De ferdige bernaisesausene vi har testet var av svært varierende kvalitet. Noen smakte godt, andre smakte rett og slett forferdelig. Foto: Elisabeth Dalseg
De ferdige bernaisesausene vi har testet var av svært varierende kvalitet. Noen smakte godt, andre smakte rett og slett forferdelig. Foto: Elisabeth DalsegVis mer

Ferdig bernaisesaus

Mens den ene kunne vært laget på restaurant, smaker andre stall og gress.

Noen foretrekker en blodig biff, andre syns biffsnadder er best. Men i de fleste tilfeller er bernaisesausen fast tilbehør.

Mange av oss frykter å lage den smakfulle sausen på egenhånd, dermed tyr vi til ferdigvarianter fra dagligvarebutikkene. Da gjelder det å velge en saus som faktisk smaker godt. Dessverre tyder smaken på noen av sausene at også enkelte av produsentene sliter med å lage en god bernaise.

«– Dette smakte rett og slett ekkelt!Kjøkkensjef Jan Dahdji.»


Dermed risikerer du å ødelegge middagen om du velger feil produkt.

Store kvalitetsforskjeller

Sammen med kjøkkensjef Jan Dahdji på restauranten Grilleriet i Oslo, har to av DinSides journalister smakt seg gjennom én posesaus og sju ferdigsauser. Vi har sett på konsistens og smak, men det er smaken som veier tyngst, ikke minst sammen med biff.


Da vi smakte oss gjennom de forskjellige produktene, var det en ting som var tydelig: Det er store forskjeller på ferdigsausene. Mens enkelte kunne vært servert på restaurant, smaker andre rett og slett vondt.

Hva sier du for eksempel til en bernaisesaus som smaker stall og hest? Det er også verdt å merke seg at pose-bernaisen fra Toro får høyere resultater enn tre av ferdigsausene.

Mens enkelte av de testede sausene må oppbevares kjølig, tåler andre å lagres i romtemperatur. Likevel viser det seg at dette ikke spiller inn på smaken.

Testresultatet viser dessuten at pris kan ha betydning, men slett ikke alltid. Den dyreste bernaisen i testen får ikke mer enn terningkast 2. Og sausen med det dårligste resultatet er heller ikke den billigste.

Følgende åtte sauser har blitt smakt på og vurdert av en kjøkkensjef og to DinSide-journalister. Foto: Elisabeth Dalseg
Bernaisesausene vi har testet skal bare varmes opp før bruk. Foto: Elisabeth Dalseg
De ferdige bernaisesausene vi har testet var av svært varierende kvalitet. Noen smakte godt, andre smakte rett og slett forferdelig. Foto: Elisabeth Dalseg
Vi har smakt på sausene sammen med biff og potet. Foto: Elisabeth Dalseg
Slett ikke alle ingrediensene vi fant i ferdigsausene hører hjemme i en ekte bernaisesaus. Foto: Elisabeth Dalseg
– Dette smakte stall, var dommen over sausen fra Knorr. Foto: Elisabeth Dalseg
Ferdigsaus i samme prisklasse får terningkast fra 1 til 6. Foto: Elisabeth Dalseg
Kjøkkensjef Jan Dahdji ved restauranten Grilleriet i Oslo. Foto: Elisabeth Dalseg

Her kan du se hvordan vi gikk frem for å teste sausene, og lese resultater for hvert produkt.

Foto: Produsenten Vis mer



Jacobs bernaisesaus
– Denne bernaisesausen kan man servere på restaurant, er kommentaren fra Jan Dahdji om sausen fra Jacobs utvalgte.

For til tross for litt tynn konsistens, både lukter og smaker den som bernaise.

– Det smaker estragon, og den virker mer hjemmelaget enn de andre, sier Dahdji, og kaster en sekser på terningen.

Pris: 29,90 kroner, 250 ml

Foto: Produsenten Vis mer



Toro Christian Potier fransk bernaisesaus
– Dette ligner på remulade, er første reaksjon fra vår kjøkkensjef.

Smaken er likevel god, det smaker av estragon, som gir en litt lakrisaktig smak.

– Men den inneholder litt for mye syre, og blir derfor ikke like rund på smak som testvinneren.

Likevel smaker den absolutt godkjent sammen med biffen.

Pris: 26,90 kroner, 150 ml

Foto: Produsenten Vis mer



Fjordland bernaisesaus
Sausen har et fint utseende, men konsistensen er litt tynn.

– Sausen smaker søtt og en anelse urter, men man smaker ikke at det er estragon, mener Dahdji.

Dessuten er det mye smørsmak i sausen, og for lite syre. Likevel er den bedre på smak enn flere av de andre ferdige bernaisesausene, og hakket bedre enn sausen fra Mills, som også får terningkast 4.

Pris: 23,90 kroner, 250 gram

Foto: Produsenten Vis mer



Mills bernaisesaus
– Denne sausen har perfekt konsistens! mener Dahdji.

Dessverre klarer ikke smaken på sausen å leve opp til utseendet.

– Dette smaker veldig tamt og søtt, nesten som mild sennep.

Til biff blir det ingen slager, men Dahdji kan anbefale å ha litt dill oppi og servere sausen til gravlaks.

Pris: 21,90 kroner, 200 ml

Foto: Produsenten Vis mer



Toro bernaisesaus (posesaus)
Utseendet til Toros posesaus får ikke ståkarakter av kjøkkensjefen.

– Utseendet er helt forferdelig, sausen er altfor tynn og vannholdig, nesten gjennomsiktig.

Heller ikke smaken er spesielt mye å skryte av, selv om den unngår bunnplasseringene.

– Dette lukter smør og smaker smeltet smør, med et hint av et eller annet ubestemmelig. Man kan like godt bruke smeltet smør, sier Dadhji.

Pris: 14,90 kroner, tilsettes smør, melk og vann.

Foto: Produsenten Vis mer



Eriks bernaisesaus
Utseendet på Eriks bernaise virker svært lovende når vi tester den ut på biffen.

– Denne har en suveren konsistens, som minner om litt tykk remulade, sier Dahdji, som derimot ikke lar seg begeistre av smaken.

– Dette smaker rapsolje, er konklusjonen, og en kjapp kikk på ingredienslista røper at dette er en av hovedingrediensene.

– Sausen smaker ikke bernaise, og er rett og slett ekkel, er dommen.

Pris: 32,90 kroner, 230 ml.

Foto: Produsenten Vis mer



Toro fiks ferdig bernaisesaus
Selv om sausen fra Toro er fiks ferdig, klarer den ikke engang å danke ut posesausen fra egen produsent.

– Dette lukter Toro, og blir helt feil. Det er ingen bernaisesmak av denne sausen. Den smaker heller litt fiskeaktig, er konklusjonen.

Dermed havner denne ferdigsausen helt på bunn, hvor kun én av konkurrentenes sauser smaker enda verre, nemlig den fra Knorr.

Pris: 23,90 kroner, 200 gram.

Foto: Produsenten Vis mer



Knorr bernaise sauce
Bortsett fra en litt tynn konsistens på sausen fra Knorr, har den et greit utseende.

Smaken er derimot ikke noe å skryte av, tvert i mot.

– Det var skikkelig dårlig, konkluderer vår kjøkkensjef sammen med folk flest, her representert av to DinSide-journalister.

– Det smaker stall og gress, rett og slett helt forferdelig.

Sausen er ikke verdt pengene, bruker man denne bernaisen på kjøttet mister man hele hensikten, påpeker kjøkkensjefen.

Pris: 27,90 kroner, 200 ml.

Prisene på produktene er fra forskjellige dagligvarebutikker, siden ikke alle butikkene fører alle sausene.