Nei, ikke slik: Det ser kanskje pent ut på bildene, men sett på lokket med én gang du har fylt glasset - så holder syltetøyet seg bedre. Foto: PantherMedia / Nicole Scheffler
Nei, ikke slik: Det ser kanskje pent ut på bildene, men sett på lokket med én gang du har fylt glasset - så holder syltetøyet seg bedre. Foto: PantherMedia / Nicole SchefflerVis mer

– Ikke tilsett vann når du sylter

Hemmeligheten for at sommerens bær holder seg lengst mulig er å sørge for at de ikke får selskap av vann i glasset.

Litt for mye bær i skog og hage og litt for liten fryser? Sommerens søteste egner seg heldigvis perfekt for å putte på glass, og gjør du det riktig kan det holde i over et år, selv uten bruk av kunstige tilsetningsstoffer eller konserveringsmidler.

Anders Porsmose-Larsen har gjort det til en levevei å legge mat på glass uten konserveringsmidler i Nordisk Køkken. Hans råd til deg som har lyst til å gjøre det samme er enkelt:

– Ikke tilsett vann til syltetøyet, og sørg for at glassene er helt tørre før du fyller dem. For vi ser at det gjerne er det som først blir dårlig, sier Porsmose-Larsen til DinSide.

Anders Porsmose-Larsen i Nordisk Køkken legger både søtt og salt på glass, helt uten kunstige tilsetningsstoffer. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Nordisk Køkken selger alt fra syltetøy og ketchup til supper og olje på glass og flasker, og alt er produsert helt uten kunstige tilsetningsstoffer og konserveringsmidler. Det forhindrer ikke at produktene er holdbare i flere måneder. Og Porsmose-Larsen deler villig vekk sine beste naturlige konserveringstips med DinSides lesere.

Så lenge holder maten i fryseren

Slik putter du sommeren på glass

Fremgangsmåten om du ønsker å sylte ned sommerens fangst er stort sett den samme, uansett hvilket syltetøy du lager. Finn en oppskrift som frister og passer til de råvarene du har, og sjekk gjerne blandingsforhold sukker/bær med andre lignende oppskrifter.

Trikset for at syltetøyet skal holde seg er å sørge for at glasset du skal ha syltetøyet i er sterilt, tørt og helt lufttett. Det kan virke hysterisk med all steriliseringen, men det er viktig om du ønsker at syltetøyet skal holde helt til neste sommer, uten å fryse ned syltetøyet.

Sterilisering av glass kan i hovedsak gjøres på to måter: I stekeovnen eller ved å koke dem i vann. Har du en sterilisator til babyflasker kan du selvfølgelig også bruke denne.


For å følge rådet til Porsmose-Larsen, og unngå vann i syltetøyet, vil vi anbefale at du steriliserer i ovn. Da slipper du å tørke dem. Vask glassene godt, skyll dem i kokende vann, og sett dem i stekeovn i minst 10 minutter ved 100 grader. Om ikke vannet har fordampet, kan du eventuelt tørke av med sterilt håndkle, eller la dem stå i ovnen til de er helt tørre.

– Sørger du for at alt er sterilt, trenger du ikke bruke tilsetningsstoffer, sier Porsmose-Larsen.

Hell i syltetøyet mens glassene fortsatt er varme, og skru på lokket med én gang. Når glasset avkjøles vil det dannes vakuum. Dette er litt samme prinsippet som at glass blir sittende fast i hverandre om du stabler dem med én gang du har tatt dem ut fra oppvaskmaskinen, og de fortsatt er varme.

Smarte glass får du kjøpt over alt. Vi har god erfaring med glass med gummiring og sneppertlukking fra Ikea, Clas Ohlson, Granit og storkjøkkenforhandleren Culina.

«Renslighet er en forutsetning for et godt resultat ved sylting, safting og hermetisering.Frukt.no»


Syltetøy, frysetøy eller rørte bær

I dagligtale omtaler vi det meste som syltetøy, men navnene er mer enn matsnobberi som forteller hvordan det er laget - det gir også en pekepinn på hvordan du oppbevarer det.

Syltetøy kan fint stå i en krukke med løst lokk i et par-tre uker, ifølge Wenche Andersen fra God Morgen Norge. Hun har designet oppbevaringsserien Velbekomme for Magnor - i munnblåst glass med lokk i tre. 349 -399 for krukkene med lokk. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


I hovedsak er forskjellene som følger:

  • Syltetøy er frukt eller bær som er kokt sammen med sukker og eventuelt konserveringsmidler. Det er holdbart noen uker i kjøleskap, og i måneds- eller årevis på glass i kjellertemperatur, om man følger riktig fremgangsmåte. Glass som er åpnet bør stå i kjøleskapet.
  • Rørte bær er, som navnet indikerer, bær rørt sammen med sukker - med andre ord "rått syltetøy". Nyrørt syltetøy holder et par dager i kjøleskapet i skål med lokk eller plastovertrekk, opptil en ukes tid i en lufttett boks.
  • Frysetøy er rett og slett rørte bær som er frosset ned, frossent og rått syltetøy, om du vil. Det holder seg godt i 10-12 måneder i fryseren, men kun et par dager etter at du har tint det. Det kan derfor lønne seg å fryse ned i mindre porsjoner.

  • Tips til sylting og fine oppskrifter finner du på Frukt.no