjøkkenvognen på påskefjellet. Foto: ELECTROLUX
FOOD TRUCK: Terje Ness og Kim Spangholt serverer smakebiter fra denne gatekjøkkenvognen på påskefjellet. Foto: ELECTROLUXVis mer

Lær sous-vide av en mesterkokk

Nå vil Electrolux vise deg hvor lett det er å lage restaurantmat hjemme.

Det er ikke hverdagskost å bli servert mat laget av mesterkokker, men i påsken er det fritt frem og førstemann til mølla.

Da legger Bocuse d'Or-vinner Terje Ness og kokken Kim Spangholt ut på en rundreise der de skal vise hvor lett det kan være å lage mat med restaurantkvalitet hjemme hos deg selv - ved hjelp av damp og sous-vide.

Turneen foregår i en gatekjøkkenvogn, eller food truck om du vil, og starter på Mathallen i Oslo 31. mars, før den legger turen innom Flå, Hemsedal og Geilo i påskedagene.

Når utstyret teller: Her er kokkenes kjøkkenfavoritter

Privat booking

LÆR OG SMAK: Mesterkokk Terje Ness skal demonstrere damp- og sous-vide-teknikker på påskefjellet. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Det vil bli demonstrasjoner av teknikker, både damp og sous-vide, og selvsagt smaksprøver. Menyen består hovedsaklig av lam på ulikt vis, samt fisk og skalldyr.

- Vi regner med å servere 2-3.000 retter og smaksprøver i løpet av uken, sier Lena Wånemark, markedssjef i Electrolux Norge i en pressemelding.

I tillegg kan du bestille food trucken ditt du måtte oppholde deg.

Kim Spangholt kan bookes skjærtorsdag og langfredag i Hemsedal, og Terje Ness på Geilo påskeaften og første påskedag. Prisen er 25.000 kroner for opp til 20 personer, 1.000 kroner ekstra per person utover dette.

Stjernekokk Lars Erik Underthun om damp: - Som HD for smaksløkene

Gjør det selv

SOUS-VIDE I DAMPOVN: Du må ikke ha en egen maskin for å lage mat sous-vide. Med en nøyaktig dampovn kan du lage posematen der. Her er Electrolux' nye kombidamper. Foto: ELECTROLUX Vis mer


Det er ikke mange år siden sous-vide var et relativt ukjent begrep utenfor restaurantkjøkken, mens posemat var synonymt med Fjordland.

Nå er teknikken bedre kjent, og inngangsprisen rimeligere, men det er fortsatt et stykke igjen før det blir allemannseie.

Electrolux produserer ulike damp- og sous-vide-ovner i det øvre sjiktet, og det er disse som vil bli brukt på demonstrasjonene. Funksjonene vil nok variere noe, men teknikken du skal bruke vil være den samme, uansett hvilken produsent eller løsning du velger, slik at du kan plukke med deg et triks eller to.

Dinside har testet ulike frittstående sous-vide-løsninger. Nå sist to rimeligere sirkulatorer fra Anova og OBH Nordica som lar deg lage mat med sous-vide i en bøtte.

Sous-vide: Det kokkene ikke vil fortelle deg

Budsjettløsningene:

SOUS-VIDE: Du kan gjøre det med litt plastfolie og hyssing, men mer nøyaktig utstyr vil gi mer elegant resultat. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Det er heller ikke alltid du trenger å investere titusener for å bruke nye teknikker. Vi har tidligere vist hvordan du kan koke egg sous-vide, ved hjelp av plastfolie, og hvordan du kan modifisere en riskoker for å lage sous-vide-vannbad.

Du må heller ikke bytte ut hele komfyren for å dampe maten. En tysk test av ulike dampovner, både innebyggingsmodeller og mindre bordmodeller, viser at resultatet blir like bra om du bruker en rimeligere dampkoker. Merk at dette ikke vil være nøyaktig nok for sous-vide, kun for dampkoking.

Blir det for komplisert? Slik bruker du varmluftsovnen din

FOOD TRUCK: Gatekjøkkenvogntrenden er stor i utlandet, men her hjemme er det stort sett bare brukt til markedsføringsstunt - men det betyr ikke at det ikke er populært. Køen var lang da Even Ramsvik laget lunch på Stortorget i Oslo i fjor for Diners Club. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer