<b>KAFFEN VIKTIGST:</b> Det er så mye mer enn maskinen som spilelr inn når du trakter kaffe, sier barista Måns Akne Andersson i Barista School. Foto: ELISABETH DALSEG
KAFFEN VIKTIGST: Det er så mye mer enn maskinen som spilelr inn når du trakter kaffe, sier barista Måns Akne Andersson i Barista School. Foto: ELISABETH DALSEGVis mer

Kaffe viktigere enn trakter

- Det hjelper fint lite å investere i en god trakter, om du bruker industrimalt kaffe, sier barista Måns Akne Andersson.

- Mange tror at dersom de bare kjøper en bra trakter, blir kaffen bra. Men det viktigste for smaken er hvilken kaffe man bruker, og ikke hvilken maskin man brygger den på, sier Andersson til Dinside.

Dersom han får velge er kaffen ferskbrent, og om du har tilgang på det: I sesong.

Aller helst skal du kverne den selv før hver gang du trakter. Hvordan kaffen males vil påvirke smaken, her kan du eksperimentere deg frem til en kverningsgrad du liker, om du har en kvern som kan stilles inn.

- Det er en god idé å investere i en kaffekvern. Alle hjem hadde en før, slik at man alltid fikk nykvernet kaffe.

LES OGSÅ: Vi har testet ti kaffetraktere

Det er også viktig at du bruker riktig forhold mellom kaffe og vann. Andersson anbefaler mellom 60 og 65 gram kaffe per liter vann.

Skal du trakte kaffe krever det også at du bruker litt tid på filteret.

- Skyll gjerne papirfilteret før du brygger, sier Andersson.

Dette fordi du ikke ønsker å få med lo fra filteret i kaffen. Du bør også velge hvite filter, da de brune kan gi kaffen en bismak.

Det siste rådet er også kanskje det enkleste: Rør om før du serverer. Kaffen fordeler seg litt ujevnt i kolben, så rører du om, sørger du for at alle får smake den samme gode kaffekoppen.

SMART TIPS: Ikke bruk kolben til å fylle opp kaffetrakteren med vann