<b>GAFFEL?</b> Feil redskap under grillingen kan gi et dårlig resultat. Foto: COLOURBOX
GAFFEL? Feil redskap under grillingen kan gi et dårlig resultat. Foto: COLOURBOXVis mer

Ikke gjør disse grilltabbene

Fem ting du bør passe deg for når du griller.

Nordmenn elsker å grille, med alle de usikkerhetsmomentene det innebærer i form av plutselige regnbyger og svidde koteletter.

Vil du lykkes med grillingen? Her har vi samlet fem tabber du bør styre unna, for å sikre et best mulig resultat når du fyrer opp grillen i sommer.

#1: Ikke bruk for mye tennvæske

Det er to gode grunner til å bruke lite tennvæske, eller å rett og slett velge andre alternativer til opptenning av grillen:

TENNVÆSKE. Bruk små mengder tennvæske, eller velg andre opptenningsalternativer. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Tennvæske kan i verste fall gi vond smak til maten, ikke minst hvis du er litt ivrig med å slenge på maten. Dessuten bør man være forsiktig med bruken av tennvæske på grunn av brannsikkerheten.

- Noen bruker voldsomme mengder tennvæske, og står grillen innunder et tak eller for nært en husvegg, kan det være fort gjort at det oppstår brann, har Tor Erik Skaar i Norsk Brannvernforening uttalt til Dinside tidligere.

#2: Ikke legg på maten for tidlig

Å legge maten på grillen for tidlig, er også en gjenganger på tabbelista. For et best mulig resultat, bør du vente til det ligger et hvitt lag av aske på grillkullet. Da er kullet varmt nok til bruk.

En gassgrill bruker normalt 5-10 minutter på å bli varm nok til bruk.

#3: Ikke bruk gaffel på kjøttet

Når vi griller er det fort gjort å ty til det første og beste redskapet vi finner i kjøkkenskuffa, som en vanlig gaffel.

Bruker du gaffel til å snu kjøttet, er det fort gjort at kjøttet blir tørt. Årsaken er at kjøttsafta siver ut når du stikker i kjøttet med gaffelen.

Bruk derfor heller en grillklype eller -pinsett.

LES OGSÅ: Sjekk dette smarte grillutstyret

#4: Ikke gjør grillmaten helsefarlig

Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Grillmat er som kjent veldig godt, men kan også være helsefarlig om man ikke gjør det riktig.

Dette innebærer blant annet å vente til flammene roer seg, og grille på glørne. Det er nemlig ilden som inneholder flest skadelige stoffer, ifølge det svenske Livsmedelverket, som også anbefaler å unngå at kjøttet blir for svart.

Du bør dessuten gjennomsteke kjøttdeig, burgere og kylling på grunn av faren for bakterier og virus, og unngå bruk av samme redskap til det rå og det gjennomstekte kjøttet.

#5: Ikke glem å sjekke datostemplingen

GAMMEL? Sjekk at gasslangen fortsatt er brukbar ved å se på datostemplingen. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Bruker du gassgrill, er det deler av utstyret du bør kontrollere årlig. Dette innebærer blant annet å sjekke datostemplingen på gasslangen, for å kontrollere at den fortsatt er brukbar.

Sjekk også om slangen ser hel og fin ut. Er det synlige sprekker på den, bør den byttes ut.

Les mer:
Rengjør grillen uten vann og såpe
Slik griller du om vinteren
Slik griller du store kjøttstykker