SKYLL DISSE: Jordrester fra grønnsakene kan gjøre deg syk. Foto: Colourbox.com
SKYLL DISSE: Jordrester fra grønnsakene kan gjøre deg syk. Foto: Colourbox.comVis mer

Her bør hygienen være førsteprioritet

Her er bakteriene - og slik blir du kvitt dem.

Kjøkkenet er for mange synonymt med kos og hygge, og gourmetmiddager med venneflokken er blitt hobby for mange.

Vil du at middagsgjestene skal forbinde matlagingen din med noe positivt, og ikke med magesjauen de fikk dagen derpå, bør hygiene være førsteprioritet.

Les også: Trygt å droppe klesvasken?

Slik unngår du bakteriene

Vi har samlet tipsene som kan hjelpe deg å holde kjøkkenet fritt for skumle bakterier.

Enkelte gjenstander og redskaper er mer utsatte enn andre, og disse bør du være ekstra påpasselig med å holde rene.

Kjøkkenklut og oppvaskkost

Også oppvaskkosten bør vaskes med jevne mellomrom. Foto: Per Ervland Vis mer


Disse har til felles at de brukes på overflater, kopper og kar som kan ha vært i kontakt med vidt forskjellige matvarer - og bakterier.

Kjøkkenkluten bør derfor vaskes ofte i vaskemaskin, på minst 60 grader.

Oppvaskkosten kan man legge i klor jevnlig for å ta knekken på bakteriene, eller putte i oppvaskmaskinen på et 60-graders vaskeprogram. Har du ikke oppvaskmaskin, kan du rense den manuelt, med klorinoppløsning, eller sette børsten inn i Zalo Antibakteriell.

Les også: Den lumske oppvaskfellen nesten alle går i

Skjærebrett og kjøkkenkniv

Skjærebrett og kniver er i kontakt med både grønnsaker og rått kjøtt. I jordrester på grønnsakene og i rått kjøtt kan man finne bakterien Toxoplasma, som blant annet kan være skadelig for fosteret hos gravide.

Man kjenner også til tilfeller der importert melon har med seg bakterier som salmonella og E. coli fra opprinnelseslandet.

I rå kylling kan man dessuten finne Campylobacter, en bakterie som forårsaker diaré.

BAKTERIEBOMBE: Rå kylling kan inneholde bakterien Camylobacter, som gir diaré. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer


For å unngå at bakteriene overføres til rene matvarer, er det viktig å vaske kniv og skjærebrett grundig, og skylle dem i vann som holder minst 70 grader. Det lønner seg dessuten å vaske kjøkkenbenken med et desinfiserende vaskemiddel, og tørke over med papir eller en ren, fuktig klut til slutt.

Bruker du samme skjærebrett, kniv og utstyr til alle råvarene i et måltid? Husk da å begynne med det som allerede har vært varmebehandlet, før du skjærer opp det som er rått til slutt - med ett unntak: Skal du ikke varmebehandle det du kutter, må du ha ren kniv og skjærebrett.

Elendig hygiene i butikkene

Gammel mat og matrester

Også i kjøleskapet kan du finne bakteriebomber, i form av gamle matrester eller råtne grønnsaker. Disse kan ødelegge friske matvarer, ettersom bakterier og muggsopp vil kunne virvles opp og spres rundt i hele kjøleskapet når man åpner døra.

Her er rådet enkelt: Rydd og vask kjøleskapet ofte, og kast alt som ser rart ut eller lukter dårlig.

Test deg selv: Hvor rent er kjøkkenet ditt?

Kilde: Mattilsynet