<b>VARM:</b> Griller du med kull eller briketter, bør du vente i minst 20 minutter før du legger på maten. Foto: BERIT B. NJARGA
VARM: Griller du med kull eller briketter, bør du vente i minst 20 minutter før du legger på maten. Foto: BERIT B. NJARGAVis mer

Fem smarte grilltips

Følger du disse gode rådene får du et enda bedre resultat,

Fantastisk sommervær gjør grillingen ekstra fristende, men det er noen grillfeller som det er fort gjort å gå i.

Her gir vi deg fem gode tips som kan sikre deg et ekstra godt resultat.

Grillkull eller grillbriketter?

Butikkene selger både grillkull og grillbriketter, men hva bør man egentlig velge?

Det avhenger av hva du skal grille.

Skal du grille store kjøttstykker bør du velge briketter. Årsaken er at de holder temperaturen opp til tre-fire ganger så lenge som trekull, og gir også jevnere varme.

KULL: Pølsegrilling går unna på grillkull. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Skal du derimot steke pølser eller mindre kjøttstykker som biffer, koteletter eller grønnsaker egner trekull seg godt. Det gir fortere passende varme for grilling, men varmen holder altså kortere enn om du velger briketter.

Merk deg at dersom du bruker kull får maten en mer røkt smak.

Les også hvordan det gikk da vi testet kokosbriketter

Vent til grillen er blitt varm

Vil du ha et godt resultat når du griller, bør du vente til grillen er blitt varm nok. Ikke minst gjelder dette ved bruk av tennvæske, hvis ikke risikerer du at maten smaker av tennvæske.

En gassgrill trenger cirka fem minutter på å bli varm. Griller du på kull eller briketter bør du vente omtrent 20 minutter. Når kullet eller brikettene er dekket av hvit aske, er grillen klar.

Dropp ferdigmarinert kjøtt

Kjøper du ferdigmarinert kjøtt, betaler du ekstra mye for maten. I tillegg kan innholdet av salt være relativt høyt.

LAG SELV: Bland sammen ingrediensene, og ha marinade og kjøtt i en pose. Jo lenger før grilling, jo mer smak. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Å lage marinade selv er enkelt, smaker godt og er dessuten billigere. Og det beste av alt er at du kan marinere med nesten hva som helst. Bruker du øl til marinering, skal dette dessuten gjøre grillmaten sunnere, ifølge KK.no.

Les flere tips om marinering, og hvordan du går frem for et best mulig resultat. Hovedregelen er at marinaden skal inneholde syre, olje og smak.

Bruk salt på grillkjøttet

Om man skal salte kjøtt før grilling er det mange meninger om, men ifølge danskene gir det et bedre resultat.

Ved å salte kjøttet før du legger det på grillen, skal du både få mørere kjøtt, og bedre stekeskorpe.

Danskene anbefaler å salte kjøttet en halvtime før tilberedning. Tradisjonelt salt kan dessuten erstattes med en salt marinade, for eksempel basert på soyasaus.

Du trenger ikke å vaske grillristen

Å vaske en grillrist er som kjent en møkkajobb, men en skitten grillrist vil man heller ikke ha. Og jo lenger man drøyer med å vaske den, jo verre blir det å få bort fettrestene.

Grillentusiast Bjørn Tore Teigen i MatPrat svir av grillristen, ved å legge den ned på kullet etter endt grilling.

Da er det bare å skrubbe over risten med en metallbørste, og du har ren grillrist til neste runde.