TEST AV LUFTAVFUKTERE: Det er stor forskjell på energibruk og effekt blant luftavfukterne. En annen ting er om du strengt tatt TRENGER en. Foto:  Wstockstudio / Shutterstock / NTB scanpix
TEST AV LUFTAVFUKTERE: Det er stor forskjell på energibruk og effekt blant luftavfukterne. En annen ting er om du strengt tatt TRENGER en. Foto:  Wstockstudio / Shutterstock / NTB scanpixVis mer

Test av luftavfuktere

Her er de beste luftavfukterne

Det er stor forskjell i energibruk og effektivitet hos luftavfuktere, avslører stor test.

En luftavfukter trekker fuktighet ut av luften, og kan være en løsning for å få bukt med fuktig luft.

Ifølge den svenske Energimyndigheten kan en luftavfukter ofte være en mer effektiv måte å avfukte et rom enn å varme opp det - ut fra et energisynspunkt.

De har nå testet 11 luftavfuktere på kapasitet, effektivitet og brukervennlighet - og de kan avsløre store forskjeller i energibruk:

- Den mest effektive kondensavfukteren trekker dobbelt så mye fuktighet ut av luften for samme energimengde som den minst effektive. Med rett avfukter kan du få bedre inneklima uten at du behøver å øke innetemperaturen, uttaler Martijn Jansen ved Energimyndighetens Testlab i en pressemelding.

De fleste luftavfukterne som Energimyndigheten har testet, er også til salgs i Norge.

De har testet tre ulike typer luftavfuktere, som bruker forskjellige teknikker til å trekke fuktigheten ut av lufta, men det er kondensavfukterne og til en viss grad kombiavfukterne som er mest egnet til innomhusbruk.

Testen viser at det er forskjell på effektivitet og kapasitet mellom luftavfukere med samme teknikk - og at det er store forskjeller i energiforbruk for de ulike kondensavfukterne.

Her er de beste og de dårligste

Du kan selv studere alle resultatene på nettsiden til Energimyndigheten. Vi gir deg kortversjonen og noen stikkord:

- De beste kondensavfukterne når det kommer til energiforbruk er Stadler Form Albert og Ahlsell/KCC 16 AJ. De bruker 5 kWh per døgn, mens snittet på de fleste andre ligger på 7 kWh.

- Det er stor forskjell på støynivå, og dette er viktig: Lavest lydnivå for kondensavfukterne er 52 decibel (dBA) - mens høyeste er 64 decibel. Dette er en forskjell på 10 decibel - som oppleves som om lyden er dobbelt så høy!

Modell Produsent Type Avfuktning per døgn 90% ved 22ºC Energiforbruk per døgn: 90% ved 22ºC Lydeffektnivå Beholder for kondensvann Annet Vekt
Albert Stadler Form Kondens 16,5  liter 5,6  kWh 52 dB(A) 4,6 liter, lett å tømme og sette tilbake Lett å flytte med hjul 13  kg
EXD20DN3W Electrolux Kondens 16,1  liter 8,1  kWh 56 dB(A) 3 liter,lett å tømme og sette tilbake Lett å flytte med hjul 15  kg
Q Air D220 Canvac Kondens 15,6  liter 7,9  kWh 57 dB(A) 3 liter, lett å tømme og sette tilbake Lett å flytte med hjul 14  kg
TDR28FS Woods Kondens 13,5  liter 8,6  kWh 64 dB(A) 10,4 liter,lett å tømme og sette tilbake Lett å flytte med hjul 19  kg
16 AJ Ahlsell/KCC Kondens 12,6  liter 6,6  kWh 54 dB(A) 3,5 liter, lett å tømme og sette tilbake Om maskinen står bare litt skjevt fungerer ikke Slangetilkoblingen. Lett å flytte med hjul. 12  kg
Combi II Echodry Kombi 6,8  liter 14,5  kWh 55 dB (A) 3 liter, lett å tømme og sette tilbake Lett å løfte i håndtak, ingen hjul 7  kg
DD108 Qlima Kombi 6,8  liter 14,4  kWh 49 dB (A) 3,5 liter, lett å tømme og sette tilbake Lett å løfte i håndtak, ingen hjul 7  kg
SDH08L5E Sandström Kombi 6,8  liter 15,3  kWh 58 dB(A) 2 liter, lett å tømme og sette tilbake Lett å løfte i håndtak, ingen hjul 6  kg
X3 Drybox Sorption 18,4  liter 22,0  kWh 65 dB(A) - Lett å løfte, ingen hjul 9  kg
PD250 Acetec Sorption 9,9  liter 20,1  kWh 63 dB(A) - Lett å løfte, ingen hjul 11  kg
WP-200AP Woods Sorption 15,8  liter 30,5  kWh 66 dB(A) - Lett å flytte med hjul. Tung å løfte. 31  kg

Men trenger du en luftavfukter?

