<b>GRILLSJEFEN:</b> Petter (t.v.) og Espen Gullikstad er tvillinger, og deler lidenskapen for grilling. Foto: INE-ELISE HØIBY
GRILLSJEFEN: Petter (t.v.) og Espen Gullikstad er tvillinger, og deler lidenskapen for grilling. Foto: INE-ELISE HØIBYVis mer

GRILL: Gass, kull eller pellets?

Har du ingen grill å børste støvet av? Se hvilken du bør velge.

Er du en av de som er på grilljakt før sommeren slår inn for fullt, har du kanskje lurt på hva slags grill du burde velge. Og det er mye å velge mellom på markedet.

Få også med deg oversikten over hvilke grillnyheter du får i matbutikken i år

Dinside har snakket med cateringfirmaet Grillsjefen, som består av Petter og Espen Gullikstad. De forteller at det første som avgjør hva slags type grill man bør kjøpe, er hvor man bor.

- Bor du i blokk er det ikke lov med kullgrill. Da må man ha gass eller pellets, sier Petter Gullikstad.

RENHOLD: Det er viktig å rengjøre. Det er lettest når grillen er varm. Foto: INE-ELISE HØIBY Vis mer

Grillsjefen-teamet forteller at fordelen med gass er at det tar fire minutter, og så er den klar til
bruk.

Men de er tydelige på hva man burde velge om man har en åpen plass å sette grillen.

- Helt klart kullgrill, sier Espen Gullikstad til Dinside.

LES OGSÅ: Kull eller briketter?

Engangsgrill er fy-fy

Petter har blitt utnevnt til Norges grillsjef av Eyvind Hellstrøm, og for vennene er gutta ofte et alternativ når de lurer på noe i grillsammenheng.

Og da er det én ting de fraråder folk, nemlig engangsgrill.

- Det er skikkelig fy. Man burde heller kjøpe en park- og turgrill. Da heller man bare kullet oppi, og når man har tatt ut kullet kan man bare sette grillen rett i oppvaskmaskinen, sier Espen.

Dropp engangsgrillen, og investér heller i en bærbar turgrill, er rådet fra Grillsjefen-gutta. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Ettersom gutta stemmer for kullgrill der det er mulig, er de glade for det billige alternativet som er lett å ta med seg.

Dinside har testet: Den beste park-grillen

Alt for mange nordmenn gjør denne tabben

Ifølge Petter og Espen Gullikstad gjør de fleste nordmenn den samme tabben: De legger grillmaten rett på varmekilden.

- Det burde man unngå, da brenner man fort maten. Indirekte grilling er trikset, forteller Petter og Espen.

Om man har kullgrill legger man da kullet på den ene halvdelen, og når grillen er varm legger man maten på den siden hvor kullet ikke er.

Dessuten bør du vente med å legge på maten

- På gassgrill kan man varme grillen med alle brennerne, men skru av noen av brennerne og legge maten der, sier Petter.

- I tillegg er det viktig å bruke lokk og steketermometer for å få den beste grillmaten, tilføyer grillsjefene.

Unngå usmak og vond lukt: Tenn grillen uten tennvæske

Gassgrill på topp

Selv om det store spørsmålet ofte handler om gass- eller kullgrill, er det altså mye annet på markedet.

- Det finnes en gammel japansk grill som heter kamado. Det er en keramisk grill hvor du kan både grille og røyke maten, sier Gullikstad-brødrene.

FORSKJELLIGE SMAKER: Det finnes ulike smaker på pelletsene, Grillsjefen anbefaler eple til svin. Foto: INE-ELISE HØIBY Vis mer


I tillegg har du elektrisk grill, pellets, engangsgriller og park- og turgriller.

Dinside har testet Hellstrøms pelletsgrill

Her til lands merker grillprodusenten Weber at én type grill er mer populært enn de andre.

- I Norge selger vi helt klart flest gassgriller, sier Søren Rimmen i Weber i en e-post til Dinside.

Det går også mye av grilltilbehør.

- Nordmenn vil ha det typiske grilltilbehøret, som grillbørster, tangsett og trekk til grillen sin, sier Rimmen.

Varmeskader: Smart matte redder terrassen

Av: Ine-Elise Høiby