LUFTIGE BOLLER: Det er lite som slår ferske, luftige boller rett fra ovnen. Foto: Kristin Sørdal.
LUFTIGE BOLLER: Det er lite som slår ferske, luftige boller rett fra ovnen. Foto: Kristin Sørdal.Vis mer

Hvordan bake verdens beste boller?

Vellykket bakst - hver gang. Her er eksperttipsene.

Ja, vi elsker boller! Boller er den søte bakevaren som vi nordmenn spiser aller mest av, ifølge Anechen Bugge, forsker på mat- og spisevaner ved Statens institutt for forbruksforskning (Sifo). Så mange som 56 prosent av alle nordmenn spiser boller, enten hjemmebakte eller butikk-/bakeribakte, minst én gang i måneden eller mer.

Nest etter bollene, er vaflene det søte bakverket vi spiser mest av.

Men vet du hvordan du helst bør behandle ingrediensene og deigen, for å få de aller beste bollene?

Her er bakerens beste tips for et vellykket bakeresultat - hver gang:

Har du noen gode bolletriks eller en god bolleoppskrift du vil dele med andre? Og ikke minst: Hvordan spiser du helst bollene? Naturell eller med pålegg - og hvilket pålegg i så fall? Skriv det gjerne inn i debattforumet etter i artikkelen.

Bruk kald væske når du baker

BRUK KALD VÆSKE: Bruk kald væske når du baker gjærbakst - da har du mer kontroll på hvordan deigen utvikler seg. Og bedre at det hever litt lenger, enn at du dreper gjæren. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
TA TEMPEN: Ta gjerne tempen på deigen. Idealtemperaturen er 24 grader. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Når du har bevæpnet deg med en oppskrift og ingredienser, kan bakingen begynne. Når du skal bake gjærbakst, bør du alltid bruke kald væske. På den måten har du alltid bedre kontroll over utviklingen av deigen.

Gjærbakst bør eltes godt, og elting i kjøkkenmaskin tilfører cirka én grad i minuttet. Starter du med for varm væske, er det risiko for at deigen skal komme opp i en altfor høy temperatur, noe som kan føre til at du tar livet av gjæren. Eller med andre ord: Da blir ikke baksten veldig vellykket ...

Med kald væske kan du elte deigen lengre - noe som vil gi bedre bakeresultat.

Idealtemperatur på deigen er 24 grader. Ta gjerne tempen!

LES OGSÅ: Lag din egen gjær av epleskrell

Ha god tid

I oppskriftene står det gjerne at du skal la deigen heve i x antall minutter. Dette kan du med fordel se bort ifra. Du bør i stedet se og kjenne på deigen.

Og tar det lenger tid for deigen å heve en den angitte tiden i oppskriften, er det bare bra: Jo lenger tid deigen får til å utvikle seg, jo bedre tid får også smakene til å utvikle seg - og jo bedre bakeresultat får du.

Det er bedre å senke temperaturen på deigen og la den heve lenger, enn å bake med varmere væske og kortere hevetid. Baksten blir spenstigere og får mer smak.

LES OGSÅ: Vi har testet bollemiks - se hvilken som er best

Dekk deigen

BOLLEMIKS? Vi har testet bollemiks. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Du bør alltid dekke til deigen når den settes til heving - det står også i de fleste oppskrifter. Men har du noen gang lurt på hvorfor den bør dekkes til?

Her er forklaringen:

Dersom du ikke dekker til deigen, vil fuktigheten i deigen fordampe og kjernetemperaturen på deigen vil synke. Resultatet vil bli at deigen ikke hever.

En utildekket deig vil også utvikle en skorpe ytterst, som hindrer deigen i å heve normalt.

Det er det samme om du dekker med kjøkkenhåndkle eller plast - bare du dekker den til.

Justér med vann, ikke mel!

JUSTER MED VANN: Juster deigen med vann, ikke med mel! Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Mange oppskrifter sier at du bør holde igjen på melet når du baker - for å justere deigen etterhvert.

Men det bør du ikke gjøre.

Det du i stedet bør gjøre når du baker gjærbakst, er å justere deigen med væske, ikke med mel. Du bør altså holde igjen på noe av vannmengden eller øvrig angitt væske, og bruke det til å justere deigen.

Du kan lese mer om grunnen til dette her, men kort fortalt så handler det om at mel som tilsettes sent i elteprosessen ikke får tid til å utvikle seg like godt som det øvrige melet. Det vi si at du ikke vil få full uttelling av melets egenskaper.

LES OGSÅ: Vi har også bakt boller og wienerbrød i pizzaovn

Vei - ikke mål!

Mange oppskrifter har mengdemålene oppgitt i liter eller desiliter. Men det beste og mest nøyaktige er å veie ingrediensene, i stedet for å måle dem - også væsken!

Vei vannet i stedet for å bruke litermål - det blir mye mer nøyaktig, spesielt dersom du baker små deiger. Da skal det ikke mange millilitrene med feilmåling til, før det blir for mye eller for lite vann.

Og til alle som måtte lure: 1 liter vann veier 1.000 gram.

Liker du helst boller med fyll? Vi har smakstestet ferdigfyll til kanel- og sjokoladesnurrer, mot hjemmelaga

Artikkelen har vært publisert på Dinside også tidligere