Ifølge Kai Gustavsen, fagsjef for inneklima hos NAAF, bør ikke en luftavfukter være det første du kjøper dersom du har problemer med fuktig luft i boligen.

- En luftavfukter er noe du ikke bør gå til anskaffelse av før du virkelig trenger det; det er ikke noe nyttig verktøy for folk flest, sier Gustavsen til Dinside.

Han sier at dersom du merker at det er fukt inne i boligen, med kondens på vinduene og at det er generelt klamt og fuktig - så bør du lokalisere problemet og utbedre det, heller enn å gå til anskaffelse av en avfukter.

- Kjøper du en luftavfukter, utbedrer du ikke kilden til problemet, og du får ikke kontroll over de fuktproduserende kildene i huset - du tilfører i tillegg uønsket støy og varme, sier han.

- Det er en siste løsning, spør du meg, uttaler Gustavsen til Dinside.

- Du kan oppleve at det blir mindre fuktig luft med en avfukter, men du har ikke fjernet kilden til problemet - og da kan du bli litt lurt, hevder han.

Sjekk huset!

Han understreker imidlertid at det kan være en løsning dersom du først har gått gjennom huset og utbedret eventuelle mangler som kunne føre til fuktig luft. Og at det kan være en løsning i en periode.

- Ser du tegn på fuktighet, er det bedre å finne årsaken, og utbedre, enn å fjerne fukten i lufta. Men har du gått gjennom huset først, kan det være en løsning, men da hopper du ikke først på avfukteren.

Han råder til å gå over huset, til å dra fram senga, sofaen, kommoden, og se om det har skjedd noe der som også skaper fuktighet i lufta.

- Bevisst bruk av luftavfukter kan være fornuftig, men da må du finne ut av hva som er problemet først.

Han sier det er ganske mange enkle ting du kan gjøre selv for å eliminere fuktighet i lufta inne; som å sørge for at ventilene er åpne, få skikkelig avtrekk på badet og påse at lufttemperaturen i fyringssesongen ligger rundt 20 til 22 grader.

- Jeg mener det er en snikinnførelse av noe du ikke trenger, for opplever du mye fukt inne, ja da er det noe som ikke fungerer, det er noe annet som er galt. Du kan lure deg selv, sier han.

Luftavfukter i stedet for tørketrommel eller tørkeskap?

Gustavsen sier til Dinside at han heller vil anbefale en kodenstørketrommel eller tørkeskap med ventil rett ut, fremfor å bruke en luftavfukter til tørking av klær.

Men han sier likevel at en luftavfukter kan være en løsning, kanskje spesielt i mindre leiligheter der andre løsninger er forsøkt først.

- For noen kan det selvsagt være fornuftig; si du bor på lite areal og ikke har mulighet til å ha en tørketrommel eller tørke på et loft eller ute. Da kan du sette avfukteren i et egnet rom der du innetørker ting; der kan bevisst bruk sikkert fungere, sier han.

- Men har du et fuktig miljø, vil jeg anbefale at du kartlegger hva det kommer av, for har du fukt inne over lenger tid, får du muggsopp, sier han.

Gustavsen påpeker også at nå som vi nærmer oss vinteren og det blir tørr luft ute, kan det rett og slett være bra å tørke klær inne - for å tilføre fuktighet til lufta, slik at man slipper plager med for tørr inneluft.

Pass opp for tørkeskader!

Også Sverre Holøs, seniorforsker ved avdeling Bygninger og installasjoner, SINTEF Byggforsk, uttaler til Dinside at en tørketrommel vil være et bedre alternativ for de fleste, fremfor en luftavfukter, til klestørk.

- For de fleste vil jeg tro at en tørketrommel er et bedre alternativ for tørking av tøy enn en luftavfukter, sier Holøs.

Han advarer mot overivrige luftavfuktere som kan lage tørkeskader:

- Det kan bli så tørt at tørkeskader oppstår på blant annet treverk, så slike apparater bør ha en hygrostat som gjør at de ikke blir alt for «ivrige i tjenesten», uttaler Holøs til Dinside.

Han bemerker at luftavfuktere er veldig aktuelt å bruke i forbindelse med uttørking av nybygg og etter vannskader - og at de også kan være nyttige i «risikokonstruksjoner», og da særlig krypekjellere, som ifølge Holøs er vanskelige å holde tørre på annen måte.

Undersøkes for brannfare!

Vær oppmerksom på at det i Sverige er avdekket brannfare ved endel luftavfuktere. De oppfordrer derfor til at du sjekker filteret på luftavfukteren din med jevne mellomrom og at du ellers sørger for å vedlikeholde den etter produsentens anbefalinger.

Det er også flere luftavfuktere som er tilbakekalt fra markedet i Sverige, på grunn av brannfare. Du kan se hvilke modeller det gjelder her, hos Elsikkerhetsverket.