Til mindre kjøttstykker og grønnsaker egner grillkull seg godt. Spesielt om du liker den røkte smaken som følger med. Foto: Colourbox.com
Til mindre kjøttstykker og grønnsaker egner grillkull seg godt. Spesielt om du liker den røkte smaken som følger med. Foto: Colourbox.comVis mer

Grill: Kull eller briketter?

Danskene er minst like glade i grillmat som nordmenn. Her er deres råd om hva du bør fyre opp kullgrillen med.

Skal du grille? Selv om gassgrillene brer om seg, så velger likevel mange av oss fortsatt tradisjonelle kullgriller til matlaging utendørs.

Men hva skal du putte i grillen? Danskene har laget følgende sjekkliste som kan hjelpe deg å velge mellom kull og briketter.

Proffgrillerens beste tips: Utstyret han ikke klarer seg uten

Størrelsen avgjør

Grønnsaker og mindre kjøttstykker kan gjerne grilles over kull. Skal du grille mye mat eller holde på lenge, bør du velge briketter. Foto: Colourbox.com Vis mer


Skal du grille store kjøttstykker bør du velge briketter. De holder temperaturen opp til tre-fire ganger så lenge som trekull, og gir også jevnere varme.

Skal du steke pølser eller mindre kjøttstykker som biffer, koteletter eller grønnsaker egner trekull seg godt. De gir fortere passende varme for grilling, men varmen holder altså kortere enn om du velger briketter. Merk deg at dersom du bruker kull får maten en mer røkt smak.

Hva skal du grille? DinSide tester flere av sommerens grillprodukter fra dagligvarekjedene

Tennetips

Vent med grillingen til kullene er hvitglødende. Foto: Colourbox.com Vis mer


Bruker du briketter kan du spare mye tid ved å samle dem i en pyramide når du tenner opp. Dessuten bør du prøve å tenne opp uten å bruke tennvæske, det er ikke så vanskelig som mange tror.

Her er tips til opptenning, men obs: Vent før du legger på maten

Les på pakken

Briketter blir ofte laget av presset trekull med for eksempel maismel som bindemiddel. Vis mer


Grillkull og briketter kan være merket på ulike måter. Et av merkene er DIN, som forteller at innholdet i pakken har et kullinnhold på over 80 prosent og etterlater seg maks fire prosent aske. FSC-merket forteller at trevirket kullet er laget av kommer fra ansvarsfullt drevne skoger. Se også gjerne etter kull som ikke er produsert i tropiske land.

DinSide har tidligere i år testet en såkalt miljøvennlig engangsgrill: Men ble maten varm?

Ser du merking om "bundet kullstoff", så vet du også noe om produktets evne til å avgi varme. Danskene anbefaler at det bundne kullstoffet skal utgjøre minst 60 prosent for briketter og 75 prosent for trekull.

Jo høyere fuktinnhold, jo dårligere blir effekten. Varefakta anbefaler at vanninnholdet maksimalt bør være på åtte prosent.

Brikettene og kullstykkenes størrelse er med på å påvirke brenntiden. Er det mange små stykker, brenner de fortere ut. Gode produkter skal helst ikke inneholde mye støv.

DinSide tester metoder for å gjøre grillristen ren