<b>KAN DU «BRUSE OPP» ANDRE DRIKKER ENN VANN?</b> Slik gikk det da Dinside testet ut om det går å tilføre kullsyre i «død» brus, «død» cava, hvitvin, rødvin, juice og sjokolademelk ... Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
KAN DU «BRUSE OPP» ANDRE DRIKKER ENN VANN? Slik gikk det da Dinside testet ut om det går å tilføre kullsyre i «død» brus, «død» cava, hvitvin, rødvin, juice og sjokolademelk ... Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKEVis mer

Kan du «bruse opp» vin, sjokolademelk og andre drikker?

Kan du lage andre kullsyredrikker enn brus og kullsyrevann, med en SodaStream eller en annen kullsyremaskin? Vi har testet.

Det begynte med litervis med restebrus etter en brustest, som ikke lenger var veldig sprudlende og spennende. Ja, for hvor mange liter brus er det ikke som sannsynligvis går rett i vasken, når den har mistet sprudlene?

Kan man «bruse opp» død brus med en kullsyremaskin, lurte vi? Kan gammel, «død» brus bli som ny igjen?

Og hva med juice? Kan man lage sunnere brus av juice? Eller champagne av vin? Og hva med rødvin med bobler? Eller sjokolademelk med bobler - det da bare bli godt, om det funker?

Vi bestemte oss for å teste. I videoen nedenfor kan du se hvordan det gikk:

LES OGSÅ: Test av gul brus: Se hvilken som er den beste


Advarsel: Kun for vann!

Det finnes flere forskjellige kullsyremaskiner på markedet. I denne testen har vi brukt en SodaStream. I bruksanvisningen for kullsyremaskinen og på flaska står det at du ikke må bruke kullsyremaskinen på noe annet enn vann. Og skal du tilsette smak til vannet, skal dette gjøres etter at du har gjennomført kullsyreoperasjonen.

Dette fikk vi også streng beskjed om fra SodaStream:

«Please note that you can ONLY ADD BUBBLES to water. Not to ANYTHING else. It is not safe and could harm people and machine!!» På godt norsk blir det noe sånt som:

Merk at du kun kan TILSETTE BOBLER TIL VANN, ikke til NOE ANNET. Det er ikke trygt og kan skade folk og maskin!!


På bakgrunn av dette har vi tatt våre forholdsregler for å i alle fall minimere sjansene for skader på folk. Og når det kommer til maskina: Som du kan se av videoen og bildene, ble det mye søl, og det er nesten umulig å få vasket maskina skikkelig ren.

Vi vil råde deg til ikke å prøve dette hjemme! Det er ingen tilfeldighet at vi har gjort testen utendørs!

Kan gammel brus bli som ny?

Utgangspunktet vårt for testen var som nevnt blant annet å se hvorvidt vi kunne få død brus eller død musserende vin til å bli som ny - og om vi kunne lage sprudlevin av hvitvin. Vi har testet å tilsette kullsyre i totalt sju ulike drikker: «Død» brus, «død» cava, eplejuice, appelsinjuice, sjokolademelk, rødvin og hvitvin.Hvordan det gikk med hvert enkelt av disse, kan du se i videoen.

Kortversjonen av konklusjonen er denne: Ja, du kan tilsette kullsyre i veldig mye annet enn vann. Vi fikk tilført kullsyre i alle drikkene vi testet det på. Noe ble veldig godt, som eplejuice med kullsyre. Men noe smakte direkte skrekkelig.

Felles for alle drikkene var imidlertid dette: Det medførte mye søl, og det er egentlig ikke tilrådelig å gjøre.

ADVARSEL! Ikke gjør dette hjemme, advarselen fra produsenten er klar: Du bør kun tilsette kullsyre i vann. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
KAN DU «FRESHE OPP» DØD MUSSERENDE? Joda, det ble boblete, men det ble også veldig mye søl ... Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
SJOKOLADEMELK MED KULLSYRE? Det ser deilig og kremete ut, men sjokolademelk med kullsyre smakte rett og slett skrekkelig! Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer