<b>HVILKEN ER BEST:</b> Hvilken bollemiks er best, og hvordan står de seg mot hjemmelaga? Vi har testet. Foto: KRISTIN SØRDAL
HVILKEN ER BEST: Hvilken bollemiks er best, og hvordan står de seg mot hjemmelaga? Vi har testet. Foto: KRISTIN SØRDALVis mer

Hvilken bollemiks er best?

Vi har testet tre bollemikser og hjemmelaga boller. Én av miksene er bedre enn hjemmelaga.

Bollemiksene fra Regal og Møllerens har eksistert i noen år, men i høst kom det en ny utfordrer på markedet: Toro hvetebollemiks med gjær.

Vi har bakt og smakt på de tre bollemiksene, samt hjemmelaga boller på gamlemåten, for å få svar på spørsmålet:

Er det egentlig noen forskjell, og hvilken er i så fall best?

Om bollemiksene og bakingen

Toros bollemiks skiller seg fra de andre ved å inneholde gjær. Dette må du tilsette sammen med vann, samt smør, margarin eller olje, i melblandingene fra Møllerens og Regal. I Toros må du ha vann og smør.

Les også: Bruk kaldt vann når du baker

DETTE MÅ DU HA I TILLEGG: Alle bollemiksene må tilsettes smør og vann, og med unntak av miksen fra Toro, så de andre også tilsettes gjær. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Vi har bakt etter anvisingene på bollemiksene, og alle deigene er eltet like lenge, i 10 minutter på lik hastighet.

Toro og Møllerens anbefaler forheving i kun 10 minutter, mens Regal og de hjemmebakte har forhevet i 30 minutter. Alle bollene har etterhevet i 1 time før steking ved 225 grader i 10 minutter.

For sammenlikningens skyld, har vi etterhevet alle bollene i 1 time, også de hjemmelagde. Dersom vi skulle lage boller etter hjemmelaget oppskrift til vanlig, ville vi latt den forheve lenger, og vi ville latt dem heve lenger etter utbaking - for å få frem den beste smaken fra melet og for å gjøre dem ekstra luftige.

Bolledeigene oppfører seg noe ulikt ved utbaking: Vi synes Toros var veldig klissete og litt «tyggegummiaktig» i konsistensen. Av bollemiksene, er Regal den beste deigen å jobbe med, men den aller beste deigen å arbeide med er likevel den hjemmelagde.

Det som også er ganske iøynefallende, er at bollene fra Toro hever usedvanlig mye under etterhevingen, det er nesten så vi lurer på hva slags «kraftfôr» som er tilsatt ...

Vi veide forøvrig alle bollene ved utbaking, slik at alle bollene var like store, altså cirka 75 gram.

Les også: Ja, dette bakehjelpemiddelet virker

Utseende og spenst

Bollene fra Regal og Toro er de som virker mest luftige og spenstige rett etter bakst: De kjennes lette og det er god spenst i bollene når vi klemmer på dem. De både ser og kjennes ganske like ut, av utseende og når vi klemmer på dem.

Møllerens boller likner mest på de hjemmelaga bollene. Disse ser mindre ut og kjennes mye fastere ut når vi klemmer på dem.

Her kan du se forskjellen på spensten i bollene:

Her er det viktig å understreke at alle bollene fortsatt veier det samme: Ved utbaking veide alle cirka 75 gram, mens de etter steking alle veier 70 gram.

At bollene fra Regal og Toro ser større ut, må skyldes at det er mer luft i de bollene enn i de hjemmelaga eller de fra Møllerens.

TORO-BOLLENE BLIR VELDIG STORE: Toro-bollene hever veldig mye i etterhevingen, mye mer enn noen aV de andre. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Les også: Justér deigen med vann, ikke med mel

Mmmm, lukt!

Det er få ting som slår duften av nybakte boller. Men også når det kommer til lukt, så er det forskjell på disse fire bolletypene:

  • De hjemmelagde bollene lukter rett og slett av gjærbakst, slik vi er vant til.
  • Bollene fra Toro er de som har den mest distinkte lukten av de tre bollemiksene: De lukter veldig mye av kardemomme. Etter vår mening lukter det litt for mye av kardemomme - for det er det eneste det lukter ...
  • Bollene fra Regal er de som lukter mest likt de hjemmebakte, mer av gjærbakst og mel enn av kardemomme.
  • Mens bollene fra Møllerens egentlig ikke lukter noe som helst. Det er nå veldig kjedelig ...

ETTER STEKING: Bollene etter steking, du kan se hvilke boller det er fra forpakningen som ligger ved stekebrettene. Nederst til høyre er de hjemmelaga. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Blindtest på smak

Dagen etter at bollene ble bakt lot vi et testpanel på fem personer smake på de ulike bollene og rangere dem fra 1. til 4. plass.

Denne testen ble altså gjort som en blindtest, og deltagerne visste ikke hvilke bolletyper de smakte på.

Som du kan se, er det noe uenighet i panelet når det kommer til hva som er best. Her ligger det tydligvis ulike preferanser for hva som er en god bolle, hos de ulike i smakspanelet.

    Det er ingen soleklar vinner eller soleklar taper. Vi ser imidlertid følgende:
  1. Bollene fra Regal får flest 1. plasser: Tre 1. plasser, én 3. plass og én 4. plass
  2. Bollene fra Toro og de hjemmebakte får samme resultat: Én 1. plass, to 2. plasser og to 4. plasser
  3. Møllerens får flest 3. plasser: Fire 3. plasser og én 2. plass

Resultatene av blindtesten
 ToroMøllerensRegalHjemmelaga
Testperson 12314
Testperson 24231
Testperson 32314
Testperson 41342
Testperson 54312
Blindtesten er utført på bollene dagen etter bollebaksten.

Her er resultatene av blindtesten:

Mer om smak

Som du kan se av smaksrangeringen, har testpersonene ulike oppfatninger av hvilken av bollene som er best - det henger sammen med den subjektive oppfatningen av hva de synes er godt.

Her er imidlertid noen av fellestrekkene vi kan se i testpersonenes vurderinger:

Toro hvetebollemiks: Fin farge og form, luftig, men litt tørr. Noen kommenterer at den er litt for salt.

Møllerens boller: Litt tunge og kompakte. Flere påpeker at denne er litt for søt.

Regal boller: Lette og luftige, pene å se på, men smaker kanskje ikke så mye? Veldig nøytral. Her er det endel sprik.

Hjemmelaga: Meget kompakte, men god søtsmak - smakte typisk «hjemmebakt».

Konklusjon

Det er ingen soleklar vinner i denne bolletesten. Det vi imidlertid kan si, er at bollemiksen fra Regal får flest førsteplasser: Tre av fem synes denne er aller best.

Dette er imidlertid ikke helt svart-hvitt, for den får også en 3. plass og en 4. plass ...

Dersom vi ser bort fra de hjemmelaga, ser de ut til at Regal er best, Toro nest best og Møllerens på sisteplass.

God bakst!