Finn frem en boks til hver grønnsak, og en egen boks til alt skrellet. Foto: Berit B. Njarga
Finn frem en boks til hver grønnsak, og en egen boks til alt skrellet. Foto: Berit B. NjargaVis mer

Kokketrikset som gjør matlagingen enklere

Vi har vasket, skrellet og skåret - og syns det funker bra!

Når kokker lager mat på jobb, har de gjort halve jobben i forkant. Grønnsaker skrelles, skjæres og lagres kaldt, klare til bruk. For å gjøre matlagingen enklere i hverdagen, kan også du benytte deg av kokkenes smarte triks.

DinSide har funnet frem bokser og forskjellige sorter grønnsaker, og testet ut kokkenes arbeidsmetode i praksis.

Kokkene jukser også: Slik blir maten bedre - med potetmospulver!

Noen grønnsaker kan du fint skjære opp, andre bør du kun skrelle og rense. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


Systematisk skrelling og skjæring

Alle som lager middag i hverdagen vet at det ofte blir litt stress når man skal kokkelere etter en lang dag på jobb. Ikke minst tar vasking, skrelling og kutting av grønnsaker en del tid, og genererer mye rot.

Danske kokker anbefaler derfor at man setter av en time hver uke til å gjøre klar grønnsaker, slik kokker gjør på restaurantene for å kunne lage mat raskt til sultne gjester.

Dette går i praksis ut på å sette skrelling og skjæring av grønnsaker i system, så du slipper å gjøre jobben hver eneste gang du skal lage middag.

Smart triks: Flatpakking i fryseren sparer plass og tid

Slik går du frem

Finn frem de grønnsakene du ønsker å skjære opp, og en plastboks til hver type. Deretter vasker, skreller og renser du grønnsakene.

I hver plastboks legger du sammenbrettet kjøkkenpapir i bunn, som er fuktet med vann. Her legger du de rensede grønnsakene, med et nytt lagt med fuktet kjøkkenpapir over. En del grønnsaker tar nemlig skade av tørr luft, det er her det fuktige kjøkkenpapiret kommer inn i bildet.

Sett på lokket, og merk hver boks med en tusj for å skille dem fra hverandre hvis det blir mange bokser.

Lei av lo? Sjekk tørkepapiret som ikke loer

Sett frem en egen skål til skrellet, så blir det mindre rot undervegs. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


Holder i rundt fem dager

Avhengig av hvor mye grønnsaker du trenger, tar det en halv til én time å gjøre unna skjærejobben. Og det er veldig praktisk å ha grønnsakene klare når du lager middag - du sparer både tid og det blir mindre rot.

Vårt tips etter å ha testet ut kokkenes arbeidsmetode, er å klargjøre grønnsakene søndag kveld til middagene som gjerne er mest hektiske, nemlig fra mandag til torsdag.

Samtidig er det viktig å være klar over at ikke alle grønnsaker holder seg fine like lenge etter de er renset. Dessuten bør ikke alle grønnsaker deles opp i mindre biter, siden de fort kan tørke ut eller bli stygge. Gulrot og potet er eksempler på dette. Oppkuttet gulrot holder seg best om du legger bitene i vann, eventuelt i fryseren.

Du kan trygt skrelle og skjære opp for eksempel stangselleri, blomkål, squash, løk, brokkoli og rosenkål, som holder seg fint i rundt fem dager.

En boks med hvert sitt innhold, klare til bruk. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


Les også: Er den nye tacoen så god som de lover? Les vår test av Toro Tex Mex