<b>STYR UNNA PULVERMATEN:</b> Det ferske tilbehøret er mye bedre, og enda enklere å lage. Foto: BERIT B NJARGA
STYR UNNA PULVERMATEN: Det ferske tilbehøret er mye bedre, og enda enklere å lage. Foto: BERIT B NJARGAVis mer

Ferdig ertestuing og kålrabistappe

Det går greit å jukse litt med tilbehøret til julematen, men du bør styre unna halvfabrikata.

- Man skal ikke tulle for mye med julematen, sier Per-Erik (Pelle) Lindblad, kjøkkensjef på Håndverkerstuene i Oslo, til Dinside. Men det er lov å jukse litt.

Det finnes god hjelp å få for deg som synes det kan bli litt i overkant mye å holde styr på på julaften. Lindblad og kollega Marie Larsson har hjulpet oss med å smake på tilbehør til julemiddagen, for å se om det er mulig å jukse litt likevel, og gå for hel- eller halvfabrikata.

Det er det, om du velger riktig.

I det julete hjørnet? Se vår test av ferdiggløgg - og se våre tre alternativer til en mye bedre gløgg du lager selv.

Slik testet vi:

Marie Larsson, assisterende daglig leder, og Per Erik Lindblad, kjøkkensjef. Foto: BERIT B NJARGA Vis mer


Vi har kjøpt inn alt det julete ferdigtilbehøret (og to poser halvfabrikata) vi fant i lokale butikker på Eidsvoll og i Oslo.

Sammen med Larsson og Lindblad har vi smakt oss gjennom noe av det ferdige tilbehøret som finnes i butikk. Vi har sett på utseende, konsistens, balanse - og ikke minst: smaker det slik tilbehøret til julematen skal smake?

I dag presenterer vi tilbehør til blant annet lutefisk og pinnekjøtt: Kålrabistappe og ertestuing. Fredag får du se hvilken rødkål og surkål du bør velge.

Kålrabistappe

Det var lite å velge mellom her, kun to alternativer, og sjelden har vi sett en klarere vinner og en klarere taper. Konklusjonen er klar: Gå for fersk kålrabistappe om du ikke skal lage den fra bunnen.

NOE Å TYGGE PÅ: En god kålrabistappe skal smake av grønnsaker, med litt salt, pepper og revet muskat, samt smør eller stekefett/sjy fra kjøttet du serverer det til. Det er viktig at stappen er litt grov, at det er noen biter igjen så det er litt å tygge på. Foto: BERIT B NJARGA Vis mer


Kålrotstappe fersk fra Rema 1000

Vis mer


Denne ferdigstappen fra Bama for Rema 1000 ser hjemmelaget ut, men mangler ørlite på smak. Konsistensen er god, det er biter som gir noe tyggemotstand, og det er en tydelig smørsmak.

- Det er vanlig å ha gulrøtter i, som gir sødme og farge til stappen, men hvor mye gulrøtter er en smakssak.

Her savner vi noe sødme, og skulle gjerne sett at det var litt mer gulrøtter i stappen, men den har en fin og god kålrabismak.

TIPS: Tilsett litt stekefett eller dampevann fra pinnekjøttet for enda bedre smak.

Oppgitt på pakken
Innhold: Kålrot 72 prosent, potet, gulrot, smør og salt.
Vekt: 800 gram
Tilberedning: Varmes i mikrobølgeovn, eller i posen i gryte kokende vann.
Produsent: Bama for Rema 1000
Pris: 25 kroner på Rema 1000
Terningkast: 4

Kålrabistappe fra Toro

Vis mer


- Dette var veldig rart!

Posestappen fra Toro smaker og har konsistens som en litt kornete posepotetmos. Og selv om vi har lært at posepotetmos kan være fin til for eksempel å binde sammen kålrabistappe, om den blir litt løs, så var det ikke spesielt vellykket her.

- Konsistensen er rar, smaken er rar, den ser rar ut ... nei, dette ville jeg ikke spist.

Oppgitt på pakken
Innhold: Kålrabi 42 prosent, potet, rapsolje, salt, sukker, skummetmelk, gjærekstrakt, emulgator (monoglyserid), krydder, stabilisator (dinatriumdifosfat), syre
(askorbinsyre, sitronsyre), antioksidant (askorbylpalmitat, natriumsulfitt,
BHA), fargestoff (betakaroten).
Tilberedning: Tilsettes vann og smør, kok opp under omrøring.
Vekt: 85 gram, gir 520 gram kålrabistappe (fire porsjoner)
Produsent: Toro
Pris: 19,80 på Rema 1000
Terningkast: 1

Hjelp til pepperkakebaksten? Se vår test av ferdige pepperkakedeiger

Ertestuing:

Klassisk ertestuing er tørre erter som er bløtlagt over natten, kokt halvt i stykker, og tilsatt jevning av mel- og smør. Det skal smakes til med salt og pepper, eventuelt sukker, men ikke noe mer fiksfakserier enn det, når det serveres til julematen.

SMAK OG KONSISTENS: Det ser kanskje relativt likt ut, men vår favoritt er klar (fra Bama, i midten). Foto: BERIT B NJARGA Vis mer


Ertestuing fersk fra Rema 1000

Vis mer


Den beste ertestuingen har en fin og tydelig smak av erter. Kunne med fordel hatt litt mer salt og pepper, men dette tilsetter jo mange uansett, og det er bedre at man holder litt igjen, enn at det er for mye.

- Den er også litt tørr, men det fikser man lett med en klatt smør.

Ertestuingen er produsert av Bama for Rema 1000, men er tydelig forskjellig fra den andre ertestuingen fra Bama til tross for at innholdsfortegnelsen er tilsynelatende identisk.

Denne har renere og bedre ertesmak, og melet er fint kokt inn.

Oppgitt på pakken
Innhold: Erter (97 prosent), smør og salt.
Tilberedning: Varmes i mikrobølgeovn eller i en kjele kokende vann.
Produsent: Bama for Rema 1000.
Vekt: 800 gram
Pris: 25 kroner på Rema 1999
Terningkast: 4

Bama Fersk Ertestuing

Vis mer


Den er blek, men ser fin og kremete ut. Konsistensen er grei, og selv om ertene er istykkerkokte, gir de fortsatt litt tyggemotstand. Det er likevel noe som ikke sitter helt.

Den er litt melen (til tross for at det ikke er mel i stuingen) og trenger minst en klype salt.

Oppgitt på pakken
Innhold: Erter (97 prosent), smør og salt
Tilberedning: Varmes i mikrobølgeovn eller i en kjele kokende vann.
Produsent: Bama
Vekt: 800 gram
Pris: 29,90 kroner på Meny
Terningkast: 3

Ertestuing fra Toro

Vis mer


Den lover godt når den kommer på bordet: Ertestuingen er fin og frisk i fargen, og til tross for at den er litt flytende, ser den innbydende ut.

Dessverre skal vi ikke bare se på den. Ertene er fortsatt hele, ingen er istykkerkokt, til tross for at kjøkkenteamet fulgte fremgangsmåten på posen til siste punktum.

- Dette smaker rett og slett ikke ferdig. Nei, nei, nei.

Oppgitt på pakken
Innhold: Erter 91 prosent, sukker, maisstivelse, salt, rapsolje, aroma, sitronsyre, antioksidant (natriumhydrogensulfitt), fargestoff (kurkumin).
Tilberedning: Tilsett vann, kok i femten minutter.
Produsent: Toro
Vekt: 167 g, gir 520 g (4 porsjoner).
Pris: 19,90
Terningkast: 1