<b>DETTE ER BRA:</b> La grillen stå med levninger etter middagen, og også over vinteren. Det er beskyttelse for grillristene! Foto: STINE OKKELMO
DETTE ER BRA: La grillen stå med levninger etter middagen, og også over vinteren. Det er beskyttelse for grillristene! Foto: STINE OKKELMOVis mer

- Ikke vask grillen for ofte, sier grillekspert

Her er tipset som vil glede de slappeste av oss.

Skitten grill etter vinteren? Da ligger det an til en bra grillopplevelse!

Du vasket vel ikke grillen før du satte den bort i fjor høst? Da har du gjort deg selv en bjørnetjeneste.

Det beste du kan gjøre for grillen din, er faktisk å la den stå møkkete og sauseete med alle mulige matrester vinteren gjennom.

Les også: Ta bobletesten på grillen - og husk å skifte gasslangen!

- Skit i det!

Er grillen full av matrester?

- Skit i det. La det være, da er grillen impregnert i denne tiden, og har bedre motstand mot rustangrep, sier Ninni Broberg, markedssjef i Broil King, til Dinside.

- MANGE VASKER FOR MYE! Ninnie Broberg, markedssjef i Broil King, sier mange vasker grillen for mye. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Det beste du gjør for grillen din er ifølge Broberg, å la den stå med matrestene etter den siste middagen på. Dette gjelder både etter sommerens grillmiddager, men også gjennom vinteren.

Når du så skal grille igjen, er det bare å fyre opp grillen og svi av restene.

- Opp med varmen, kjør full guffe på alle brennerne og la det stå i åtte til ti minutter, før du bruker en stålbørste til å gjøre rent med, sier hun.

En til to ganger om året

Ifølge Broberg, trenger du ikke vaske grilen så veldig ofte.

- Man behøver ikke gjøre ren grillen mer enn én til to ganger i året, avhengig av hvor mye du bruker den, sier hun.

- Og trenger du det, kan du bruke et mildt vaskemiddel og vann - og så tørke godt etterpå, sier Broberg.

Én ting du imidlertid ikke bør gjøre, er å bruke en børste i messing til å børste ren grillen.

- Det er fort gjort at det løsner biter fra børsten, og dette vil du ikke ha i maten, sier Broberg til Dinside.

Bruk derfor en stålbørste.

Glem den nedre «risten»

HERFRA KOMMER SMAKEN: Ikke vask disse for mye, mye av smaken kommer fra nederste rist. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Mange griller har gjerne en nedre rist eller varmebærer - også kjent som «Flavorizer Bars», «Frav-R-Wave» og annet, avhengig av produsent.

Disse er det ifølge Broberg heller ingen vits i å skrubbe mye på.

Gjør du dette, kan du i stedet for å bedre grillresultatet, ende opp med å få et dårligere grillresultat enn det du kunne hatt.

- Alt for mange vasker disse for mye, det er jo der smaken sitter, sier hun til Dinside.

Det som skjer når du griller, er at fett - som gir smak til maten - drypper ned på disse varmebærerne - og så forbrenner dette og sender smak tilbake til grillretten.

Da er det bare å huske at du alltid skal tenne opp grillen og la den komme opp i full varme, før du senker temperaturen og starter grillingen.

Og husk å tømme dryppskålen under grillen. Skulle du være uheldig og det begynner å brenne, vil en dryppskål full av fett utgjøre en stor fare.