<b>GRØNNSAKER:</b> Om man vil slippe å kutte opp grønnsaker selv, hva bør man velge? Vi har sammenlignet frosne mot ferske, oppkuttede grønnsaker. Foto: BERIT B. NJARGA
GRØNNSAKER: Om man vil slippe å kutte opp grønnsaker selv, hva bør man velge? Vi har sammenlignet frosne mot ferske, oppkuttede grønnsaker. Foto: BERIT B. NJARGAVis mer

Ferdigkuttete grønnsaker: Frossen mot fersk

Hva smaker egentlig best?

I butikkhyllene finner du stadig flere matvarer som skal gjøre det enklere for deg på kjøkkenet, både i frysedisken og blant ferskvarene.

Men hva bør man velge når man syns det er for tidkrevende å kutte opp grønnsakene selv: Frossen eller fersk, ferdigkuttet grønnsaksblanding?

Vi har smakt på Findus "Perfekt til lapskaus" grø«nnsaksblanding og Norsk Nå Sesongens beste grønnsaker til supper og gryteretter.» Og det er forskjell, både på smak og konsistens.

Planlegger du litt, kan du komme hjem til ferdig varmmat: Middagen som nesten lager seg selv

Slik har vi testet grønnsakene

TO PORSJONER: Vi har laget lapskaus med to varianter grønnsaker. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


For å smaksteste de to variantene har vi laget to porsjoner lapskaus, med hver sin grønnsaksblanding. Begge rettene er laget med følgende ingredienser i like store mengder:

Ferdigkokt oksekjøtt, løk, kraft, bruning, grønnsaksblanding, salt og pepper.

Innholdet i de to posene er litt forskjellig. Mens den ferske grønnsaksblandingen inneholder gulrot, kålrot og purre, er det tre andre grønnsaker i den frosne varianten fra Findus i tillegg: Potet, sellerirot og pastinakk.

Siden potet er en vesentlig ingrediens i en lapskaus, har vi valgt å tilsette en potet i lapskausen sammen med de ferske grønnsakene.

Etter å ha fulgt anbefalt koketid til hvert produkt, var lapskausen klar til å smakes på.

LAPSKAUS: Lapskaus med frosne grønnsaker til venstre, og ferske grønnsaker til høyre. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Ferske grønnsaker smaker best

To voksne og ett barn har smakt på de to variantene av lapskaus.

Alle tre kom frem til samme konklusjon: Samtlige foretrakk lapskaus med ferske grønnsaker, både på grunn av smaken og konsistensen.

Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Dette syns vi om den ferske grønnsaksblandingen:

  • Bedre smak på grønnsakene
  • Grønnsakene gir mer smak til retten generelt
  • Grønnsakene er sprøere og har bedre tyggemotstand
  • Pris: 39 kroner for 450 gram, 86,70 kroner per kilo

    Les også: Her er de beste ferdigmat-nyhetene

    Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


    Dette syns vi om den frosne grønnsaksblandingen:

  • Smaker generelt mindre, og smaken påvirkes av frysingen
  • Rar konsistens, mangler sprøhet og litt "seige", spesielt gulrøttene
  • Enkelte av grønnsakene, spesielt poteten, har lett for å gå i oppløsning
  • Pris: 33,80 kroner for 750 gram, 45 kroner per kilo

    Les også: Disse middagene er raskere å lage selv, enn å kjøpe i ferdig form

    Det er verdt å merke seg at den ferske grønnsaksblandingen er nesten dobbelt så dyr som den frosne varianten.

    Men pris og smak satt til side, hva med næringsinnholdet ved valg av ferske, ferdigoppskjærte grønnsaker sammenlignet med frosne grønnsaksblandinger?

    Frysing er gunstig

    Ifølge Berit Karoline Martinsen, forsker ved Nofima, er deres erfaring at det ikke er noen ulempe for næringsinnholdet i grønnsakene at de har vært frosset.

    - Vi har sett at det ikke påvirker næringsinnholdet negativt, derimot tvert imot. De holder seg gjerne veldig bra, ikke minst fordi grønnsakene blir frosset noen timer etter plukking, sier Martinsen til Dinside.

    Kutting og pakking påvirker næringsinnholdet


    Hvor godt ferske, oppkuttede grønnsaker holder seg med tanke på næringsinnholdet, avhenger ifølge Martinsen av hvor fort prosessen går fra grønnsakene blir plukket til de blir skjært opp, og pakkingen av disse.

    - Grønnsaker som først ligger lagret og så kuttes og pakkes, vil bli påvirket negativt, sier Martinsen, og legger til at det særlig er etter at grønnsakene kuttes opp, at de forringes.

    Hun forteller videre at siden grønnsakene er «levende» også etter at de høstet, fortsetter de å respirere. Og når grønnsakene kuttes opp blir de stresset, noe som vil medføre kraftigere respirasjon.

    - Denne respirasjonen kan dempes noe ved at grønnsakene pakkes med en modifisert atmosfære, som vil si mer karbondioksid og mindre oksygen enn i vanlig luft, forteller Martinsen.

    Vil man være sikker på at næringsinnholdet er bevart, kan det altså se ut til å være et noe sikrere valg å velge de frosne grønnsaksblandingen.

    Les også hvilke grønnsaker som bør oppbevares i romtemperatur