Breeze tar seg av behovet du ikke visste du hadde. Tørker oppvasken kjapt, og hygienisk. Foto: Electrolux DesignLab
Breeze tar seg av behovet du ikke visste du hadde. Tørker oppvasken kjapt, og hygienisk. Foto: Electrolux DesignLabVis mer

Klarer du å gjette hva denne skal gjøre?

Hvitevaren du ikke visste at du trengte ...

Da denne journalisten var på reise i Japan i år 2000, åpnet det seg en ny verden av teknologi for boligen. Vi lot oss imponere av den digitale kodelåsen på døren der tallene byttet plass hver gang; toalettsetene med varme, dusj og føn; lekte med lyskontrollpanelet på kjøkkenet - og skjærefjølføneren.

Ja, du leste riktig: Skjærefjølføneren. Når man hadde vasket og skylt av skjærebrettene, satt man de på plass i et smalt, uttrekkbart skap, og når denne døren ble lukket, ble en vifte automatisk skrudd på som varte i rundt ett minutt.

Nå, 11 år senere, er en lignende idé på bordet: Den bærbare oppvasktørkeren Breeze. Med denne skal man kjapt kunne tørke oppvasken du må ta for hånd på en hygienisk måte, etter modell fra håndtørkerne man ofte finner på offentlige toaletter. Du unngår nemlig bakterieansamlinger som kan oppstå på håndkledet. Luften skal bevege seg i en hastighet tilsvarende 644 km/t, og tørke oppvasken ved at du fører den igjennom, og du skal kunne sette tallerkenen rett inn i skapet etterpå.

Breeze er designet av kanadiske Andrew Parsons ved Humber College.

Fremtidens hvitevarer

Hvordan ser kjøkkenet ditt ut om ti år? Hvitevareprodusenten Electrolux har bedt designstudenter verden over om å se for seg nettopp det: Fremtidens hvitevarer. Det kom inn 1.300 bidrag til den prestisjefylte konkurransen DesignLab, og 25 semifinalister er nå plukket ut.

Vi har tidligere skrevet om ett av de norske bidragene, den bærbare induksjonsplaten Q-Induction, men den nådde ikke helt til topps.

Under kan du se et utvalg av seminfinalebidragene som vi i DinSide håper å se i produksjon:

Breeze oppvasktørker. Designet av kanadiske Andrew Parsons ved Humber College. Foto: Electrolux DesignLab
Eco Wash Dinner Set er piknikkurven som tar oppvasken på veien hjem. Designet av David Stockton fra New Zealand ved Massey University's School of Design. Foto: Electrolux DesignLab
Etter å ha spist, plasseres tallerkener og bestikk i den lille runde oppvaskmaskinen som fylles med vaskemiddel og vann. Her er det bare å lukke døra og sveive på håndtaket som er festet på siden av apparatet. Interiøret roterer og vasker innholdet effektivt og raskt. Etter bruk åpnes den lille døren og man lar vannet renne ut. Hvis du ønsker å tørke oppvasken, er det bare å sveive noen omdreininger til på håndtaket. Sentrifugalkraften bidrar til å tørke innholdet. Apparatet er miljøvennlig, praktisk og lett å bære med seg. Foto: Electrolux DesignLab
Bærbar vaskemaskin! Hvorfor har ingen tenkt på det før? Denne står øverst på vår ønskeliste. Designet av Adrian Mankovecky fra Slovakia ved Academy of Fine Arts and Design Bratislava. Den består av to deler, som du fester mot hverandre på hver side av flekken. Foto: Electrolux DesignLab
Maskinen gjør jobben ved hjelp av negative ioner og damp. Den er drevet av krystallbaserte høyenergibatterier som konverterer sukker til energi, og du kan bruke den hvor som helst i hele verden. Den er også ferdigprogrammert for ulike flekker. Foto: Electrolux DesignLab
Hvorfor varme opp mer vann enn du trenger? Ringoo er en liten rund mikrobølgeenhet som kan brukes til å varme drikker. Den varmer vannet mens det renner igjennom. Designet av polske Jacek Chrzanowski ved Academy of Fine Art im.W.Strzeminskiego i Lódz. Foto: Electrolux DesignLab
Aldri før har det vært morsommere å lage smoothies. Legg frukt og bær i gummiballen, lukk den igjen, og lek. Smoobo som den heter, er nemlig veldig spretten! Når du spretter, aktiveres kinetiske batterier som driver rotorblader som blender smoothien for deg. Designet av Rose Anne De Bruin ved Massey University i New Zealand. Foto: Electrolux DesignLab
Bærbare induksjonsplater i sett, som kan brukes alene eller hver for seg. Når de ikke er i bruk, kan de enkelt stables sammen og stues unna. Honeycomb Modular Induction Tiles er designet av australske Alfred Ching ved University of New South Wales. Foto: Electrolux DesignLab
Sous-vide er teknikken som gjør at matvarene blir perfekt tilberedt hver gang. Det er slik gourmetrestaurantene får den perfekte konsistensen på lammekjøttet, breiflabben - og potetene. Ulempen er at det tar litt tid. Med denne er det imidlertid ikke noe problem: Du kan fint fjernstyre den med mobilen! Designet av Adam Miklosi ved University of West Ungarn - Institute of Applied Arts. Foto: Electrolux DesignLab


Realiserbare visjoner

Vi har flere ganger tidligere presentert spennende fremtidsvisjoner fra designstudenter. Det er klart det er spennende å leke med tanken om at du kan legge fra deg den skitne skjorten på en gressplen, og plukke den opp, skinnende ren, dagen etter. Og vi drømmer om vaskemaskinen på størrelse med et medisinskap som får plass på selv det aller minste baderommet.

Disse som resultat av konkurranseutlysninger der man blir bedt om å se for seg hvitevarer i uoverskuelig fremtid.

- Alle de innsendte bidragene i årets konkurranse skal basere seg på eksterende teknologi, så sjansen er mye større for at vi kan se dem i produksjon, sier Finn Aagaard, pressekontakt for Electrolux, til DinSide.

Aagaard peker imidlertid på at det ikke nødvendigvis vil være i den formen som presenteres her - mye kan skje fra prototype til ferdig produkt. Men aldri før har sjansen for at prototypene skal komme i produksjon vært så stor.