Kokosmakronmiks gjør julebaksten enklere, men ikke nødvendigvis bedre. Foto: Elisabeth Dalseg
Kokosmakronmiks gjør julebaksten enklere, men ikke nødvendigvis bedre. Foto: Elisabeth DalsegVis mer

Ferdig kokosmakronmiks fra Møllerens

Ferdigjulekakemikser er praktisk, men smaker det jul?

Litt for mye som skal gjøres mellom her og jul? Det er mange måter å jukse på, og det å kjøpe ferdigkaker er en av dem. Det er praktisk, men ikke alt smaker like godt, og så får man ikke den gode lukten av julebakst i huset.

Møllerens gjør den siste delen litt enklere, og har lansert en rekke julekakemikser: Du kan nå lage kransekakestenger, kakemenn, kokosmakroner og nøtteroser - ved kun å tilsette vann. Enkelt, idiotsikkert - og ikke minst: lite oppvask. Vi har testet én av dem: Kokosmakroner.

Les også: Test av ferdigpepperkaker

Slik testet vi

Vi har bakt kokosmakroner i to omganger. Én gang på gamlemåten, med oppskrift fra Matprat.no, og én gang med kakemiksen. Vi har vurdert hvor enkelt det er, tiden det tar, og ikke minst, hvordan det smaker.

Ting tar tid

Alt man trenger, samt en skje for å legge over makronmassen på en stekeplate. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Kokoskakemiksen er befriende enkel, og fin å holde på med innimellom. Røre sammen vann og kakemiks tar et minutt eller to i kjøkkenmaskin. Så skal massen stå i 20 minutter. Akkurat passe tid til å vaske gulvet eller pusse sølvgafler, for eksempel. Eller ta seg et drøyt kvarter på sofaen.

Etter pausen skal massen sprøytes ut på en stekeplate, det tok litt lenger tid. Rett og slett fordi massen var såpass stiv at vi ikke fikk det til - så vi måtte ty til skje allikevel. Etter det gjensto 20 minutter i ovnen (tid til å pusse knivene, vaske badet, eller hente inn litt ved) til kakene hadde fått en fin farge.

Vi kunne kanskje eksperimentert litt og tilsatt mer væske, slik at deigen ble løsere og lettere å sprøyte ut. Ikke helt ulikt slik bakeekspert Elin Enes viste oss hun gjorde for å få unna sandnøtter på rekordtid. Siden det var en test av kakemiksen, valgte vi her å følge oppskriften til punkt og prikke.

Det tar lenger tid, og gir langt mer oppvask når vi lager makronene fra bunnen av. I tillegg kommer skjærebrett og kniv, som vi hadde rukket å rydde unna. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Å lage kokosmakroner fra bunn tok litt kortere tid, men det var mer arbeid. Eggene må skilles og hvitene piskes, vaniljestangen skrapes ut (vi byttet ut vaniljesukkeret med ekte vare), melisen siktes og røres sammen med kokosen, før vi til slutt rørte alt sammen for hånd. Det blir også langt mer oppvask på denne måten.

Siden kakemiksen spesifiserte at man skulle sprøyte ut kakene, gjorde vi det med noen av de hjemmelagete også, men det anbefales egentlig ikke. Den revete kokosen ble litt for stor og grov for den største tuppen vi hadde til sprøyteposen vår. Det gikk, men det var hardt å presse, og hadde vi brukt en engangspose i stedet for en Decomax i silikon, er det ikke utenkelig at vi ville ha presset hull i posen.

Når kakene var ferdig satt på brett var det inn i ovnen i 12 minutter. Så om ovnen var satt på tidligere, hadde vi her hatt ferdige kaker på cirka 20 minutter, altså ikke lenger tid enn det ferdigkakemiksen må hvile.

Smart triks: Julekaker på under halv tid

– Dette er jo to helt forskjellige kaker

I ferdigkakemiksen har du (u)flaks om du får mer enn et lite hint av egg. Her er det smør og mel som binder kokosen. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Det første som slo oss da vi helte ut kakemiksen og fikk i litt vann, var at det luktet smør. Og det er jo ikke smør i kokosmakroner - det lages av egg, melis, vanilje og kokos. Men joda, ifølge innholdsfortegnelsen inneholder koksmakronmiksen både smørfett, mel og skummet melk, i tillegg til kokos, sukker og diverse tilsetningsstoffer.

Det var også klart da vi smakte; ferdigmikskakene smakte smør. Vi lot også en rekke kolleger og kakemonser blindsmake på kakene, og de aller fleste bemerket akkurat det samme.

Ved første blikk trodde de fleste at kakemikskakene var hjemmelaget, fordi strukturen i kokosmassen kommer bedre frem. De er også mer klissete å ta på, og virker saftigere. Men så skulle det smakes på.

– Dette er jo to helt forskjellige kaker, var den umiddelbare reaksjonen fra en av dem, og de fleste påpekte at de hjemmelagete smakte langt mer av kokos, til tross for at man ikke så det så godt. (Note to self: Ikke piske eggehvitene lenge neste gang, eller slå deigen litt hardere sammen, i stedet for å være så veldig forsiktig når eggehvitene skulle vendes inn i kokosmelisblandingen.)

For det som virket saftig, søtt og deilig klissete, viste seg å være litt for deigete. Dette til tross for at ferdigmikskakene sto lengst i ovnen (20 min). De fikk også mest farge. De hjemmelagete kakene ble lysere,

– [Hjemmebaksten] var tørr utvendig, men saftig innvendig. Marengsaktig konsistens. Søt og god smak. Den beste, nam nam!

Alle var likevel ikke enige. Én foretrakk kakemiksen, med begrunnelsen at den var søt og mest saftig. Og er familien mer glad i smørsmak enn i kokos, burde det ikke være noen tvil.

Se også vår test av Møllerens franske makronmiks, med tips til hvordan du lykkes med franske makroner nederst i artikkelen. Og har du lyst til å prøve deg på mandelmakronvariantene, bør du absolutt vurdere å gå til anskaffelse av en makronmatte. Vi har testet makronsett fra Lekué, og du får tilsvarende silikonbrett fra for eksempel Clas Ohlson.

Kakemiks til venstre, hjemmelaget til høyre. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Konklusjon:

Ferdigkakemiksen er uten tvil enklere, og det blir langt mindre søl og oppvask. Det er også mindre hands-on-tid, selv om selve bakeprosessen fra man begynner til kakene er ute av ovnen går raskere om man baker selv.

Når man smaker på kakene mot hverandre, foretrekker de fleste kokosmakroner. Men servert for seg selv, vil du nok ikke få noen sure miner - de aller fleste blir glad for bakst, enten du har fått litt hjelp eller ikke. Selv er vi glade i å bake, og vil nok lage fra bunnen av: Vi synes det var best, og så vet vi akkurat hva vi får i oss. Men er alternativet kjøpekaker eller ingen kaker, er det vel anvendte 39 kroner og 90 øre.